• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

02.06.2022

07:00

JAKO DOBAR START DRUGOG PREDSEDNIČKOG MANDATA!  Vučić 'kupio' i Istok i Zapad

Tanjug

Politika

JAKO DOBAR START DRUGOG PREDSEDNIČKOG MANDATA! Vučić 'kupio' i Istok i Zapad

Podeli vest

Govor Aleksandra Vučića posle polaganja zakletve potvrdio nezavisnu i neutralnu politiku Srbije kojoj suštinski niko ništa ne može da prigovori - ni iz Vašingtona, ni iz Brisela, ni iz Moskve

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već na početku svog drugog mandata politički je 'kupio' i Istok i Zapad, procenjuju stručnjaci, sagovornici Informera.

Govor predsednika Vučića posle polaganja zakletve potvrdio je nezavisnu i neutralnu politiku Srbije kojoj suštinski niko ništa ne može da prigovori - ni iz Vašingtona, ni iz Brisela, a ni iz Moskve.

Dao zavet

Vučić je dao zavet građanima, saradnicima, ali i regionu, Istoku i Zapadu, da Srbiju vidi na kursu na kojem je bila i dosad, samo snažniju i više uključenu u regionalnu saradnju
Dragana Mitrović, FPN

Ovome u prilog idu i novinski izveštaji stranih agencija, koje su uz pozitivne komentare preneleinformaciju o Vučićevom polaganju zakletve. Izostale su bilo kakve kritike, osim od dežurnih mrzitelja u Srbiji i regionu.

Politika nezavisnosti

Eksperti kažu da je predsednik Vučić dokazao da je jedan od trenutno najveći državnika u svetu i da u ovim teškim vremenima istrajava u politici neutralnosti i nezavisnosti. Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović naglašava da je Vučić poručio da Srbiju vidi na istom kursu kao i do sada.

- Dao je zavet građanima, saradnicima, ali i regionu, Istoku i Zapadu, da Srbiju vidi na kursu na kojem je bila i dosad, samo snažniju i više uključenu u regionalnu saradnju. Istakao je da bi trebalo da budemo zahvalniji EU zbog brojnih donacija. Ali kad je reč o Briselu, tu postoji uvek jedna senka iz devedesetih godina zbog učešća evropskih zemalja u NATO agresiji u razaranju naše ekonomije i društva - podvlači Mitrovićeva, dodajući da je zanimljivo i to što je Vučić rekao da bi voleo da bude više etnički orijentisanih partija u vladi.

Foto: Tanjug

- Čini mi se da smo između redova pročitali i to da nećemo uvesti sankcije Rusiji, jer je Vučić rekao da se Srbija bori za prostor u kojem može nezavisno da istraje u svojim odlukama, da se drži puta nezavisnosti i da pravda svemu daje smisao. Srbija će postupati u skladu sa tradicijom, istorijom i svojim interesima, a Evropska unija bi to trebalo da uvaži. Dakle, ta ravnoteža se osetila u govoru - naglašava Mitrovićeva.

NEBOJŠA KRSTIĆ, MARKETINŠKI STRUČNJAK

Vučić ima proaktivnu politiku. Treba ga zaštititi po svaku cenu od kijameta koji se dešava u svetu. Njegov filozofski diskurs je da prošlost ne možemo da promenimo, ali budućnost možemo i moramo.

Foto: Tanjug

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, kaže da se predsednik Srbije može smatrati jednim od najvećih državnika na trenutnoj političkoj sceni u svetu.

- Vučić je postigao i održava najbolje moguće kontakte i sa Istokom i sa Zapadom, pritom ne stajući ni na jednu stranu, osim na stranu svoje zemlje. Ako Srbija nastavi ovakvim kursom, kroz petnaest godina po standardu će prestići i brojne zemlje EU. Samo Srbija na svom tržištu ima sve svetske kompanije koje nesmetano funkcionišu, a van Srbije su u sukobu. To je rezultat dobrog geopolitičkog postavljanja, koje će dovesti do toga da Srbija postane lider slobodnog sveta. To se vidi i na primeru država koje zbog Srbije ne žele da prekrše međunarodno pravo i priznaju samoproglašeno 'Kosovo' - objašnjava Stevandić.

Stabilna i ozbiljna zemlja

Poslanik SNS Vladimir Marinković ocenjuje da je ohrabrujuće za građane to što Vučić nastavlja da radi u korist svih nas.

- Bitno je da će Vučić imati kontinuitet u narednih pet godina, kada je u pitanju vođenje nezavisne i samostalne Srbije. Vučićeva politika podrazumeva da imamo jednu stabilnu i ozbiljnu zemlju koja je bogata, ekonomski i vojno snažna. Građani su pokazali da se slažu s ovom politikom, dajući Vučiću poverenje, s obzirom na to da je osvojio više od dva miliona i dvesta hiljada glasova na izborima. Snažno nastavljamo put ka EU u okviru evropskih integracija, ali nećemo popustiti kad je reč o poštovanju međunarodnog prava - zaključuje Marinković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alex

pre 1 godinu

Srbija ne treba da oseća NIKAKVU zahvalnost EU zbog njenih donacija. EU treba da plati Srbiji ratnu odštetu zbog agresije i neka se nose

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!
Partizan

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!

Bio sam srećan i zadovoljan dok sam bio u klubu sa generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, sportskim direktorom Ivanom Tomićem, potpredsednikom Batom Mirkovićem. Mi smo ista generacija i smatrali smo Partizan našim, a onda su nam objasnili da nije naš nego njihov. Pa smo rekli – kad je vaš, vodite ga, a mi ćemo se baviti nekim drugim stvarima, kaže Slaviša Jokanović (55), proslavljeni fudbaler crno-belih.

04.05.2024

12:26

Planeta

(VIDEO) Igra je gotova, Zapad potučen! Rusija lansira MiG-41! Niko na svetu nema ovakvu zver, mogućnosti su "vanzemaljske"!
NEMA KONKURENCIJU

(VIDEO) Igra je gotova, Zapad potučen! Rusija lansira MiG-41! Niko na svetu nema ovakvu zver, mogućnosti su "vanzemaljske"!

MiG-41 će postati prvi avion 6. generacije na svetu, navode ruski mediji. Stručni portali i analitičari čak najavljuju da Rusi razvijaju „elektromagnetno pulsno oružje“ menjajući taktiku ratnih operacija.Prema članku iz ruskih medija, „mnoge zemlje su najavile dizajn aviona šeste generacije, poput SAD, Južne Koreje, pa čak i Turske, ali Rusija sa ovakvim najavama prevazilazi sva očekivanja”.

04.05.2024

09:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija