• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo.rs/B.P.

12.03.2022

07:30

UKRAJINA NEĆE PRIZNATI KOSOVO I TO DA ODMAH RAZJASNIMO! Srbi su pokazali svoj stav, dostojanstveni su, hrabri i visokomoralni!

Tanjug/Sava Radovanović

Politika

UKRAJINA NEĆE PRIZNATI KOSOVO I TO DA ODMAH RAZJASNIMO! Srbi su pokazali svoj stav, dostojanstveni su, hrabri i visokomoralni!

Podeli vest

Ukrajina ne menja svoj stav o nepriznavanju samoproglašene države Kosovo. Mi smo principijelno protiv kršenja teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, pa i Srbije, poručuje u intervjuu za Alo! ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič

Aleksandrović se u intervjuu zahvalio svim Srbima koji su, kako ističe, osudili rusku agresiju. Pričao je o ratnom stanju, KiM, ali i o ruskom kolegi Bocan Harčenku, sa kojim se, kako kaže, nije čuo a ni video.

Jeste li na vezi sa Vladom u Kijevu, kako održavate komunikaciju? Šta se trenutno dešava na terenu u Ukrajini?

- Ambasada je u stalnom kontaktu sa ukrajinskom vladom. Ukrajina se trenutno odlučno suprotstavlja agresiji ogromnih razmera koju sprovodi Ruska Federacija.

Foto: printscreen

Oleksandar Aleksandrovič

Kako ocenjujete reakcije Srbije od početka rata u Ukrajini? Da li zamerate što nismo uveli sankcije Rusiji?

- Znate, mi procenjujemo našu sopstvenu reakciju. Većina Ukrajinaca je spremna da odlučno brani svoju zemlju i slobodu i veruje u pobedu. Obični Srbi trenutno izlaze na ulice sa antiratnim protestima ili dolaze u ambasadu donoseći kofere pomoći za žrtve u Ukrajini i na taj način nam izražavaju solidarnost i podršku. Ima Srba koji idu na mitinge podrške ruskoj agresiji. Ima onih koji ćute. Želim srdačno da vam se zahvalim i iskreno se poklonim prvima, koji su dostojanstveni, hrabri i visokomoralni. Njih smatram pravim licem Srbije.

Predsednik Zelenski pozvao je strane dobrovoljce da se priključe borbama na ukrajinskoj strani. Ima li među njima ljudi sa ovih prostora, ako imate takve informacije?

 - Ne posedujem takve informacije. Ukrajina ne regrutuje dobrovoljce u Srbiji, jer to je zabranjeno sprskim zakonom. 

Prištinske vlasti pozvale su Ukrajinu da prizna samoproglašenu državu Kosovo. Hoće li Ukrajina menjati stav po tom pitanju?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Oleksandar Aleksandrovič i Aleksandar Vučić

- Želim nešto da razjasnim. Koliko mi je poznato, mi nismo dobili takav zahtev. Principijelni stav Ukrajine o poštovanju teritorijalnog integriteta drugih država, uključujući i Srbiju, poznat je i nepromenljiv.

Da li ste u poslednjih mesec dana negde sreli vašeg ruskog kolegu Aleksandra Bocan-Harčenka? Ako jeste, kako je taj susret izgledao? Ako niste, šta biste mu rekli ako ga narednih dana sretnete?

- Ne komuniciram sa zvaničnim predstavnicima države koja bombarduje porodilišta i nuklearne elektrane. Nakon pobede Ukrajine on će isto biti odgovoran za laži u korist države agresora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Raka

pre 2 godine

Ja sam poslao pomoc kako je moglo. Ovaj ambasador nnas srbe lodeli na e grupe. Moralne, cutiloge i nas za zle ruse.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija