• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

31.03.2021

23:20

VLADA ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA NASTAVLJA ANTISRPSKU POLITIKU! Crna Gora neće da vrati Božovića!

Politika

VLADA ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA NASTAVLJA ANTISRPSKU POLITIKU! Crna Gora neće da vrati Božovića!

Podeli vest

Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, siguran sam da Srbija može da pošalje novog ambasadora, poručio ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović

Proterani ambasador Srbije Vladimir Božović jeste završena priča i njemu neće biti dozvoljen povratak u Podgoricu, saopštila je Vlada Crne Gore. Tamošnji ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović pozvao je Beograd da pošalje nekog drugog, novog ambasadora.

Radulović je ovo rekao juče u crnogorskom parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića 'kada će Vlada Crne Gore povući odluku o proterivanju Božovića, koji je proteran bez razloga u novembru neposredno pre izbora nove vlade'.

Presedan u diplomatiji

Radulović ističe da bi ponovni izbor ambasadora Božovića bio presedan u diplomatiji.

Otkud on?! Svilanović savetuje Krivokapića!

Bivši ministar spoljnih poslova u vladi Zorana Đinđića, Goran Svilanović, jedan je od savetnika za reforme crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića! Svilanović je član nevladine organizacije 'Ist vest bridž' (EWB) u Beogradu, baš kao i Jovan Ratković, koji je takođe jedan od Krivokapićevih savetnika. Ratković je bio savetnik Borisa Tadića u vreme dok je Tadić bio predsednik.

- Pored angažovanja kontroverznog Jovana Ratkovića, Svilanović je već drugi savetnik Krivokapića iz redova 'Ist vest bridža', ogranka ozloglašene "Trilaterale". Svilanović se nikada nije bavio reformama, bio je poznat samo kao eksponent globalne duboke države i Soroša. Poznat je kao jedan od najžešćih promotera komunističko-mafijaškog režima Mila Đukanovića u međunarodnoj zajednici. Takođe, ni saradnja sa bezbednosnim službama nije mu strana - rekao je Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene.

- Ako Srbija odluči da Božović i dalje bude ambasador, mi nemamo ništa protiv kao vlada, ali mora da se pokrene procedura za dobijanje agremana... Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata a da ne prekrši konvencije. Siguran sam da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će bliže da radi na približavanju dve države i očekujem da u narednom periodu odrede osobu koja će biti novi ambasador - rekao je crnogorski šef diplomatije.

Jovan Vučurović iz DF tvrdi da vlada može da vrati Božovića bez zakonskih i drugih problema.

- U kampanji koalicije Za budućnost Crne Gore mi smo definisali jasne spoljnopolitičke prioritete, a jedni od njih bili su najbliži odnosi sa Srbijom. Glasali smo za vladu u ubeđenju da će to biti tako, a srpski ambasador je proteran iz Crne Gore. Po mom mišljenju, niste u pravu i ipak možete da vratite Božovića na mesto ambasadora - napomenuo je Vučurović.

Komentarišući ove navode, Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik crnogorske TV Prva, ocenjuje da se desilo ono čega su se svi pribojavali.

- Nova vlada nije i, nažalost, nema nameru da prekine sa politikom DPS. Nema otklona, nastavlja se politika Mila Đukanovića. U tom kontekstu treba gledati i odluku da se ne poništi odluka o proterivanju ambasadora Srbije. Nova vlast, stare navike DPS - podvlači Živković.

Tapkanje u mestu

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike, ističe da je premijer Zdravko Krivokapić prvo nazvao pakosnom Đukanovićevu odluku da se Božović proglasi personom non grata u Crnoj Gori.

- Međutim, sada vidimo da se u međuvremenu pomirio sa tom odlukom. Umesto politike punog diskontinuiteta sa bivšim režimom, Krivokapićeva vlada tapka u mestu. Sve češće se naslanja na Milovu politiku umesto da su se usmerili ka reformama. Otuda je i logično što je već sada veliki broj građana nezadovoljan delovanjem Krivokapića i njegove vlade - zaključuje Pavićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mmm

pre 3 godine

stace nam tamo ambasador,,prekinuti sve odnose sa tom sakom jada

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!
Fudbal

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!

Fudbalski klub Pariz Sen Žermen užurbano traži zamenu za Kilijana Mbapea, koji je napustio ekipu i uskoro će postati novi član madridskog Reala. Kako navode specijalizovani fudbalski sajtovi, umesto reprezentativca Francuske na "Park Prinčeva" stiže gruzijski napadač iz redova Napolija, Kviča Kvarackelija.

01.06.2024

16:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00