• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.08.2022

12:03

Petković: Danas je deset puta teže nego što je bilo, ali PREDAJA NIJE OPCIJA!

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

Petković: Danas je deset puta teže nego što je bilo, ali PREDAJA NIJE OPCIJA!

Podeli vest

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, zajedno sa četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije obratio se na konferenciji za medije u Pres sali Vlade Srbije
 

Medijima se prvi obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić.

– Zbog težine i ozbiljnosti poruke koju smo primili juče, narodu treba da objasnimo sledeće: Kvinta podržava kosovsku nezavisnost, podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito podržavaju odluke o tablicama i uvođenju ulazno-izlaznog dokumenta. Pozivaju se na Briselski sporazum, ali mi se nismo složili sa njima, da odluka o tablicama nije u skladu sa sporazumom, a oni su nas pozvali da prihvatimo “realnost”. Nijedan Srbin nikada neće prihvatiti nezavisnost. Za nas to nije gotova stvar i nikada neće biti - rekao je Rakić.

- Jedina instanca na kojoj treba rešavati to jeste dijalog i briselski sto - dodao je Rakić i dodao da "Srbi sa severa nikada neće prihvatiti njihove odluke".

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

- Kada imamo jednostrane poteze, imamo i reakciju Srba. Stečena prava se nikome ne mogu oduzeti, osim na silu. Oni imaju silu, mogu tako da pokušaju, da menjaju zakone, ali mi nećemo u tome učestvovati, naročito da nam neko oduzima tablice - kaže Rakić.

- To nisu "Miloševićeve" tablice, kako ih oni nazivaju, već tablice koje izdaje Republika Srbija. Nećemo prihvatiti da budemo stranci, to od nas žele da naprave, da nas asimiliraju, ili da nas oteraju sa vekovnih ognjišta. Očekujemo da će se dijalog rešiti, da će Vučić naći način da prevaziđemo krizu koja traje već godinu dana. Jednostrani potezi Prištine se samo nastavljaju, a Kvinta ih samo podržava. Srbi sa severa nikada neće to prihvatiti. Jedino veruju u rešenje u Briselu, koje će predsednik Vučić naći.

Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice, kazao je da su bili jedinstveni na jučeršnjem sastanku, kao i da je situacije na KiM teška.

Gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić istakao je "ozbiljnost situacije".

- Ukazaću na ozbiljnost situacije koju smo imali da predočimo ambasadorima Kvinte. Jednostrani potezi ne doprinose nikome. Na žalost imamo prisustvo albanskih jedinica, raznih bezbednosno - informativnih službi koje vršljaju po srpskim sredinama. Tenzije dolaze iz pravca Prištine i ovaj požar koji preti da se rasplamsa, treba gasiti u Prištini. Ovde presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica, kako bismo se svi vratili normalnom životu. Nama je potreban mir, nove fabrike, nove investicije... Srpski narod želi mir, kao i običan albanski narod - istakao je Todić

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, kazao je da od 1999. godine situacija nikada nije bila teža.

- Nikada veću zabrinutost kod našeg naroda nisam video. Kurti je čovek koji javno govori da nije za sporazume. Jedino što, kaže, hoće da razgovara u Briselu je o uzajamnom priznanju. Retorika koja dolazi iz Prištine je ratno-huškačka. Nigde u svetu nije zabeleženo da se kidnapuje vozač saniteta - rekao je Milović i dodao da će se truditi da sačuvaju mir.

- Vučić ima punu našu podršku - dodao je on.

Medijima se obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Petković je kazao da je ovo prilika da još jednom pokažemo puno jedinstvo i damo punu podršku predsedniku u razgovorima i pregovorima u Briselu.

- Sve ovo govori pod kako teškim okolnostima mi idemo u Brisel. Pitanje formiranja ZSO biće na dnevnom redu i mi ćemo insistirati na tome i u Briselu. Danas je deset puta teže nego što je bilo, a to Kurti koristi da kaže kako preko Srbije Rusija vrši uticaj. Jedini koji ide u pravcu nasilja je Aljbin Kurti.

- Predaja nije opcija, da neko ponižava naš narod nećemo pristati. Da nije Vučića, pitanje šta bi bilo sa Srbijom i Srbima na KiM. Predsednik je jasno rekao da se više nikada neće ponoviti Pogrom i Oluja - istakao je Petković.


Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. avgusta u Briselu sastaće se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)
Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbeđenja investicione kompanije povređeno, saopštila je policija.

25.05.2024

09:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija