• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

10.02.2022

07:30

OTKRIVAMO! Ponoš ukidao vojsku po naređenju ambasada! ĐILASOV KANDIDAT NATO MARIONETA!

Fotoilustracija/Tanjug/Beta

Politika

OTKRIVAMO! Ponoš ukidao vojsku po naređenju ambasada! ĐILASOV KANDIDAT NATO MARIONETA!

Podeli vest

Zdravko Ponoš kao načelnik Generalštaba naredio ukidanje 63. padobranske i 72. specijalne brigade neposredno pošto je 'obavio konsultacije' u jednoj zapadnoj NATO ambasadi

 

Đilasov kandidat za predsednika Zdravko Ponoš naredio je ukidanje 63. padobranske i 72. specijalne brigade Vojske Srbije neposredno pošto je obavio konsultacije u jednoj zapadnoj ambasadi u Beogradu, otkriva Informer.

Naši odlično obavešteni diplomatski i bezbednosni izvori kažu da je prvi zahtev za ukidanje legendarnih srpskih vojnih jedinica iz NATO pakta stigao još neposredno posle Petog oktobra. Ipak, sve do Ponoša niko se nije usudio da to i učini.

Trn u oku NATO

Prvi koraci ka ukidanju 63. i 72. brigade učinjeni su 2005. godine u vreme SCG, dok je načelnik Generalštaba bio general Ljubiša Jokić, inače crnogorski kadar. Ponoš je tada bio Jokićev zamenik i on je pripremio novu sistematizaciju, kojom je bilo predviđeno ukidanje elitnih brigada.

- Zdravko Ponoš je načelnik Generalštaba postao 2006. godine i jedna od prvih njegovih odluka bilo je ukidanje 63. i 72. brigade. On je odluku o tome saopštio saradnicima u Generalštabu neposredno pošto se vratio sa konsultacija u zapadnoj ambasadi u Ulici kneza Miloša. Najmanje trojica bliskih Ponoševih saradnika oštro su se pobunila protiv toga, ali je on ostao neumoljiv. Rekao je: "To je nalog s vrha, a i stranci baš insistiraju" - prenosi izvor Informera, u to vreme visokopozicionirani pukovnik na službi u Generalštabu.

Foto: ATA Images

On kaže da su dve elitne brigade Vojske Srbije smetale NATO paktu jer su se tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a naročito tokom agresije 1999. godine, pokazale kao najsposobnije i najprofesionalnije jedinice.

- Specijalci 63. i 72. brigade na Kosovu su 1999. pružili najjači otpor pokušajima agresorskih trupa da uđu na teritoriju Srbije. Zato su oni bili trn u oku NATO i zato su ovi već krajem 2000. zatražili ukidanje obe jedinice. Ipak, sve do Ponoša nikome nije palo na pamet da to zaista i uradi - objašnjava naš sagovornik.

Kako saznajemo, Ponoš je prilikom ukidanja dve elitne brigade naredio i da se "svi viškovi ljudstva" penzionišu.

- Gotovo svi oficiri i podoficiri i iz 63. i 72. brigade, ali i iz drugih jedinica koji su se istakli u borbama na Kosovu bili su, po Ponoševom narerđenju, oterani u penziju. Neki od njih tada nisu imali ni navršenih 45 godina života. Naša vojska je tada za samo nekoliko meseci kadrovski osakaćena - ogorčen je naš sagovornik, koji kaže da se Ponošu tada suprotstavilo više podređenih oficira, ali da su i svi oni zbog toga kažnjeni. Neki su penzionisani kao naš izvor, neki su prekomandovani i degradirani, a neki potpuno zaustavljeni u napredovanju u službi.

Foto: Informer DN

- Paralelno sa ukidanjem naših elitnih jedinica Ponoš je, takođe po naređenju NATO ambasada, naredio i masovno uništavanje "viška naoružanja i vojne opreme". Tada je za manje od godinu dana uništeno i u bescenje rasprodato, velikim delom u staro gvožđe, više od 400 tenkova i oklopnih borbenih vozila, 50 helikoptera i 40 aviona. Tada smo za 150 dolara nekakve naknade od nekakvog NATO fonda uništavali "strele" koje su tada mogle da se prodaju za više od 1.000 dolara po komadu, a danas na tržištu dostižu cenu i od 2.500 dolara! - prenosi izvor Informera.

Osakaćena vojska

Prema njegovim rečima, u vreme Zdravka Ponoša vojska je kadrovski i materijalno toliko osakaćena da nije mogla godinama da se oporavi.

- Koliko god Ponoš bio administrativac, ćata bez trupnog iskustva, jasno je da on te odluke nije donosio sam, već da mu je tako naređivano iz NATO pakta - nema nikakve sumnje naš sagovornik.
I dok Zdravko Ponoš juče nije hteo da komentariše naša saznanja, ministar policije i bivši ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za Informer da Vojska Srbije u svojoj modernoj istoriji ne pamti takvu štetočinu kao što je bio Zdravko Ponoš.

Štetočina

Ako bi Ponoš, ne daj Bože, pobedio na izborima, bojim se da sada ne bi ukidao elitne vojne jedinice nego i čitavu Vojsku Srbije

Aleksandar Vulin

- Stotine tenkova, borbenih vozila helikoptera, aviona, raketnih sistema sačuvali smo od NATO bombi, ali nismo uspeli da ih sačuvamo od NATO Ponoša. Čovek koji je ukinuo 63. i 72. brigadu odmah pošto je postao načelnik Generalštaba sada bi da bude predsednik i vrhovni komandant?! Ako bi, ne daj Bože, pobedio, bojim se da sada ne bi ukidao elitne vojne jedinice nego i čitavu Vojsku Srbije - sarkastičan je ministar Vulin.

Informer je u ponedeljak Zdravku Ponošu javno postavio 11 pitanja za koje mislimo da su od velikog javnog interesa. Do danas nismo dobili odgovor ni na jedno od tih pitanja.
 

11 pitanja na koja Ponoš ne sme da odgovori

1. Kako je tačno, gde i kada zaradio dva luks stana i četiri garaže na Vračaru?

2. Zašto je i kako od 1991. do 1995. izbegavao da se, kao ostali oficiri iz Krajine, pridruži Vojsci RSK?

3. Zašto je doneo odluku o ukidanju 63. padobranske i 72. specijalne brigade? Da li je to bio nalog NATO?

4. Koliko je tačno tenkova, aviona, helikoptera i ostale vojne tehnike rashodovano, uništeno i isečeno u staro gvožđe za vreme njegovog rukovođenja Vojskom?

5. Da li je krajem jula 1995. godine otišao u Knin i u Srbiju prebacio svoju familiju? Da li je tada znao da se sprema 'Oluja'?

6. Gde je bio i šta je tačno radio tokom NATO agresije 1999?

7. Da li je 2001. postao član Atlantskog NATO saveta iako je oficirima zakonom strogo zabranjeno takvo članstvo?

8. Da li je od 2001. do 2005. od hrvatske službe dobijao spiskove naših oficira protiv kojih se vodi istraga zbog 'ratnih zločina'? Da li je o tome obavestio pretpostavljene?

9. Kada je tačno, gde i kako podneo zahtev za hrvatski pasoš? Da li je o tome obavestio nadređene?
10. Koliko je novca prebačeno na njegove privatne račune sa računa CIRSD-a? I po kojim sve osnovama?

11. Gde je zaposlena i čime se bavi Zdenka Franje Ponoš? Odakle Zdravkovoj supruzi stotine hiljada evra da bude suinvestitor u izgradnji stambenih objekata u centru Beograda?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lobotomirani

pre 2 godine

Bolje da je ukinuo vojsku nego sto smo doziveli da nam Vulin i Stefanovic (americki spijun) budu ministri vojni

Djurdja

pre 2 godine

Ako sva ova (ne)dela nisu veleizdaja onda u redu. Neka bude kandidat. Ako tuzilastvo nema sta da kaze, ucinice to narod 3. aprila. Nije daleko.

caslav

pre 2 godine

Odavno je trebalo da bude osuđen za veleizdaju. Ali nikad nije kasno.

Miki

pre 2 godine

Ponos je izabran da realizuje zapadnu politiku ili bolje receno politiku VB preko tadasnjeg ambasadora u Srbiji Kroforda, zato sto je vodnicki (to mu je prvobitno vojnicko obrazovanje) savesno, bez empatije prema svom narodu, deci i svom okruzenju sve bezprekorno sprovodio.Istina je da su u to vreme kadrovsku politiku vojske vodili britanci.Niko nije mogao dobiti cin pukovnika niti generala bez njihove saglasnosti.Predloge kadrovskih lista slali su na odobravanje Krofordu.To dobro znaju tadasnji generali VS. To je bilo sramotni i nas obicne oficire i patriote dovodilo do ocaja.Bio je nedostojan za bilo koju funkciju tada i sada.

Milan

pre 2 godine

A gde su vam dokazi napismeno. Dobri vam izvori, tra La La.

Vojkan

pre 2 godine

Stvarno ste pomislili i poverovali u Đilasove reči da je Ponoš čovek bez ikakve mrlje u karijeri?

Zabrinuti

pre 2 godine

Kada su pouzdani izvori, otvorite jarte i JASNO napisute koje su to zemlje, ambasade. Godinama ista prica, napisite jasno Kada bi smeli......

Zoran

pre 2 godine

Je_o ga taj koji ga doveo i smestio u fotelju načelnika vojske. Malo je bio Nedić, sad se i ovaj kursadžija tu šećka, pa bi i predsednik da bude. Može ali samo uprave robijaške sobe u Zabeli. Bruka od čoveka.

Jelena

pre 2 godine

Ponos je svima marioneta, njemu je to izgleda zivotna uloga.

Nikola

pre 2 godine

Prodana duša odavno, sta vise taj covek radi u nasoj politici?

alfa

pre 2 godine

Konacno nesto i za njega da objave...dosta je on pricao o drugima

Namaste

pre 2 godine

Strani dvostruki spijun...zasto ovakvi ljudi postoje?

Srdjan

pre 2 godine

Ne da ih treba poniziti na izborima, vec im treba i zabraniti ziveti medju nama , ako je ovo istina on ne zasluzuje mesto u Srbiji !

Nada

pre 2 godine

Ponoš bi u rat sa Vučićem, u taj rat gde se ne ispaljuje nijedan metak može, jer brojna su svedočenja da, kad je trebalo da se ide u pravi, bio je u Beogradu.

Dušan

pre 2 godine

Ponoš je uništio vojsku dvehiljaditih kako bi zadovoljio strane mentore. Sad bi da opet uništava po Srbiji, ali mu građani to neće dozvoliti.

Miloš

pre 2 godine

Ponoš se očigledno vodi time da je narod zaboravio sve što su opozicionari i on radili u prošlosti, ali grdno se varaju i to ce im narod dokazati na izborima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00