• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA CRNOGORAC

31.10.2021

20:54

BAHATO! TAJKUN SVOJIM PARTNERIMA UPUTIO NEPRISTOJNU PONUDU - Đilas za SSP traži 75% mandata

Tanjug

Politika

BAHATO! TAJKUN SVOJIM PARTNERIMA UPUTIO NEPRISTOJNU PONUDU - Đilas za SSP traži 75% mandata

Podeli vest

* Lider SSP traži i dodatnih pet odsto za svoju stranku na prvih 100 mesta liste! *I DS i NS i svi ostali moraće da se zadovolje sa 20-25 odsto mandata


Tajkun Dragan Đilas zahteva da njegova partija SSP dobije čak 75 odsto mandata na koalicionoj izbornoj listi za predstojeće izbore, a da svi ostali partneri, uključujući i Narodnu stranku Vuka Jeremića, podele 25 odsto mandata!

Đilas još traži i da SSP dobije dodatnih pet odsto mandata na listi među prvih 100 kandidata, što bi praktično značilo da bi njegova stranka posle izbora dobila više od 80% poslaničkih mesta (realno je pretpostaviti da Đilasova opoziciona koalicija neće osvojiti više od 20, 30 mandata)!?!

Uslovljavanje

Upravo je zbog ovakvih prohteva lidera SSP, kako saznajemo, i nastao kolaps u pregovorima opozicionih stranaka koje bi trebalo da čine jednu "kolonu".

Zvanično, Dragan Đilas je sredinom ovog meseca postigao dogovor o zajedničkoj listi s liderima Demokratske (DS) i Narodne stranke (NS) Zoranom Lutovcem i Vukom Jeremićem. Da li će im se pridružiti još neke partije, poput Pokreta slobodnih građana ili Pokreta za preokret, trebalo bi da se zna već početkom sledeće sedmice, budući da im je za takve odluke kao rok dat kraj oktobra.

DS i NS imaju još ovaj vikend da odluče da li prihvataju da dele 25 odsto mandata, koliko im je "velikodušno" ponudio Đilasov SSP!

- Osim "dogovora" da idu zajedno na izbore, Đilas, Jeremić i Lutovac se ni oko čega drugog nisu dogovorili. Đilas zahteva da njegov SSP dobije najveći deo kolača, a kao alibi za svoj zahtev navodi poslednja istraživanja koja su objavili njegovi "nezavisni" i "slobodni" mediji. Po njima, SSP ima podršku od 16,8 odsto, Jeremićeva stranka dva odsto, a Demokratska samo 1,5 odsto! Imali smo prošle nedelje sastanak Glavnog odbora DS i nismo se saglasili sa Đilasovim uslovima, pa su odluke o izlasku na izbore i kvotama prebačene na predsedništvo stranke... Istovremeno, u Jeremićevoj NS u toku je raskol, iz partije jedan po jedan odlaze istaknuti članovi jer nisu svi saglasni sa odlukom o izlasku na izbore, niti sa koalicijom sa Đilasom - priča sagovornik Informera, inače visoki funkcioner DS.

Komentarišući sve ovo, politička analitičarka Jelena Vukoičić kaže da Dragan Đilas zna da stranke sa slabim rejtingom bez njegovog SSP nemaju šanse i zato sada sebi daje pravo da postavlja uslove i ucenjuje.

- Raskol i međusobni animoziteti u redovima opozicije jesu opštepoznate činjenice, kao i to da ove partije nemaju, niti su ikad imale, zajedničke ideje i program, već je njihov jedini motiv za udruživanje oduvek bio pojedinačno slab rejting i male šanse za prebacivanje izbornog cenzusa. Taj motiv bi i u ovom slučaju mogao da bude presudan, što zna i Dragan Đilas, čija je stranka objektivno najjača u tom opozicionom bloku. To mu pruža mogućnost da diktira uslove onima koji bez njega verovatno i nemaju nikakvu šansu - objašnjava Vukoičićeva.

Nije realno

Lažna snaga

Ova ponuda će teško biti prihvatljiva za druge partnere, jer je 'snaga' Đilasove stranke samo produkt lažnih istraživanja

Dejan Vuk Stanković

S druge strane, profesor Beogradskog univerziteta i analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je jačina Đilasove stranke ipak upitna.

- Navodna snaga SSP jeste produkt đilasovskih medija i navodnih "istraživanja", i ona nema nigde nikakve izborne potvrde na lokalu. S druge strane, DS je najveći brend za jedan deo populacije, a Jeremićeva NS dobro je prošla u Negotinu i nema moralno opterećenje kao Đilas, čiji visoki funkcioneri javno priznaju Kosovo i "genocid" u Srebrenici... Tako da mislim da će ovakva ponuda SSP, pod pretpostavkom da je konačna, teško biti prihvatljiva za druge partnere. Razlog je jasan - raspodela mandata nije ekvivalentna političkoj snazi članova buduće koalicije - zaključuje Stanković.
 

Potpisan Sporazum o izbornim uslovima

U Skupštini Srbije u petak je potpisan Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora.

Potpisnici sporazuma su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i sedam opozicionih stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog: Dveri, DSS, POKS, Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija i Dosta je bilo.

U sporazumu je definisano da će se izbori održati 3. aprila 2022. godine, da će predsednički izbori biti raspisani 3. marta, a parlamentarni 15. februara.

- Sve stranke, pa i one koje nisu potpisale sporazum, moći će da koriste njegove benefite. Želja nam je da izbori budu demokratski i da se otkloni svaka mogućnost da bilo ko baca ljagu na Srbiju - rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marijana

pre 2 godine

Ðilas bi mnogo, ali je pitanje da li može da pređe cenzus!? Prvo neka prođu izbori pa neka govori o mandatima.

Maja

pre 2 godine

Samo nek se oni udružuju, uzalud im je sve. Svi zajedno nemaju šta da ponude

Mortiša

pre 2 godine

Sta hoce ovaj politicki pokojnik? Na cega on racuna? Pa Vučić će ga glasovima potući do kolena. Koliko je ovaj nedokazan da ga NAROD SRBIJE NEĆE! Za lazove i lopove, bahate i nadobudne lenstine, srpski narod nece glasati!

Atlija Milorad

pre 2 godine

E moj Vucicevicu na kojim bolestima i glupostima zaradjujete pare, sreca nisu veliki tirazi, sta je to 80.000 na 6000000 stanovnika Pozdrav atlija@bluewin.ch

Dragan

pre 2 godine

Pa zato sa Đilasom niko i ne može da se dogovori kad traži dve trećine mandata.

Gagi

pre 2 godine

Ma malo si tražio Đilase, realno je da tražiš svih 100 posto.

Dragan

pre 2 godine

Tako je to kada čovek sebe preceni a realno najmanje može glasova da osvoji jer ga najviše ne podnose od svih iz opozicije.

Zeljko

pre 2 godine

Đilas kao i uvek pokušava da kupi celu opoziciju, još samo da kupi glasače ali ne ide mu nešto od ruke.

Uki

pre 2 godine

I kad su bili izbori?! Oni da budu zadovoljni ako uopste predju cenzus!

Dunja

pre 2 godine

Djilasov zivotni moto i parola su daj daj i samo daj. Covek je nezasit moci i novca.

Saska

pre 2 godine

Kako da ne, samo neka naruci i bice sve kako Djilas trazi

Sara

pre 2 godine

Djilas se bas primio, hoce covek da osvoji mandate sve i da bude predsednik

Saska

pre 2 godine

Mislim da ovo ni u zivotu nije doziveo, pa nece ni sad

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija