• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2021

09:08

PROJEKTI VREDNI 6 MILIJARDI EVRA! Ana Brnabić otvorila Železnički samit

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

PROJEKTI VREDNI 6 MILIJARDI EVRA! Ana Brnabić otvorila Železnički samit

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021, u stanici Prokop, da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni više od šest milijardi evra, kao i da je cilj da Srbija kompletno modernizuje želznički saobraćaj i prugama se poveže sa svim zemljama u reigonu i sa EU

Premijerka je istakla da je Srbija od 2014. godine, kada smo počeli ozbiljno da ulažemo u železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova, uložila više od 600 miliona evra.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Brnabićeva je poželela dobrodošlicu partnerima iz EK, Transportne zajednice, kao i predstavnicima EIB i EBRD i drugima iz EU, koji nam pomažu, kako je rekla, na tom izazovnom i ambicioznom putu - da potpuno rekonstruišemo i unapredimo naše železnice.

- Da srpske železnice postavimo kao primarni vid transporta, kako putničkog i teretnog - naglasila je premijerka.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović



Podsetila je da je 2021. godina železnice u EU, kao i da je godina železnice i u Srbiji, ali i godina Zelene agende.

- Ova dva cilja idu ruku pod ruku, železnički saobraćaj je pored vodnog saobraćaja najzeleniji vid transporta - naglasila je Brnabićeva.

Dolaskom voza "Connecting Europe Expreštrain" u železničku stanicu Prokop u Beogradu, zvanično je otvoren Železnički samit u Beogradu "Zapadnobalkanski železnički samit 2021" na kojem će govoriti državni, regionalni i evropski zvaničnici, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.


Voz su dočekali i obišli premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik glavnog direktora za Sektor mobilnosti i saobraćaj u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić.

Voz "Connecting Europe Expreštrain" je pokrenula EU u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Tramp će sam sebe pomilovati! Biće prvi šef Bele kuće u američkoj istoriji koji je to uradio - može li jače?!
Amerika na nogama

Tramp će sam sebe pomilovati! Biće prvi šef Bele kuće u američkoj istoriji koji je to uradio - može li jače?!

Demokrate Džoa Bajdena i sudija Huan Merčan završili su posao i obezbedili pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD u novembru ove godine! Analitičari nemaju dilemu, ništa nije toliko podiglo rejting bivšeg lidera Amerika kao to što je proglašen krivim za navodno falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi sakrio isplate od 130.000 dolara porno-glumici Stormi Danijels tokom kampanje 2016. godine.

03.06.2024

16:41

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija