• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.12.2021

10:51

OTVARA SE KLASTER 4! Ambasadori članica EU potvrdili sva četiri poglavlja za Srbiju!

Politika

OTVARA SE KLASTER 4! Ambasadori članica EU potvrdili sva četiri poglavlja za Srbiju!

Podeli vest

Ambasadori država članica EU su danas na sastanku potvrdili, bez rasprave, sva četiri poglavlja za Srbiju. Time su ispunjeni svi formalni uslovi za otvaranje Klastera 4 na predstojećoj 13. Međuvladinoj konferenciji koja će biti održana 14. decembra

 

Klaster 4, "Zelena agenda i održiva povezanost" objedinjuje poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Odlukom ambasadora zemalja članica EU, zvanično je potvrđena odluka koja je juče postignuta u okviru Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA). Srbija će tako od sledeće nedelje imati otvorena dva klastera, odnosno 22 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Planirano je da na Međuvladinoj konfrenciji EU-Srbija, 14. decembra u Briselu, na kojoj će klaster 4 biti otvoren, prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv. fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20