• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.03.2022

07:00

POČELA IZBORNA TRKA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE! Rok za podnošenje kandidatura ističe 12. marta, a broj na listiću se utvrđuje žrebom!

printscreen

Politika

POČELA IZBORNA TRKA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE! Rok za podnošenje kandidatura ističe 12. marta, a broj na listiću se utvrđuje žrebom!

Podeli vest

Nakon što je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao predsedničke izbore, za 3. april, zvanično je počela i izborna trka za predsednika Republike


Predsednički izbori raspisuju se u skladu sa Ustavom i Zakonom, 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, koji se bira na pet godina.


Kandidate za predsednika Republike mogu da predlažu političke stranke registrovane na dan kada su izbori raspisani, koalicije političkih stranaka ili grupe građana, tako što predlog po dnose RIK-u najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Rok za podnošenje kandidatura ističe 12. marta u ponoć.

Uz predlog kandidata, svaki podnosilac dužan je da RIK-u dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da podržavaju predloženog kandidata.

Redni broj kandidata na glasačkom listiću utvrduje se žrebom na sednici Republičke izborne komisije, najkasnije 15 dana pre dana glasanja, uz direktan prenos na javnom servisu.

Izbori ne mogu biti održani u periodu kraćem od 30 dana od dana njihovog raspisivanja.

Na dan izbora, biračka mesta otovorena su od 7.00 do 20 sati.

Foto: Fotoilustracija/Informer

Glasanje se obavlja na biračkim mestima u Srbiji, kao i na biračkim mestima u inostranstvu - po pravilu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, koja određuje RIK.

Glasanje se vrši zaokruživanjem samo jednog rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se glasa.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova izašlih birača, a ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu u prvom krugu, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja.

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu dobio najveći broj glasova.

Zakon predviđa i mogućnost trećeg kruga ako kandidati dobiju isti broj glasova.

Rezultate izbora, Republicka izborna komisija objavljuje u roku od 96 casova od zatvaranja biračkih mesta i oni se objavljuju u "Službenom glasniku".

Foto: Pixabay

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Narodnom skupštinom.

Republička izborna komisija ranije je već donela odluku da će glasački listići za glasanje na izborima za predsednika Srbije biti plave boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti boje cigle.

Predsednik Aleksandar Vučić za šefa države izabran je na aprilskim izborima 2017. godine kada je već u prvom krugu dobio podršku većine građana Srbije.

Ove godine, predsednički izbori biće održani zajedno sa vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u 13 lokalnih samouprava.

Predsednik Vučić vanredne parlamentarne izbore za 3. april raspisao je 15. februara, a istog dana predsednik parlamenta Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za skupštine gradova Beograda i Bora, i skupštine opština - Aranđelovca, Smederevske Palanke, Lučana, Medveđe, Knjaževca, Bajine Bašte, Doljevca, Kule, Kladova, Majdanpeka i Sečnja.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MILA

pre 2 godine

Podrska predsedniku i njegovoj odgovornoj politici. Zajedno cemo, pobediti,Jedinstveni mozemo da pomerimo sve granice nasih snova i zato cemo svi izaci 3.aprila i glasati za najbolje

MILA

pre 2 godine

Možemo i hoćemo još mnogo toga da uradimo za našu Srbiju. Samo hrabro i bez stajanja.Jedinstveni mozemo da pomerimo sve granice nasih snova i zato cemo svi izaci 3.aprila i glasati za najbolje.

MILA

pre 2 godine

Građani imaju poverenja u SNS,jer su iza njih jako dobri rezultati i savesno vođenje države.Potrebno je nastaviti uspesnu politiku i razvoj iz godine u godinu sa sve vecim stopama rasta.

MILA

pre 2 godine

Građani Srbije će na predstojećim izborima glasati za bolju budućnost Srbije i razvoj Srbije još bržim tempom.Potrebno je nastaviti uspesnu politiku i razvoj iz godine u godinu sa sve vecim stopama rasta.

Ivana

pre 2 godine

Podrška za Aleksandra Vučića i SNS! Nadamo se da ćemo i ovaj put ispuniti vaša a i naša očekivanja, Srbija vam veruje. Mi vam verujemo. Vidimo se 3. Aprila Puna podrška i srećno svima. Narod je uz vas.

Jasna

pre 2 godine

SNS odnosi ubedljivu pobedu na sledecim izborima

Glasinac

pre 2 godine

Nema tu nikakve trke. Već se sada zna da će Vučić ubedljivo pobediti.

Nešo N

pre 2 godine

Već u prvom krugu Vučić će dobiti toliko glasova da drugog kruga neće ni biti.

ana

pre 2 godine

Puno sreće na izborima SNS i narod Srbije se nada da će pobediti. Da Srbija nastavi putem kojem je krenula.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20