• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2021

16:37

SRPSKI NAROD DA ŽIVI U SIGURNOM OKRUŽENJU NA KiM! Drecun: Ne postoji paralela između ZSO i Republike Srpske!

Tanjug

Politika

SRPSKI NAROD DA ŽIVI U SIGURNOM OKRUŽENJU NA KiM! Drecun: Ne postoji paralela između ZSO i Republike Srpske!

Podeli vest

Zajednica srpskih opština (ZSO) je predviđena da bude mehanizam koji bi omogućio srpskom narodu da ostane na KiM, da živi normalno, u sigurnom okruženju i da ima ekonomsku i svaku drugu perspektivu, a nije predviđena da bude nikakva Republika Srpska, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

On je tako odgovorio na izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da tzv. Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo ZSO i da niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska, te da ZSO u najboljem slučaju to može biti NVO organizacija"

- Kada je prištinska delegacija dogovarala i ispregovarala Briselski sporazum nisu govorili ni o kakvoj Republici Srpskoj, već o ZSO. Problem je u tome što sadašnja Kurtijeva administracija želi da sve što ima veze na KiM sa državom Srbijom gurne u stranu i da nema nikakvih dodirnih tačaka - rekao je Drecun za Tanjug na pitanje da prokomentriše novu izjavu Vjose Osmani.

Drecun je podsetio da ZSO, kako je ispregovarano i predviđeno Briselskim sporazumom, i te kako ima cvrste veze sa Beogradom, jer, ističe, Beograd može da učestvuje u njenom finansiraju.

Naglasio je da i ova izjava pokazuje da Priština ne želi da poštuje Briselski sporazum i da ne želi da formira ZSO.

- Ta Zajednica nije predviđena da bude nikakva Republika Srpska, tu paralela ne stoji, već je predviđena da bude jedan mehanizam koji bi omogućio srpskom narodu da ostane na KiM, da se normlano razvija, da živi u sigurnom okruženju, da ima ekonomsku i svaku drugu perspektivu, ali i da taj mehanizam ne bude negiran, već da bude priznat i do strane Prištine i međunarodne zajednice - rekao je Drecun.

Objasnio je da je taj mehanizam zamišljen tako da se u okviru postojećeg sistema na KiM formira ZSO, ali i da, ukoliko postoji nesklad između postojećeg zakonodavnog okvira na KiM i Briselskog sporazuma, da se taj pravni okvir prilagodi Briselskom sporazumu.

Istakao je da je Priština prihvatila da u slučaju kada postoji nesklad sa Ustavom tzv. Kosova, da se on promeni, a sada se, kaže, Kurti opire tome.

- Takvo ponašanje je neprihvatljivo, jer nemate predvidljivog partnera, nemate s kim da se definitivno nešto dogovorite. Uvek neko može da dođe na vlast u Prištini i da kaže da ne priznaje ništa što je prethodna administracija dogovorila - rekao je Drecun.

Dodaje da su to njihovi "jeftini politički trikovi" kojma se samo služe da bi odložili formiranje ZSO, jer je ta Zajednica, ističe Drecun, najveća prepreka onome što i albanski premijer Edi Rama po prvi put govori otvoreno, a to je formalno ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirjana

pre 2 godine

Uz duzno postovanje republike Srbije!Ti si Drecune jedan lazov i propali novinar. Javi se gospodinu koga si hteo da smestis u zatvor.Cela vas je Srbija gledala i slusala na pinku tv.Sram te bilo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija