• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.01.2022

16:04

MIODRAG LINTA UPOZORAVA: Srbima u Federaciji BiH preti nestanak, SRBIJA MORA DA POMOGNE

Politika

MIODRAG LINTA UPOZORAVA: Srbima u Federaciji BiH preti nestanak, SRBIJA MORA DA POMOGNE

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija ima obavezu da u kontituitetu i u daleko većoj meri pomaže Srbe u Federaciji BiH jer im preti nestanak, posebno u opštinama gde su manjina

Srbi su zapostavljeni u svim oblastima društva što potvrđuju mnoge činjenice. U srpskim selima nema struje, vode, puteva, prodavnica, mobilne mreže, ambulanti a mnoge kuće nisu obnovljene.

Srbi idu doktoru u mesta koja su udaljena više desetina kilometara. Srpska deca idu u škole koje su udaljene 10-15 i više kilometara. U školama u opštini Glamoč i drugim mestima u Federaciji BiH srpska deca ne uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Ekonomska situacija je katastrofalna.

Život u tim selima, za malobrojne srpske povratnike je veoma težak i treba im konkretna i redovna pomoć Srbije u oblasti poljoprivrede, stočarstva i zanatstva, kao i u obnovi infrastrukture, da bi opstali na svojim ognjištima jer kantonalne i lokalne vlasti ne obraćaju nikakvu pažnju i ignorišu brojne probleme našeg naroda.

Linta ističe da su Srbi potpuno marginalizovani što se tiče zapošljavanja u javnoj upravi. Prema podacima ombudsmana BiH od 3800 zaposlenih, samo 97 Srba radi u nekom od organa vlasti. Od ukupno 2.350 zaposlenih u kantonima samo je 71 Srbin. U šest kantona sa bošnjačkom većinom u čak 24 ministarstva od postojećih 46 nema zaposlenog nijednog Srbina.

To jasno pokazuje da vlast u Federaciji BiH krši Ustav i princip multietničnosti i sprovodi politiku cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda.

Bošnjacima daleko lakše u Srpskoj

S druge strane, položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj je daleko bolji nego položaj Srba u Federaciji BiH.

Zbog toga je važno da Srbija kroz dijalog sa vlastima u u Sarajevu insistira na zapošljavanju Srba u državnom i javnom sektoru i da insistira da srpska deca mogu da uče srpski jezik, ćirilicu i nacionalnu grupu predmeta u Federaciji BiH.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dr

pre 2 godine

Ma nije "moguce" da imate problema i u BiH !A ja naivan pa mislio da imate samo na Kosovu "problema".Da bi bio malo precizniji,vi imate problema bilo gde da zivite Kosovu,CG,BiH,Hrvatskoj tako da to nije nikakva novina,ali pokusajte da promenite sebe kad ne mozete ceo Svet i zivot ce vam postati lagodniji i lepsi.Ako ne zbog vas,a ono radi buduce generacije.

Linta: Republika Srpska nastala iz potrebe očuvanja identiteta Srba
Politika

Linta: Republika Srpska nastala iz potrebe očuvanja identiteta Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je rukovodstvu i građanima Dan Republike Srpske, 9. januar i naveo da je RS nastala kao izraz potrebe za očuvanjem identiteta i državnosti Srba, kao konstitutivnog naroda u BiH, ali i kao izraz straha srpskog naroda da se ne ponovi genocid iz vremena NDH u okolnostima razbijanja jugoslovenske države

08.01.2022

16:42

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija