• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2022

16:21

Linta: Gospić oteo društveni dom Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu

Politika

Linta: Gospić oteo društveni dom Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da odluka vlasti Grada Gospića, da se upiše kao vlasnik društvenog doma Srpske narodne čitaonice i knjižnice u selu Vrebac, predstavlja jedan od bezbrojnih primera planskog otimanja srpske imovine u Hrvatskoj

Glavnu ulogu u otimačini društvenog doma imao je HSP-ov gradonačelnik Karlo Starčević koji je ovim činom potvrdio svoju antisrpsku orijentaciju.

Opštinski sud u Gospiću je marta 2021. godine, na osnovu zahteva gradske vlasti,  doneo za svega 13 dana sramnu i antievropsku presudu da Grad Gospić postane vlasnik  društvenog doma u srpskom selu Vrebac i to prvi put u 90 godina.

Društveni dom u Vrepcu sagrađen je na privatnom vlasništvu i iz privatnih sredstava uglednog ličkog Srbina Ise Bogdanovića koji je svoj narod pomagao na razne načine. 

Iso Bogdanović je društveni dom poklonio Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici u Vrepcu  koja je  osnovana 1929. godine sa ciljem  očuvanja srpskog nacionalnog identiteta i kulture.

Od završetka izgradnje tadašnjeg "Prosvetnog doma Kralja Petra I Velikog Oslobodica“ 1931. godine pa sve do navedene  odluke opštinskog suda, u zemljišnim knjigama uvek je bio upisan samo jedan vlasnik, a to je Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu

Taj status nije se menjao ni nakon Drugog svetskog rata jer dom nije bio nacionalizovan. Srpska narodna čitaonica i knjižnica  prestaje sa radom osnivanjem genocidne NDH. Njen rad je obnovljen 2017. godine s istim ciljem. Obnova društvenog doma započela je 2019. godine skromnim donacijama meštana i ljudi dobre volje.

Linta poziva Delegaciju Evropske unije u Zagrebu da najoštrije osudi otimanje društvenog doma u srpskom selu Vrebac  čiji je vlasnik Srpska narodna čitaonica i knjižnica.

Navedenom odlukom Grad Gospić je po ko zna koji put poslao poruku da preostali Srbi u tom gradu i okolnim selima nisu dobrodošli i da je krajnji cilj cementiranje etničkog čišćenja srpskog naroda. 

Krajnje je vreme da Evropska unija pošalje jasnu poruku da je neprihvatljivo da se u jednoj njihovoj članici otvoreno krši vladavina prava i ljudska prava građana srpske nacionalnosti. 

Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da zatraži od Hrvatske da se društveni dom u selu Vrebac vrati u vlasništvo Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija