• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - K. M.

07.06.2022

07:00

NAŠA ZEMLJA SE NA VREME PRIPREMILA ZA KUPOVINU DODATNIH KOLIČINA ENERGENTA! Sankcije EU na uvoz nafte iz Rusije neće ugroziti Srbiju?!

Tanjug

Politika

NAŠA ZEMLJA SE NA VREME PRIPREMILA ZA KUPOVINU DODATNIH KOLIČINA ENERGENTA! Sankcije EU na uvoz nafte iz Rusije neće ugroziti Srbiju?!

Podeli vest

Ne očekujem da cene goriva na tržištu Srbije značajnije porastu, jer su naftni derivati protekle nedelje već poskupeli reagujući na najavu šestog paketa sankcija, kaže Ljubinko Savić iz PKS

Šesti paket sankcija EU prema Rusiji, kojim se zabranjuje doprema ruske sirove nafte Jadranskim naftovodom iz Hrvatske do rafinerije u Pančevu, neće značajno uticati na poskupljenje goriva u Srbiji, a NIS će rusku naftu zameniti naftom drugog porekla, kažu domaći stručnjaci za energetiku.

Kako navode, Srbija već neko vreme dodatno popunjava svoje rezerve nafte po povoljnijim cenama od berzanskih.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže za Informer da Srbija ne bi trebalo da ima većih problema zbog šestog paketa sankcija EU Rusiji.

- Srbija sigurno neće biti izuzeta od sankcija, kao što je to bio slučaj sa gasom, ali mi imamo period od šest meseci da se realizuju svi postojeći ugovori i nabavke sirove nafte. Za derivate nafte ovaj tranzicioni period je punih osam meseci... Pritom, NIS je i ranije nabavljao naftu koja nije samo ruska. Država trenutno radi na obezbeđivanju obaveznih rezervi, i to za minimum 90 dana, što je više nego što kažu svi naši zakoni. Naš cilj jeste da se obezbedimo i da imamo više, pa nabavljamo i derivate i naftu dodatno - objašnjava Mihajlovićeva.

Odakle Srbija nabavlja naftu

  • 45 odsto - Irak
  • 25 odsto - domaća proizvodnja
  • 15 odsto - Rusija
  • 10 odsto - Kazahstan
  • 5 odsto - Norveška

Nema poskupljenja

Ako oduzmemo domaću proizvodnju koja pokriva oko 25 odsto našeg tržišta, Srbija iz Rusije nabavlja oko 15 odsto nafte. Od ukupne količine nafte koju Srbija uvozi godišnje, najviše, oko 45 odsto, stiže iz Iraka, deset iz Kazahstana i oko pet odsto iz Norveške. Sve to stiže preko Jadranskog naftovoda, sa kojim Srbija ima ugovor za 3,2 miliona tona nafte do kraja decembra ove godine.

I savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić kaže da Srbija ima vrlo dobre rezerve nafte i da ne bi trebalo da bude većih problema na tržištu naftnih derivata.

- Olakšavajuća okolnost jeste i to što NIS oko 25 odsto potrebnih količina sirove nafte proizvodi iz domaćih nalazišta u Vojvodini. Ne očekujem da cene goriva na tržištu Srbije značajnije porastu jer su naftni derivati protekle nedelje već poskupeli reagujući na najavu šestog paketa sankcija EU prema Rusiji - kaže Savić i dodaje:

- Jedna od mogućnosti je da Srbija nabavi bar deo ruske nafte naftovodom Družba, koji se kod Siska u Hrvatskoj uključuje u Janaf, ali pitanje je kakve su mogućnosti za zakup tih kapaciteta. Preostaje nam još mogućnost da se nafta kupuje na berzi, međutim, ne ruska, ali i tu možemo dobro proći ako se nafta miksuje. Naime, sve više svetskih trgovaca naftom radi na prikrivanju porekla ruske nafte kako bi održali njen protok. Ruska nafta sad se sve češće meša sa naftom iz drugih zemalja kako bi se stvorila mešavina, koja u sebi ima 49,99 odsto nafte iz Rusije i 50,01 odsto iz druge zemlje. Tehnički gledano, ta nafta više nije ruskog porekla i može se kupovati slobodno i prenositi naftovodom.

Nafte neće biti manje

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije uverava građane da sankcije neće smanjiti količine nafte u Srbiji.

- Nafte neće biti manje, ravnoteža između ponude i tražnje biće otprilike ista, jedino što nafta za ovaj region mora da završi negde drugde, dok će nafta iz nekog drugog regiona da dođe do Evrope. Zbog toga će najveće troškove imati Evropa - naglašava Mićović.

Imamo drugi izbor

S njim se slaže i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

- Janaf je infrastruktura koja je nasleđena još iz SFRJ, projektovan tako da jedan krak ide ka rafineriji u Rijeci, drugi ka Sisku, a jedan ka Novom Sadu i Pančevu. U prošlosti, mi smo uglavnom uvozili iračku i kazahstansku naftu, što bi u ovom trenutku mogla da bude alternativa - kaže on i dodaje:

- Videćemo u narednih šest meseci šta će se konkretno desiti, ali ne očekujem nikakve velika zastoje i probleme. Mi imamo ugovor sa Janafom, samo je pitanje čija će nafta stizati. Umesto ruske može da dođe i iračka i libijska nafta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija