• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.04.2022

07:30

KAKO ĆE IZGLEDATI BUDUĆI SASTAV SKUPŠTINE SRBIJE! RIK objavio preliminarne rezultate, EVO KO SVE ULAZI U PARLAMENT I SA KOLIKO MANDATA!

Politika

KAKO ĆE IZGLEDATI BUDUĆI SASTAV SKUPŠTINE SRBIJE! RIK objavio preliminarne rezultate, EVO KO SVE ULAZI U PARLAMENT I SA KOLIKO MANDATA!

Podeli vest

U nedelju su održani predsednički, parlamentarni i lokalnih izbora, a na osnovu rezultata koje preliminarnih rezultata koje je objavila Republička izborna komisija (RIK) budući saziv parlamenta izgledati mnogo drugačije. Zvanične rezultate i broj mandata treba da saopšti Republička izborna komisija koja ima rok od 96 sati da saopšti konačne rezultate, a tada počinje da teče rok od 30 dana za sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj treba da se potvrde mandati

Srpska napredna stranka, odnosno lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve potvrdila je dominaciju i na republičkom nivou, pa je sa 42,92% osvojenih glasova osvojila 120 mandata u Republičkom parlamentu, u kojem sa svojim partnerima (Savezom vojvođanskih Mađara i/ili SPS) lako može da formira većinu. 

Prema podacima RIK, od 250 narodnih poslanika, koliko broji parlament, Srpska napredna stranka će imati 120 mandata, koalicija oko Marinike Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije imaće 38 mandata, Ivica Dačić - premijer Srbije, 32 mandata, Srpska koalicija NADA koju čine DS S i POKS 15 mandata, a Koalicija Moramo ulazi u skupštinu sa osvojenih 12 mandata.

U parlament prvi put ulazi Milica Đurđević Stamenkovski, pa će tako Srpska stranka Zavetnici imati 10 poslanika. Toliko će imati i koalicija Dveri na čijem je čelu Boško Obradović.

Kada je reč o manjinskim listama, za koje nije važio cenzus od 3 odsto već prirodni prag, u Domu narodne skupštine će se naći Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, koji će imati 6 poslanika, Stranka pravde i pomirenja koju nakon smrti Muamera Zukorlića vodi njegov sin Usame imaće 3 mandata, dok će Zajedno za Vojvodinu Vojvođani, 2 mandata.

Takođe, u parlament ulazi i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina sa jednim poslanikom, koliko će imati Koalicija Albanaca doline.

  • Lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 42,92 odsto - 1.576.082 glasova
  • Lista "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" - 13,66 odsto - 497.797 glasova
  • Lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije" - 11,44 odsto - 421.697 glasova
  • Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) - Vojislav Mihailović - 5,4 odsto - 197.536 glasova
  • Lista "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović" - 4,69 odsto - 169.812 glasova
  • Lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS- Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" - 3,82 odsto - 140.519 glasova
  • Lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici" - 3,72 odsto - 137. 243 glasa
  • Lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" - 1,60 odsto - 58.714 glasova
  • Lista "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić" - 0,90 - odsto - 33.132 glasa
  • Lista "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" - 0,64 odsto - 23.456 glasova
  • Lista "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin" - 0,55 odsto - 20.139 glasova

Foto: Informer

Zvanične rezultate i broj mandata treba da saopšti Republička izborna komisija koja ima rok od 96 sati da saopšti konačne rezultate, a tada počinje da teče rok od 30 dana za sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj treba da se potvrde mandati.

RIK - REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA UŽIVO:

Izbori u Beogradu

Beogradski izbori takođe su pokazali dominaciju Vučića - SNS sa svojim koalicionim partnerima ostaje na vlasti u glavnom gradu.

Kada je reč o Skupštini grada Beograda, najviše mandata osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke - 48 dok je lista Vladete Jankovića Ujedinjeni za pobedu Beograda" dobila 26 poslaničkih mesta. 

Koalicija Moramo je sa sosvojila 13 mandata, dok će Socijalistička partija Srbije imati 8 mandata.

Koalicija nada je osvojila 7 mandata, dok su Zavetnici i koalicija "Dveri - POKS", osvojili po 4 mandata. 

Kako će izgledati sastav nove beogradske skupštine i ko će s kim ući u koaliciju - rano je da se prognozira. Međutim, nema sumnje da će slika novog beogradskog parlamenta biti "šarenija" u odnosu na prethodne godine. Ukoliko naprednjaci budu ponovo u koaliciji sa socijalistima, imaće 56 odbornika od ukupno 110, što je tesna većina. Lider SPS Ivica Dačić je tokom izborne noći rekao da je za koaliciju sa naprednjacima.

- Lista koju vodi Aleksandar Vučić i naša lista, svakako, siguran sam da imaju više od 50 odsto mandata, tako da sam ubeđen da je i u Beogradu ostvarena pobeda - kazao je Dačić.

Foto: Informer

1. Aleksandar Vučić– Zajedno možemo sve, broj glasova koji je dobila izborna lista je 305.610, procenat od broja birača koji su glasali 38,15, broj osvojenih mandata je 48, procenat osvojenih mandata 43,64.

2. Ivica Dačić premijer Srbije, Toma Fila - gradonačalnik Beograda, broj glasova koji je dobila izborna lista je 56.171, procenat od broja birača koji su glasali 7,01, broj osvojenih mandata je 8, procenat osvojenih mandata 7,27.

3. Dr Vojislav šešelj – Srpska Radikalna Stranka, broj glasova koji je dobila izborna lista je 13.069, procenat od broja birača koji su glasali 1,63, broj osvojenih mandata je 0, procenat osvojenih mandata 0,00.

4. Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici, broj glasova koji je dobila izborna lista je 28.208, procenat od broja birača koji su glasali 3,52, broj osvojenih mandata je 4, procenat osvojenih mandata 3,64.

5. Vladeta Janković - Ujedinjeni ta pobedu Beograda (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija), broj glasova koji je dobila izborna lista je 169.813, procenat od broja birača koji su glasali 21,20, broj osvojenih mandata je 26, procenat osvojenih mandata 23,64.

6. Dr Miloš Jovanović – NADA ZA BEOGRAD – Nacionalno demokratska alternativa – Srpska koalicija NADA – Demokratska Stranka Srbije (DSS) – Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI) – Vojislav Mihailović, broj glasova koji je dobila izborna lista je 50.316, procenat od broja birača koji su glasali 6,28, broj osvojenih mandata je 7, procenat osvojenih mandata 6,36.

7. MORAMO - ZA DOBAR GRAD - Ne davimo Beograd - AKCIJA - Ekološki ustanak - Ćuta - Izbor za našu opštinu - platforma Solidarnost - Forum Roma Srbije – Dobrica Veselinović, broj glasova koji je dobila izborna lista je 86.134, procenat od broja birača koji su glasali 10,75, broj osvojenih mandata je 13, procenat osvojenih mandata je 11,82.

8. DUŠKO VUJOŠEVIĆ - BORIS TADIĆ - AJMO LJUDI - SOCIJALDEMOKRATSKA STPAHKA - NOVA STRANKA - 1 OD 5 MILIONA - TOLERANCIJA SRBIJE - "UJEDINJENI POKRET ZELENIH SRBIJE" - BOŠNJAČKA GRAĐANSKA STRANKA BOŠNJAČKA GRAĐANSKA STRANKA - STRANKA CRNOGORACA, broj glasova koji je dobila izborna lista je 22.478, procenat od broja birača koji su glasali 2,81, broj osvojenih mandata je 0, procenat osvojenih mandata 0,00.

9. Nemanja Šarović - ZA SAV NORMALAN SVET, broj glasova koji je dobila izborna lista je 4.564, procenat od broja birača koji su glasali 0,57, broj osvojenih mandata je 0, procenat osvojenih mandata 0,00.

10. SUVERENISTI - Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (3S), dr Jovana Stojković (Ž3C), broj glasova koji je dobila izborna lista je 17.079, procenat od broja birača koji su glasali 2,13, broj osvojenih mandata je 0, procenat osvojenih mandata 0,00.

11. Boško Obradović - Srpski pokret DVERI – POKS - Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, broj glasova koji je dobila izborna lista je 27.247, procenat od broja birača koji su glasali je 3,40, broj osvojenih mandata je 4, procenat osvojenih mandata 3,64.

12. RUSKI MANJINSKI SAVEZ ZA BEOGRAD – ALEKSANDAR BUHANAC (SRPSKO RUSKI POKRET, SRPSKO RUSKA PARTIJA VUKOVI, POKRET GRKA SRBIZA), broj glasova koji je dobila izborna lista je 3.405, procenat od broja birača koji su glasali 0,43, broj osvojenih mandata je 0, procenat osvojenih mandata je 0,00.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija