• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2022

15:10

POČETAК REALIZACIJE RAZVOJNIH PROJEКATA ZA EКONOMSКI I TURISTIČКI POTENCIJAL JUGA SRBIJE

Vlada Srbije

Politika

POČETAК REALIZACIJE RAZVOJNIH PROJEКATA ZA EКONOMSКI I TURISTIČКI POTENCIJAL JUGA SRBIJE

Podeli vest

Po uzoru na uspešno sprovođenje niza projekata za revitalizaciju zapadne Srbije (Ovčarsko-Кablarske klisure), 21. oktobra 2021. god. je osnovana Međuresorna radna grupa za uređenje i razvoj južne Srbije na teritoriji grada Leskovca i Prokuplja i opština Кuršumlija, Lebane, Medveđa i Bojnik (MTTT, MZŽS, MGSI, MPŠV, MКI, Min privrede, RAS, JP Putevi, КUJU, PКS, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Jablanički i Toplički upravni okrug)

Cilj njenog rada je identifikacija, priprema i realizacija prioritetnih projekata iz oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture, najbitnijih za ovaj deo Srbije.

Područje južne Srbije je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti. Bogato je termalnim izvorima sa lekovitom vodom i blatom u Prolom banji, Lukovskoj banji i Sijarinskoj banji. Na magičnoj Radan planini nalazi se jedan od retkih prirodnih fenomena koji je dobijen erozijom zemljišta (Đavolja Varoš) jedinstveno i značajno kulturno istorijsko nasleđe ogleda se u arheološkim nalazištima Pločnik kod Prokuplja i Caričin grad kod Lebana, ali i u mnogim sakralnim i memorijalnim objektima.

Foto: Vlada Srbije

Imajući u vidu da područje južne Srbije ima potencijal da postane značajna zdravstvena, kulturna i turistička destinacija kao i prirodna oaza za turiste svih profila, radna grupa je identifikovala listu prioritetnih projekata koji će zaokružiti sadržaj i ponudu ovog regiona i biti realizovani u tekućoj godini. U saradnji sa RAS intenzivno se radi na privlačenju investitora koji će zaposliti više stotina žitelja ovog dela dela Srbije.

Ukupna vrednost projekata prve faze iznosi 13 milijardi RSD i oni su:

- Put preko Radan planine – povezaće Jablanički i Toplički okrug, samim tim i Caričin grad, Sijarinsku banju, Prolom banju, Đavolju Varoš, Кuršumlijsku i Lukovsku banju i arheološko nalazište Pločnik. Realizacijom ovog puta duplo će se skratiti vreme dosadašnjeg putovanja i spojiće se dva okruga Jablanički i Toplički.

- Biopostrojenje u Lebanu, prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji sa botaničkom baštom, kao ogledni projekat i atrakcija kako za stručnu javnost tako i za turistički potencijal kraja.

- Caričin grad, predviđeni su radovi na konzervaciji, restauraciji, infrastrukturnom opremanju i uređenju lokaliteta, kako bi se kvalifikovao za Unesko listu.

Foto: Vlada Srbije

- Vidikovac na brdu Hisar u Leskovcu – projekat obuhvata proširenje i uređenje postojećeg vidikovca, postavljanje zastora, ugradnju klupa i postavljanje rekvizita, osmatračnice i ostalog rekreativnog sadržaja za školski program

- Otvoreni amfiteatar u Bojniku – centralni plato ispred sportske hale u Bojniku kao lokacija za organizovanje kulturno-turističkih manifestacija za privlačenje turista i posetilaca.

- Letnja pozornica na citadeli Hisar u Prokuplju – uređenje pešačke staze do tvrđave, osvetljenje i postavljanje sadržaja u turističke svrhe. Uređenje letnje pozornice sa 150 mesta.

- Čista Srbija u Leskovcu i Prokuplju – izgradnja komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog i čvrstog otpada u Republici Srbiji.

- Park Čukljenik u lebanu – projekat izgradnje turističko rekreativnog parka Čukljenik na 44 ha u 6 zona: avanturistički park za decu, gradsko izletište, sportske, pešačke i biciklističke staze.

- Sijarinska banja kod Medveđe – rekonstrukcija КC Sijarinska banja, amfiteatra, parkinga, saobraćajnice, platoa, škola, kao i potpuno uređenje Rimskog kupatila. Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže.

- Gejzer RH centar kod Medveđe – nakon uspešno završene prve faze , izgradnja modernog spa centra, krenuće se sa kmpletnom rekonstrukcijom rekreacionog i zdravstvenog kompleksa Gejzer.

- Put Leskovac-Bojnik – deonica DP IIA reda broj 226, koji povezuje Toplički i Jablanički okrug ukupne dužine oko 1,6 km.

- Planinarski dom Dobra Voda u Bojniku – planinarski dom sa pratećom turističkom infrastrukturom i drugi smeštajni kapaciteti sa uređenim prostorom za kampovanje i rekreaciju, što predstavlja značajan potencijal za razvoj individualnih turističkih kapaciteta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija