• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2022

15:22

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PAHOROM: Različito gledamo na statusno pitanje Prištine, ključno pitanje veza između energetske situacije i ostalih problema u regionu

Printskrin Tanjug

Politika

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PAHOROM: Različito gledamo na statusno pitanje Prištine, ključno pitanje veza između energetske situacije i ostalih problema u regionu

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Slovenije Boruta Pahora, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni

- Različito gledamo na statusno pitanje Prištine. Uvek gledamo da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir - rekao je Vučić posle sastanka i dodao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri.

- Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu. U skladu sa tim razgovarali smo o tome kako koja zemlja i sa koliko spremnosti dočekuje predstojeću zimu, šta možemo jedni drugima da pomognemo. Ove godine ćemo preći 2 milijardi evra trgovinsku razmenu. Naši bilateralni odnosi su dobri. Naravno, različito gledamo na statusno pitanje KiM, ali uvek gledamo na koji način dodatno da podstaknemo evropsku perspektivu, ali i da obezbedimo trajni mir - rekao je predsednik Vučić.

 

 

Pahor je u svom obraćanju istakao važnost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučićem savetovao oko svih važnih pitanja. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Zapadnog Balkana - kazao je Pahor.

Pitanja novinara

Na pitanje slovenačkog novinara vezano za ne uvođenje sankcija Rusiji, predsednik Vučić je rekao da Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije kao Slovenija, Francuska, Amerika...

- Kako ja da objasnim narodu da uvodimo sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Zašto onda da ne uvedemo sankcije Sloveniji? Uzeo sam primer Slovenije, koja nam je prijateljska zemlja, ali se to odnosi i na Francusku, Ameriku... Molim Vas da se nekad stavite u naše cipele i da razmislite šta je realno. Predsednik Pahor je među retkima koji nas razume - rekao je Vučić.

Tablice

Povodom pitanja slovenačkog novinara, a u vezi sa registarskim tablicama u južnoj srpskoj pokrajini, kao i sankcija, Vučić je rekao sledeće:

- Što se tiče razgovora sa Prištinom, problemi tek predstoje oko tablica, mnogo drugih problema oko formiranja ZSO, biće problema. A oko sankcija - zanimljivo mi je kako svi žele da se Srbija pridružuje sankcijama. Još nad niko nije obavestio da smo pred članstvom u EU, a ne znam da li planiraju da nas obaveste. Stavite se u našu poziciju. Kako da objasnim narodu da uvodimo sankcije protiv Rusije a ne protiv Slovenije? Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Kako to da objasnim? Molim vas da dobro razmislite šta je realno, a mi i dalje imamo velika neslaganja po pitanju statusa Kosova, a imamo nedvosmisleno pravo po pitanju međunarodnog prava, kao i rezolucija UN. 

- Imaćemo problema, ali se nadam da ćemo uz podršku, između ostalog i Boruta Pahora, da ih prevazilazimo - zaključio je Vučić.

Kurtijeve ideje

Na pitanje koliko je građana na severu KiM promenilo registarske tablice, kao i cena nafte, Vučić je odgovorio:

- Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promeni tablice, tako da im dobro ide. Očigledno svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod nego ja.

Energetika

- Što se tiče energetike, sve što su Nemci pokušali da smanje cene energenata, sve što može da smanji cenu energenata, za nas je spas. Mi smo, za neznalice, uvek uvozili struju. Ali ako vam dođe do toga da dnevno morate da platite 25-30 miliona evra, to je besmisleno. Moramo da razgovaramo sa narodom šta da radimo, to nije normalno. Tako da, to je ključno pitanje, i time ćemo se baviti cele sledeće nedelje, a uspeli smo da rešimo pitanje mazuta i toplana, i tamo gde su neodgovorne samouprave. 

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, saopštio je Pahorov kabinet.

Pahor i Vučić će u neformalnoj atmosferi moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama, navodi se u saopštenju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aki

pre 1 godinu

Politika pomirenja je nesto cemu Srbija tezi u novije vreme.

Aki

pre 1 godinu

Otvoreni Balkan ima sansu da preraste u nesto mnogo vece nego sto smo mogli i zamisliti na samom pocetku.

Aki

pre 1 godinu

Vučić je napravio dobar potez osnivanjem otvorenog Balkana jer se tako okrećemo miru umesto sukoba.

Mare

pre 1 godinu

Mora se misliti o svemu, što je još teže zima je pred vratima. Nadam se da će mo imati svega.

Aki

pre 1 godinu

Ucinjen je ogroman korak ka normalizaciji prilika na citavom Balkanu.

Aki

pre 1 godinu

Normalizacija odnosa na Balkanu je od vitalnog znacaja za dalji napredak.

Vojka

pre 1 godinu

Zbog krize koja je nikad veca zemlje regiona ce razumeti da je isticanje razlika je toliko pogresno jer u suprotnom mozemo mnogo vise

Andjela

pre 1 godinu

Saradnja zemalja u regionu je od velike vaznosti kako bi jedni drugima pomogli usled krize oko energenata.

Andjela

pre 1 godinu

Od velike vaznosti je saradnja zemalja u regionu zbog predstojece zime i problema oko energenata.

Andjela

pre 1 godinu

Saradnja sa Slovenijom od veoma velike vaznosti zbog problema oko energenata. Sigurna sam da mozemo jedni drugima da pomognemo.

Andjela

pre 1 godinu

Od velike vaznosti je saradnja kako sa Slovenijom tako i sa ostalim zemljama u regionu usled zajednickog problema sa energentima.

Andjela

pre 1 godinu

Predsednik Vucic vodi politiku mira, stabilnosti i napredka kako Srbije tako i citavog regiona. Ovakvi sastanci su dokaz da region mora da saradjuje kako bi napredovao i kako bi se spremi i prebrodio zimu usled problema oko energenata.

Uroš

pre 1 godinu

Srbija i Slovenija različito gledaju na statusno pitanje Prištine,ali to nas ne sprečava da dodatno podstaknemo saradnju i zadržimo trajni mir

Vlada

pre 1 godinu

Pitanje svih pitanja u svetu је veza između teške energetske situacije, predstojeće jeseni i zime i svih dodatnih političkih pitanja koji bi mogli nastati u regionu.

Tea

pre 1 godinu

Energetska kriza je u svetu napravila kolaps. Ozbiljna je situacija sa strujom. Nadamo se da ce Vucic naci neko resenja koje ce Srbiji omoguciti da zimu prezimi na najlaksi moguci nacin

Una

pre 1 godinu

Kad je u pitanju nas odnos sa Pristinom nase vidjenje i vidjenje drugih zemalja je totalno razlicito

Vesna

pre 1 godinu

Srbija kroz pokretanje Inicijative Otvoreni Balkan gradi jednu novu politiku mira i stabilnosti regiona. Time sve države članice pored učvršćivanja prijateljskih odnosa, unapređuju i ekonomske i političke odnose što doprinosi jednom opštem dobru.

Aska

pre 1 godinu

Dobar razgovor sa prijateljskom zemljom, u kome je izražena volja ove zemlje za još boljom saradnjom posebno u važnim pitanjima kao što je snabdevanje energetima tokom predstojeće zime.

caca

pre 1 godinu

Bitno je da imamo dobru i uspešnu saradnju sa susednim zemljama što je bitno da bi se održao mir za koji se bori naš predsednik!

Caca

pre 1 godinu

Otvoren Balkan je prilika da se poveže ceo region da svi ekonomski napredujemo,

Lola 12 32

pre 1 godinu

Srbija se maksimalno trudi i želi da sarađuje sa svima u regionu, podrška Slovenija na putu ka evrointegracijama Srbiji mnogo znači.

Pufkica0707

pre 1 godinu

Slovenija podržava Evropski put Srbije ali mi nećemo narušiti odnose sa Rusijom.

Pufkica0707

pre 1 godinu

Vučić nije kao prethodnici da saginje glavu pred EU nego otvoreno kaže stavove Srbije.

Cvrle1234

pre 1 godinu

Predstojeca zima ce doneti velike probleme sa energentima zato svaka dodatna kolicina struje je jako znacajna.

Olja

pre 1 godinu

Slovenija nam daje veliku podršku na putu ka EU i u saradnji sa zemljama regiona.

Sanjalica 0309

pre 1 godinu

Podrska oko dodatnih kolicina energenata je od presudne vaznosti u predstojecem periodu.

Janko

pre 1 godinu

Podsticanje saradnje izmedju zemalja je od izuzetnog značaja.

Oki

pre 1 godinu

Predsednik je i sa Pahorom pričao o energetskoj krizi i dogovoru o pomoći u regionu.

Ema

pre 1 godinu

Za Srbiju i zemlje regiona je važno da nas Slovenija podržava.

Ema

pre 1 godinu

Prijateljstvo Slovenije i Srbije ne utiče na Vučićeve odluke i mišljenje po pitanju sankcija Rusiji. Vučić je iznova dokazao da vodi samostalnu politiku bez uticaja drugih zemalja.

Ana

pre 1 godinu

Otvoreni Balkan je dokaz da svi zelimo trajni mir.

Dunja

pre 1 godinu

Možemo biti zadovoljni današnjim razgovorom Vučića i Pahora, iako nema saglasnosti u vezi teritorijalne celovitosti Srbije, vidljiva je želja za nastavak dobre saradnje i razmatranje mogućnosti za prevazilaženje krize u snabdevanju energentima.

Toma

pre 1 godinu

Vučić i Pahor su izgradili otvoren prijateljski odnos gde svako ima pravo da slobodno iskaže svoje mišljenje o trenutnim pitanjima bitnim za naše dve zemlje.

Todor

pre 1 godinu

Pitanje energetske krize je veoma bitan problem koji treba rešiti zbog predstojeće zime. Moramo spremno dočekati hladne dane koliko je u našoj moći.

Boka

pre 1 godinu

Pahor i Vučić nalaze rešenje na mnoge poteškoće bez obzira na međusobno razilaženje mišljenja u nekim pitanjima.

Nena

pre 1 godinu

Svako ima različito mišljenje po pitanju mnogih stvari ali važno je da budemo ljudi i da želimo napredak i mir!

Nikola

pre 1 godinu

Vučić neće dozvoliti nikom mešanje po pitanju sankcija Rusiji, otvoreno je stavio do znanja da nam je Rusija u mnogo slučajeva pružila podršku koju nismo imali od drugih zemalja.

Nena

pre 1 godinu

Vučić sve čini da spoji zemlje uz regiona i da živimo bolje i kvalitetnije,bez sukoba i problema.

Nena

pre 1 godinu

Vučić je uvek za saradnju i mir,da živimo i miru i slozi i pomažemo jedni drugima koliko možemo.

Minja

pre 1 godinu

Verujem da će Vučić i Pahor pronaći najbolje rešenje po pitanjj energetske krize koja utiče na obe zemlje.

Nena

pre 1 godinu

Vučić vodi politiku mira,poštenja,pomirenja sa svima sa kojima i nismo imali neke sjajne odnose,sve će to koristiti svima nama!

Nena

pre 1 godinu

Ovaj Vucicev potez,Otvoreni Balkan, je super stvar ,vreme je da živimo svi mirno i u složi i da se pomažemo!

Nena

pre 1 godinu

Svaka cast Vučiću na ovolkom trudi da spoji i sjedini sve zemlje iz regiona I da svima nama bude bolje!

Nika

pre 1 godinu

Različitost u stavovima po pitanju KiM ne znači da ne možemo intenzivirati prijateljske odnose i saradnju.

Janka

pre 1 godinu

Otvoreni Balkan je prilika za Jos boljom saradnjom izmedju drzava.

sasa

pre 1 godinu

"Otovreni Balkan" je definitivno nesto sto ce doprineti jacanju veza drzava u regionu

stevo

pre 1 godinu

"Otvoreni Balkan" je inicijativa koja ce zbliziti pre svega drzave u regionu i ojacati saradnju i ekonomske veze istih

stefan

pre 1 godinu

Saradnja po pitanju vaznih tema i pitanja sa Slovenijom za Srbiju je od sustinskog znacaja

Patak

pre 1 godinu

Samo zajednickim snagama mozemo premostiti i izaci na kraj sa svim problemima i izazovima sa kojima se suocavamo u ova teska vremena

Pavlovic

pre 1 godinu

Potrebni su nam mir,stabilnost,sigurnost,jer jedino na taj nacin mozemo napred,u bolje sutra,bolju i sigurniju buducnost

sasa

pre 1 godinu

"Otovreni Balkan" je definitivno nesto sto ce doprineti jacanju veza drzava u regionu

Uros

pre 1 godinu

- Imaćemo problema, ali se nadamo da ćemo uz podršku, između ostalog i Boruta Pahora, da ih prevazilazimo.

Dejan

pre 1 godinu

Mir i stabilnost su prioriteti Vuciceve politike

Dejana

pre 1 godinu

Trgovinska razmena Srbije i Slovenije ove godine preci ce dve milijarde evra sto je ogroman uspeh

Dejan

pre 1 godinu

Srbija i Slovenija neguju iskreno prijateljstvo i sveukupna saradnja je na zavidnom nivou

Filip

pre 1 godinu

Prijateljstvo Srbije i Slovenije pociva na medjusobnom poverenju i razumevanju

Dragi

pre 1 godinu

Trenutna situacija nije nimalo laka u celom svetu ali borimo se da to ne osetimo

Jovana

pre 1 godinu

Predsednik se bori da dodatno podstakne evropsku perspektivu ali i da obezbedi trajni mir

Danijel

pre 1 godinu

Nadamo se da politika mira i pregovora za koju se zalaze Srbija pobediti

Jovana

pre 1 godinu

Srbija se bori da obezbedi trajni mir narocito kada je rec o Kosovu i Metohiji

Rada

pre 1 godinu

Odgovornom politikom prevazici cemo sve probleme

Anika

pre 1 godinu

Srbija i Slovenija gaje prijateljstvo,a ujedno i poboljsavaju ekonomiju sto je na obostranu korist

Rada

pre 1 godinu

Zahvaljujuci politici predsednika Vucica Srbija i Slovenija danas imaju odlicne odnose.

Olja

pre 1 godinu

Poseta predsednika Pahora dokazuje da Slovenija i Srbija imaju dobru saradnju,ali su i prijateljske zemlje

Jelena

pre 1 godinu

Srbija i Slovenija jacaju odnose na obostrano zadovoljstvo

Svetlana

pre 1 godinu

Srbija i Slovenija ce nastaviti uspesnu saradnju uz obostrano postovanje i uvazavanje.

Zlatko

pre 1 godinu

Nas predsednik ima dobre poteze I verujemo da ce uspeti da resi,I ublazi svaku situaciju koja nas ceka.

Ivan

pre 1 godinu

Znajuci naseg predsednika I znajuci koliko se bori za nas I nasu zemlju,verujemo da ce uspeti da nadje resenje za svaku predstojecu krizu. Mi ga podrzavamo I bodrimo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15