• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.08.2022

14:52

Rakić: Podrška Vučiću u traženju kompromisa, KFOR da štiti Srbe!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Rakić: Podrška Vučiću u traženju kompromisa, KFOR da štiti Srbe!

Podeli vest

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa KiM pružili punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u traženju kompromisnog rešenja u narednih 10 dana, i naporima u očuvanja mira i bezbednosti, i poručili da će ovog puta napustiti institucije Prištine, ako kompromis izostane


Rakić je na pres konferenciji preneo da je sastanak sa predsednikom bio konstruktivan, otvoren i efikasan, i da ih je Vučić detaljno izvestio o sastancima u Briselu, pre svega, sa predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa Aljbinom Kurtijem.


- Želim da poručim našem narodu, u ovom teškom trenutku, kada Priština čini sve da jednostranim potezima oteža život našem narodu i najdirektnije ugrožava mir, predsednik Vučić čini sve da dođe do kompromisa, da se sačuva mir, a srpski narod ostane na svojim vekovnim ognjištima - rekao je Rakić.

On je istakao da su svi predsatvnici Srba sa KiM, na čelu sa predstavnicima Srpske liste, direktori javnih institucija Srbije, kao i ustanova i preduzeća predsedniku Vučiću "najdirektnije preneli svoje stavove":

- Prvo da on ima našu punu podršku da u narednih 10 dana pronađe kompromisno rešenje za ovaj problem, i da ćemo mi podržati to rešenje, koji će uvažiti interes srpskog naroda - rekao je Rakić.

Takođe, potvrdio je da su zatražili jasne i čvrste garancije da država Srbija neće dozovoliti progon i pogrom srpskog naroda, kakve je doživeo u prošlosti.

- Poručili smo predsedniku Vučiću da smo do sada više puta, na njegovo insistiranje nastavljali da se institucionalno borimo za prava našeg naroda, ali da ćemo ovog puta, u slučaju da se ne dođe do kompromisa, početi sa napuštanjem svih institucija. Prvo mi, političari, a posle redom, tužioci, sudije, policija... - rekao je Rakić.

Na taj način će, istakao je, doći do "totalne razgradnje" briselskog dijaloga, koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da za 10 godina formira Zajednicu srpskih opština i konstantnim kršenjem Briselskog sporazuma.

- Uvereni smo da će predsednik uspeti u svojoj borbi i doći kompromisnog resesnja. Svesni smo da je za kompromis potrebno da i druga strana pokaže odgovornost, ozbiljnost i konstruktivnost, a ne da čini sve da protera Srbiju i srpski narod da prostora na kojima živi vekovima - rekao je Rakić.

On je pozvao KFOR da ostane garant mira i bezbednosti za sve na ovim prostorima, poštujući mandat i Rezoluciju UN 1244.

- Pozivam da, ako se to desi, spreče progon Srba i ne ostanu pasivni kao što su bili 2004. godine, kada smo doživeli pogrom. Oni nisu tu da staju na stranu Prištine i sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava - podvukao je on.

Rakić je poručio KFOR-u da je potrebno da svoje snage postave tako kako bi preventivno delovali, a ne da dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje u čisto srpske sredine.

- Podsećam da nijedan upad specijalaca sa juga na sever nije bio odobren o strane gradonačelnika, niti je bilo ko kontaktiran od rukovodstva policije regiona sever, koji po Briselskom sporazumu ima nadležnost da se stara o redu i miru u ovim opštinama - naglasio je on.

Rakić je preneo da su gradonačelnicii i predsednici skupština svih četiri opštine sa severa Kosova - severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok - za sredu u podne sazvali zajendičku sednicu na kojoj će se raspravljati o političkoj i bezbednosnoj situaciji.

- Mi smo svoji na svome. Ovaj narod ne juriša na bilo koga, već na svojim kućnim pragovima, u svojim selima i gradovima želi da živi normalni život, bez maltretiranja kada idu na njive, bez pretresanja i prebijanja samo što su Srbi - podvukao je on.

Rekao je da je narod zabrinut, ali i jedinstven i rešen da opstane i ostane na svojim ognjištima.

- Svesni smo da ovo nije pitanje tablica ili ličnih karata, već će se sutra pojaviti novi izgovor za maltretiranje našeg naroda. Rekli smo predsedniku da je ovo neprihvatljivo i nepodnošljivo i da smo uvek delili sudbinu svog naroda, kao i da ćemo i sada biti ispred njega i učiniti sve da sačuvamo mir, i sa narodom ćemo podneti teret borbe za život dostojan čoveka - kazao je on.

Rakić je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Srbije razumeo stavove Srba sa KiM.

Preneo je i reči predsednika Vučića da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje našeg naroda.

- Srbija nikada više neće dozvoliti Oluje i traktorske kolone, a naš narod, posebno stariji sugrađani, ih dobro pamte. Na kraju je predsednik istakao da Srbija nikada neće ostaviti na cedilu svoj narod - preneo je Rakić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gojko

pre 1 godinu

Vučić i cela naša delegacija koja se bori sa Kosovo i Metohiju zaslužuju punu podršku celokupnom srpske javnosti, a da je imaju u to ne sumnjam. Pogotovo mislim da je najveći dokaz da radi dobre stvari za naš narod dole kada na izborima dobije ogromnu podršku.

deda

pre 1 godinu

Kompreomis je važan jer SRbija neće priznati nezavinost pokrajne a sa druge strane treba živte i u medjuvremenu

Milina

pre 1 godinu

Srbija ce nastaviti da se bori za svoj narod na Kosovu i Metohiji.

Lana

pre 1 godinu

Podrska predsedniku da se nadje kompromisno rešenje.

Rade

pre 1 godinu

Ne sumnjam da ce predsednik izvuci ono najbolje za nas narod i zemlju. Apsolutna podrska!

Branka

pre 1 godinu

Predaja za Srbiju nije opcija uvek cemo se boriti za svoju zemlju i interese Srpskog naroda.

Biljana

pre 1 godinu

Aleksandar Vučić ima punu podršku našeg naroda, jer je on predsednik sa čvrstim i jasnim stavovima koji će sve dati od sebe da zaštiti Srpski narod i da pogroma više neće biti jer on to neće dozvoliti.

Zlatko

pre 1 godinu

Srpska lista i svi Srbi na KIM mogu biti sigurni da će Beograd učiniti sve da do dogovora sa Prištinom dođe. Ako se to ne desi, imaće punu zaštitu države.

Vesna

pre 1 godinu

Predsednik Vučićće nastaviti da se bori za Srbiju, za svoj narod na Kosovu i Metohiji i niko nikada neće ponižavati, niti kinjiti naš narod nikada više.

Aleksandra

pre 1 godinu

Srbima na KiM je potrebna zaštita i oni će je dobiti, jer matica Srbija ih nikada neće ostaviti na cedilu. Srpska delegacija će sve učiniti da sačuva mir uz razgovor sa albanskom stranom i postizanjem kompromisnog rešenja.

Ana

pre 1 godinu

Ми смо увек за договор и компромис и борићемо се да мирним путем дођемо до решења.

Mima

pre 1 godinu

Држава се труди да успостави дијалог са Приштином и дође до компромиса.

Sara

pre 1 godinu

У Бриселу се јасно видело да је Приштина та која кочи, и не жели никакав компромис са Београдом.

Ana

pre 1 godinu

И ако разговори у Бриселу нису донели неки помак ми ћемо се и даље борити да мирним путе осигурамо живот српском народу на КиМ.

Lana

pre 1 godinu

Vazno je da budemo složni i da pronadjemo najbolje resenje za srpski narod.

binka

pre 1 godinu

Srbi na KiM jasno osećaju ogromnu podršku države SRbije da se opstane dole i žive sve bolje

ferad

pre 1 godinu

Vučić pokušava na svaki način da izdejstvuje bolje uslove za život SRba na KiM i da se sve dogovoreno u Briselu sprovede kao garancija da će dugoročno iamti bolji život

huta

pre 1 godinu

KiM nije teret ovoj vlasti jer ona želi iskreno da vrati pokrajnu pod upravu Beograda

deva

pre 1 godinu

Kfor konačno da radi misiju zbog koje je na KIM da brani bezbednost svih dole pa i SRba koji su najugroženiji

NEŠA

pre 1 godinu

Верујем и оном народу доле који живи већ је доста свега, треба тај притисак издржати

daca

pre 1 godinu

Искрено се надам да ће председник и његов тим наћи већ неко решење за овај проблем

mara

pre 1 godinu

Решење се мора наћи, не сме се допустити да Срби напусте српске институције доле на КиМ

Veljko M

pre 1 godinu

Svima mora biti jasno da nema rešenja pitanja Kosova bez kompromisa.

Drina

pre 1 godinu

Srbija neće nikada svoj narod koji živi na KiM ostaviti na cedilu.

Branko N

pre 1 godinu

Ako Kurti razmišlja o nekim novim Olujama i izbegličkim kolonama, bilo bi mu bolje da što pre od toga osustane.

Milan Š

pre 1 godinu

Kurtiju bi bilo bolje da se ne igra vatrom jer se može gadno opeći.

Dušan

pre 1 godinu

Jedinstvo srpskog naroda je presudno u pronalasku najboljeg rešenja.

Sima

pre 1 godinu

Dragocena podrška predstavnika Srba sa KiM presedniku Vučiću.

Nada

pre 1 godinu

Srbi na KiM najbolje znaju ko radi u njihovom interesu i otuda ovo jedinstvo.

Dejan

pre 1 godinu

Vučić ce nastaviti da se bori za svoj narod na Kosovu i Metohiji kako bi se pronašao kompromis.

Ilija

pre 1 godinu

Ljudi, moze nekome predsednik Vucic biti manje ili vise simpatican ali covek se jedini iskreno zalaze za mir u regionu i izbegava bilo kakavu zamku uvlacenja u ratne igre Pristine

Jovan

pre 1 godinu

Pitanje za Eskobara i Lajcaka, da li ce i kako Kfor i NATO zastititi Srbe na severu Kosova ako bi specijalne policijske snage Kosova "Rosa" krenule na goloruki srpski narod???

Nikola

pre 1 godinu

Samo da smo slozni i da se nadje najbolje resenje za sve!

Željko

pre 1 godinu

Srbi na KiM zasluzuju da zive mirno i stabilmo. To neka njima NATO omoguci, a ne da uredjuje saobracaj .

strelac

pre 1 godinu

Goran Rakic zna vrlo dobro sta sve predsednik Vucic cini za srpski narod na KiM, zato mu i pruza podrsku.

Dušan

pre 1 godinu

Srbi na KiM zasluzuju samo da zive mirno i stabilno. To neka njima NATO omoguci.

Goran82

pre 1 godinu

I Rakiceva izjava samo dokazuje da je Vucic iskreno posvecen pronalasku kompromisnog resenja za KiM.

Brane

pre 1 godinu

Srbi na KiM samo traže da u miru žive na svojim ognjištima i da ih niko ne plaši,pljačka i uznemirava,a političari neka traže kompromis za trajno rešenje.

Andja

pre 1 godinu

Vucic zeli da dodje do dogovora sa Albancima, a KFOR bi morao zastiti nas narod ako se Kurti odluci za upotrebu sile.

Davor

pre 1 godinu

Nasi gradjani sa KiM pruzaju podrsku Vucicu jer znaju da se on iskreno bori za njih i njihovu bezbednost.

Dacha

pre 1 godinu

Izjava Gorana Rakica samo potvrdjuje da i sprski narod na KiM, kao i predsednik Srbije, iskreno zele kompromis i dogovor sa Albancima.

Boban

pre 1 godinu

Obaveza kfor-a i jeste da obezbedi mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije, ali bez obzira na to mi smo ti koji treba da damo sve od sebe da bi naš narod dole živeo bez tenzija i bez prednjih koje dobija od albanske strane. Iskreno verujem da će državni organi Srbije u tome uspeti i od mene puna podrška ?

njanja

pre 1 godinu

Našem predsedniku Aleksandru Vučiću svakako da treba podrška velikih sila radi rešavanja mirnim putem i pronalazak kompormisa za Kosovo i Metohiju.

Vesić: Srbija je dovoljno snažna da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji!
Politika

Vesić: Srbija je dovoljno snažna da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji!

Gostujući jutros na televiziji Hepi, član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik, Goran Vesić, istakao je da je za nas u ovom momentu najvažnije što je Srbija dovoljno snažna da zaštiti svoj narod ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u drugim zemljama regiona i dodao da je to posledica svega što se poslednjih deset godina radilo u Srbiji

22.08.2022

14:25

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)
Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbeđenja investicione kompanije povređeno, saopštila je policija.

25.05.2024

09:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija