• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.12.2021

13:28

VUČIĆ, RAMA I ZAEV POSLALI SNAŽNU PORUKU REGIONU!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

VUČIĆ, RAMA I ZAEV POSLALI SNAŽNU PORUKU REGIONU!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvali su u otvorenom pismu sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan

- Koristimo ovu priliku i još jednom pozovemo sve naše susede da se okupe da svojim građanima ponudimo pogodnosti koje nudimo našim građanima - poručuje se u otvorenom pismu koje su danas objavili Abcnews.al i Gazeta Ekpres, uoči sledećeg sastanka inicijative Otvoreni Balkan, koji je planiran za 20. i 21. decembar u Tirani.

Navodi se da, iako je Inicijativa Otvoreni Balkan do sada obuhvatala samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona bila i biće otvorena za sve na Zapadnom Balkanu, ističe se u pismu.

Lideri ističu da je njihova vizija da prevaziđu društvene, ekonomske i trgovinske prepreke koje usporavaju ekonomski rast regiona kroz ostvarivanje četiri osnovne slobode EU.

Naglašava se da kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast i tako olakša život građana.

U otvorenom pismu trojice lidera ističe se da Evropa nije samo kontinent, već vizija, ali da su građani Zapadnog Balkana, kao sastavni deo kontinenta i te vizije, dugo bili izostavljeni. Ocenjuje se da je želja građana da postanu deo porodice EU s vremena na vreme ignorisana zbog unutrašnje politike zemalja članica, neispunjavanja datih obećanja i straha od budućnosti. To je, kako kažu, dovelo do frustracije, nestabilnosti, emigracije i nedostatka velikih investicija.

- U novembru 2019. potpisali smo preliminarni sporazum o unapređenju takozvanog Berlinskog procesa preduzimanjem dublje regionalne saradnje - navedeno je u pismu.

Podseća se da su već potpisani sporazumi koji omogućavaju građanima da slobodno rade u susednoj državi, koji smanjuju granične kontrole za prolaz robe i uspostavlaju mehanizme za slobodno putovanje građana tri zemlje kao što građani EU putuju između država članica.

Takođe se ističe da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ pokazala efikasnost i korisnost i u teškim vremenima pandemije korona virusa.

- Često optuživani da smo „bure baruta“ u Evropi, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir - navodi se u pismu.

Istaknuto je da Otvoreni Balkan nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

- Kao što je Zajednica za ugalj i čelik prethodila rađanju Evropske unije posle Drugog svetskog rata, Otvoreni Balkan će ostati upamćen kao trenutak koji je naše narode približio Uniji - naglasili su Vučić, Rama i Zaev.

Ukazali su da su neki evropski lideri i američka administracija već izrazili podršku inicijativi, kao i preduzetnici, poljoprivrednici i studenti iz celog Zapadnog Balkana i zahvalili im na tome.

Trojica lidera smatraju da se sada cela EU mora ujediniti i potpuno podržati Otvoreni Balkan, kao i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost inicijative iz potrebe u akciju.

- Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve i koja prevazilazi nesuglasice iz prošlosti - zaključuju u otvorenom pismu Vučić, Zaev i Rama.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika, Vucić će 20. i 21. decembra boraviti u Tirani, gde će sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvovati na sastanku u okviru regionalne inicijative za saradnju pod nazivom Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Predsednik Vučić najavio je sinoć da će predstojeći sastanak „Otvoreni Balkan" u Tirani doneti mnogo dobrih i važnih zaključaka, mnogo koristi za sve građane.

- Verujemo da se približavamo onome što će da mnogo olakša kretanje ne samo građanima koji bi da putuju, već biznismenima, i u protoku robe, usluga, kapitala. Povezivaćemo naše narode koji će imati mnogo bliži odnos nego u prošlosti - rekao je Vučić za Pink.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jelena

pre 2 godine

U ovoj inicijativi lezi budućnost ovog regiona, ali to mnogi ne mogu trenutno da shvate. Vreme ce pokazati da je to prava stvar.

Iva

pre 2 godine

Radi jacanja ekonomskog rasta i nesmetane trgovine izmedju svih zemalja, neophodno je da sve zemlje saradjuju bez neke ostrascenosti. Otvoreni Balkan je odlican projekat od kog sve zemlje regiona mogu imati benefite.

Milos

pre 2 godine

Lepo bi bilo i zaista mudro, ukoliko bi se cela Evropa ujedinila i pruzila podrsku projektu Open Balkan, jer to je znak da zemlje Balkana imaju za cilj prosperitet, u svakom smislu.

Milica Milicic

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je koristan za sve clanove i bilo bi dobro da se prosiri.

Nena

pre 2 godine

Ova inicijativa je nešto najbolje što se dogodilo regionu, a primer ova tri inicijatora bi trebali mnogi da slede

Sonja

pre 2 godine

Projekta Otvoreni Balkan je zaista odlično projekat jer ima za cilj ekonomski rast I prosperitet regiona .

Filip

pre 2 godine

Napokon da neko unapred i pametno razmišlja, ovo je trebalo uraditi i ranije, bolje više ujedinjenih država nego nekolicina slabih, ovako će u svakom pogledu, posebno u ekonomskom porasti standard na Balkanu.

Daki

pre 2 godine

Otvoreni Balkan pruza veliku znacajnost za društvene, ekonomske i trgovinske razmene, postaje kljuc pametnog delovsnja za Srbiju, Makedoniju i Albaniju

xcvxcvxcv

pre 2 godine

Otvoreni Balkan način za bližu saradnju u regionu.

Jovo

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je vise nego dobar projekat od koga sve zemlje mogu imati koristi .

Mala plava

pre 2 godine

Jaka Srbija jak i stabilan region ,ostaje nam da ujedinjeni odrzimo stabilnost Balkana sto ce svima doneti ekonomski napredak .To sve daje inicijativa Otvoren Balkan

Nemanja Stojković

pre 2 godine

Open Balkan je inicijativa koja garantuje mirnu i prosperitetnu budućnost ovog regiona! Nadajmo se da će i drugi lideri država, ovog dela sveta, uvideti interes da se priključe!

Jasmina

pre 2 godine

Otvoreni Balkan od velikog značaja za čitav region. U političkom smislu to je najbolji put za prevazilaženje problema u regionu. Sto pre prepoznamo ovo to cemo brze napredovati svi zajedno.

Ana

pre 2 godine

Podsticaj je veliki, ali bi bilo jos lepse da se zaista cela Evropa udruzi.

Ubavka

pre 2 godine

Отворени Балкан је идеално решење за сарадњу наше три земље.

Mila

pre 2 godine

Kada bi se jos zemalja ukljucile u Open Balkan to bi bilo od velikog znacaja i dali bi odlicne rezultate.

Milan

pre 2 godine

Da imamo snazan Balkan i zemlje dobro je ujediniti se.

Mimi

pre 2 godine

Dokazati Evropi da je Open Balkan budućnost. Valjda smo neke lekcije naučili. Niko nam neće pomoći ako sami sebi ne pomognemo.

Marija

pre 2 godine

Ideja Otvorenog Balkana je projekat koji je jako vazan I od koga bi sve zemlje u regionu imale ogromne koristi.

Tamara

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je jedan od boljih projekata u poslednje vreme. Projekat koji ce omoguciti slobodnu trgovinu razmene I usluga,slobodno kretanje robe I kapitala medju zemljama regiona.

Miodrag

pre 2 godine

Zaista dobra inicijativa Vučića, Rame i Zaeva, ne samo u interesu naroda naših zemalja već i u interesu naroda Jugoistočne Evrope pa i šire.

Goran Bogdan

pre 2 godine

Puna podrška inicijativi Otvoreni Balkan koji će povezivati naše narode koji će imati mnogo bliži odnos nego što je do sad bio.

Rale

pre 2 godine

To je prava prica za gradjane u ovom delu Evrope!

Marija

pre 2 godine

Dogovor kucu gradi uvek bilo i ostace. Nadamo se da ce i ostali susedi da se pridruze.

Sofija

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je izuzetan projekat,koji će u razmeni trgovine biti od velikog značaja a to će dodatno ojačati i ekonomiju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija