• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.09.2022

08:56

(VIDEO/FOTO) DIVLJAŠTVO I PRIVITIMIZAM PRIŠTINSKIH VLASTI NEMAJU KRAJA! Ne postoji pravna norma koju nisu pogazili!

Tanjug/Tara Radovanović

Politika

(VIDEO/FOTO) DIVLJAŠTVO I PRIVITIMIZAM PRIŠTINSKIH VLASTI NEMAJU KRAJA! Ne postoji pravna norma koju nisu pogazili!

Podeli vest

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost završena je, a javnosti se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je predsedavao sednicom

Glavna tema sednice bila je situacija na KiM.

- Ako mogu da vas zamolim da iskljulitge telefone. Nikada niste čuli moj telefon da zvoni. Situacija je teška. Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost napravili smo analizu stanja i poziciju Srbije i Srba na KiM. Govorili smo o proceni bezebdnosbne situacije o "Evroprajdu". Danas nismo govorili o sajber bezebdnosti, to ćemo učiniti sledeće nedelje. Govorili smo o energetskoj krizi i energetskoj bezbednosti.

- Sinoć sam obavio dvosatni razgovor sa predstavnicima Olafa Šolca i Emanuela Makrona, da smo dobili od njih predlog koji bi trebalo da dovedu do skorog,a konačnog rešavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM. Taj razgovr, ne moram da vam goovorim, nije bio ni malo lak. Predstavnici najmoćnijih zemalja Evrope smatraju da nisu dobri novi sukobi, kada imamo situaciju u ukrajini, pod dva, a to je da velike zapadne sile žele rešavanje ovih problema jer u Evropi je rat, možda mi u Srbiji to ne razumemo, i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom ili rešenjem opni bi izbegli mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu po pitanju opresedana pravnog i davanju Kosovu nezavisnost. Tako da smo mi negde u svemu tome postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog nepricijalnog ponašanja iz prošlosti. Pod tri, kako mi je saopšteno, podignuta je zavesa i sada je pitanje ko će sa koje strane da ostane. 

Foto: Printscreen

- Ja sam ukazao na to da na KiM niču nelegalne baze. U Zubinom Potoku u selu Banje završena je u februaru ove godine. Oni su počeli bespravne radove na području opštine Zubin Potok. Divljaštvo  i privitimizam vlasti u Prištini nemaju kraja. Potpuno je jasno šta oni žele. Ne obaveštavaju Srbe niti ih pitaju.Ništa ne rade. Uz sve to, kontrolišu jezero Gazivode, a ono se najvećim delom nalazi na teritoriji Zubinog Potoka. Ne postoji stvar, pravna norma koju nisu pogazili. Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore. 

- Ono što je vano je činjenica za nas, to je da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći za odbranu od Rusije, ali i okruženju, BiH, Hrvatskojm, Albaniji, Makednoniji, ali i Kosovu, tako kažu, pa se pitam šta onda oni posle toga ima da traže. Kao što viditie, na ovom spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija. Ono što je važna informacija, na dan 10. septembar, i dalje je bilo prijavljeno samo dvoje lica za promenu registarskih tavblica. Jedno lice je sa Severa KiM, iz opštine Leposavić i jedno sa juga. Dakle, nemaju podršku naroda, ne mogu da nađu nikoga ko hoće da menja tablice KM na RKS. Dakle, nikoga nisu uspei da pronađu. Ovim je potpuno jasno da srpski narod želi, i to je bila moja poruka međunarodnim predstavnicima, da želimo poštovanje međunarodnog prava.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

O održavanju  gej parade

Predsednik Srbije je istakoa da će MUP 96 sati pre održavanja skupa doneti odluku o održavanju istog.

- MUP ima zakonsko pravo da 96 sati pre održavanja skupa odluči o zabrani ili održavanju istog. Nakon toga, druga strana ima prava na žalbu. Mi ne pokušavamo da unižavamo ljude koji su naša deca, naši roditelji, naše sestre i braća. Nikada neću razumeti neodgovornost svih onih koji od jedne gotovo nevažne ili važne teme naprave krstaški rat.Valjda oni ne umeju da govore ni o čemu drugom, pa im ovo deluje kao dobra tema da u društvu ispadnu mnogo pametni. Hoću javno da se, ironično, zahvalim svim junacima kojih nema na Jarinju i Brnjaku, ali zato udaraju po parkovima u Srbiji po slabijima od sebe. Kao da to nisu naši građani. Oni su veliko zlo, a mi smo veliko dobro, tako oni razmišljaju.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ostale teme

- Stopa zaposlenosti u drugom kvartalu je visoka, dok je stopa nezaposlenosti najniža na teritoriji Republike Srbije u njenoj istoriji, što je odlična vest. Želim da vas obavestim i o najvnojim podacima. Priliv stranih investicija je porastao u odnosu na rekordnu 2021. godinu. Ako mi kažemo da imamo dovoljmno šećera, mleka, onda imamo. Evo sada imamo sličan rpoblem sa mlekom. Ali ne možemo da imamo ako uđete danas i kupite 36 litara dugotrajnog mleka. Prvo su nam govorili kako je narod u Srbiji siromašan pošto kupuje sveže mleko. Mlekare u Srbiji prerađuju duplo veće količine nego u uobičajenoj proizvodnji. 

Jesen i zima - energetska kriza i stanje

- Molim građane samo da nam veruju. Imamo dovoljno hrane i svega. Što se tiče bezbednosti i sigurnosti snadbevanja, nemojte građani Srbije da brinete. Očekuje nas užasno teška jesen i zima iz mnogo razloga. Ja razumem da kad god krenem da pričam o ovome, kažu "Vučić drama kvin". Izlazimo sa predlogom opotrošnje električne energije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Odgovori na pitanja novinara

- Razgovarao sam sa patrijarhom Porfirijem u više navrata, dobio sam nedavno pismo od njega. SPC izuzetno poštujem. Ona je ključna za opstanak našeg naroda. Bila je tu svuda i danas i kroz istoriju, a što se tiče zla, da mislim o Ani Brnabić da je zlo, ona danas ne bi bila ovde. Ja imam u široj porodici jednu ženu koja je gej i ni za šta na svetu ne bih menjao nju za neku drugu. Mislim da je predivna i predobra, ne mislim da je zlo. mnogi od mojih saradnika su homoseksualci, a pomažu mi toliko da ne mogu da vam opišem koliko. Da li ja volim te parade i to, nisam oduševljen tim, nisam išao i nikada ne bih išao, ali ne mislim da je to suština. Ne ljutite se, znam da to u Srbiji nije popularno.

Novinar sa TV N1 pitao je predsednika da detaljnije objasni "armaturu" u pregovorima Srbije i Prištine, kao i to da li država može da garantuje bezbednost onima koji su rekli da će šetati i pored odluke MUP.

- Kada je reč o prvom pitanju mislim da sam lepo objasnio sve. Biće mnogo više pritisaka u danima koji su pred nama. Upravo da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila. Što se tiče ovog drugog pitanja, imaćemo posle odluke MUP da vidimo ko će kakve odluke da donosi. Mislim da je moje pravo da učestvujem u demokratskom dijalogu sa vama. Dok se pričalo o paradi, mnogi sagovornici vaši su govorili da srpska vlast hoće da opogani beogradske ulice. Pojma nisam imao da je to trebalo da se održi u našoj zemlji. Samo hoću da ukažem na jednu činjenicu, do trenutka dok su mislili da ćemo da dzvolimo tu šetnju, do tog trenutka je bilo "zločinačka pederska vlast bi da uradi to,t o i to" citiram vaše goste, a onda kada država kaže da će MUP da donese odluku o otkazivanju, kada smo to izašli onda vi kažete "zločinačka, antievropska i nedemokratska vlast" šta god mi uradili i koliko god se borili i trudili, mi ćemo za ove N1 i ostale biti zločinci.

Za kraj je predsednik Srbije poželeo svim građanima lep vikend.

- U svakom slučaju, želim građanima Srbije lep i uspešan vikend i da im kažem da će Srbija pobediti.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljiljana

pre 1 godinu

Imamo veliku odgovornost da zaštitimo naš narod. Podrška predsednku za odluke je ogromna.

zare

pre 1 godinu

Vucic ce sve uraditi kako bi zastitio nas narod na KIM

Ljubiša

pre 1 godinu

Ma tako je... Samo prazne puške se boje dvojica, a pune samo jedan. A ovaj naš drži tu praznu pušku, dok su šiptarske pune.

Zarepo

pre 1 godinu

Pa sta drugo se moglo ocekivati od strane Pristine osim divljastva

dunja

pre 1 godinu

Albanska strana je odavno prekrsila sve norme medjunarodnog prava,oni poznaju jedino jezik sile i divljastva!

Nena

pre 1 godinu

Srbija štiti svoj narod na KiM ,poštujući sva pravila i norme,ali ne može se protiv svih koji ne poštuju ništa!Jako tesko.

Tina

pre 1 godinu

Evropski predstavnici se slažu sa činjenicom da orivremene institucije na KiM ne poštuju postignute sporazume, ali ne kažu šta će da preduzmu povodom toga!

Sanja

pre 1 godinu

U teskoj smo situaciji ali predaja nikada nije bila opcija!Zivela Srbija!

Aleksandra

pre 1 godinu

Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo, niti će Srbi na KiM menjati tablice i dokumenta sa KM u RKS.

gremlin7

pre 1 godinu

Nije ni Kurtiju vise problem samo Srbi po pitanju menjanja tablica sa KS na RKS vec sad ima problem i sa Albancima jer su shvatili da te njihove tablice nisu priznate

Dejan

pre 1 godinu

Aljbin Kurti je izgubio kompas da više ni sam nije u stanju da se kontroliše. Jer naređenja svojih gazda svakodnevno dolaze.

caca

pre 1 godinu

Predsednik Vučić ima podršku naroda za sve poduhvate,jer na sve načine pokušava da zaštiti svoj narod!

Nena

pre 1 godinu

Sve ovo sto se desava na KiM je Kurtijeva ideja i onih jakih koji ga podržavaju, vodi bahato i nasilničko sprovođenje politike koja ne postuje ni jedan sporazum.

Kole

pre 1 godinu

Kurti i njegova svita, koji se ponašaju kao da su živeli daleko od civilizacije, ne znaju za pojam međunarodnog prava, sporazuma, ljudskih prava, kulture, ali im je neko rekao da treba da imaju državu, i to na tuđoj dedovini! E, pa, neće moći!

Aleksandra

pre 1 godinu

Ponašanje vlasti u Prištini je krajnje neprimereno, jasno je da je njima jedini cilj da ugroze srpsko stanovništvo u severnom delu KiM, ali neće moći. Srbe ima ko da zaštiti i pomogne im da žive u miru.

Nena

pre 1 godinu

Beograd je za dijalog i za resavanje problema na KiM, ali Pristina očigledno to ne zeli. Sve dok to bude tako tesko ce se naci resenje, a da obe strane budu zadovoljne. Krajnje je vreme da Pristina povede dijalog na pravi nacin i dodje se do nekog rešenja

Nena

pre 1 godinu

SAD će uputiti vojnu pomoć svim zemljama u okruženju za navodni "napad Rusije",a među njima je i tzv. "Kosovo" i svi ostali. Srbija svojim stavovima(u skladu sa međunarodnim pravom)i dalje ima prioritet čuvanje mira i funkcionisanje srpskih institucija na KiM .

zarko

pre 1 godinu

Svaka od te tri tacke danasnje sednice saveta za nacionalnu bezbednost su vazne svaka na svoj nacin

Nevenka

pre 1 godinu

Energetska stabilnost, dovoljne količine energenata su važne

Verica

pre 1 godinu

Hvala i Mađarskoj što možemo da skladištimo gas

sasa

pre 1 godinu

Pristina sve vreme opstruise dijalog i jasno nam stavlja do znanja da ne zeli dogovor

stevo

pre 1 godinu

Iskreno,bice tesko bilo sta dogovoriti sa Albancima,bahati su i ne prezaju ni od cega kako bi dosli do cilja

Anastasija

pre 1 godinu

Podrška predsednku za odluke je ogromna.

stefan

pre 1 godinu

Pristina ima podrsku zapada i Kvinte,zato se tako i ponasa.Jadno

Bojana

pre 1 godinu

Albanska strana je odavno prekrsila sve norme medjunarodnog prava

gremlin

pre 1 godinu

Divljastvo i primitivizam nije nista novo za Pristinu

Patak

pre 1 godinu

Nama ne preostaje nista drugo nego da se borimo za interes srpskog naroda na KiM.Predaja za Srbiju nije opcija

Pavlovic

pre 1 godinu

Pristina kao da po svaku cenu zeli da izazove haos i da izazove krizu pre svega na Severu KiM

Bogdana

pre 1 godinu

Predsednik Vučić na sve načine pokušava da zaštiti svoj narod!

Patak

pre 1 godinu

Nama ne preostaje nista drugo nego da se borimo za interes srpskog naroda na KiM.Predaja za Srbiju nije opcija

Suza

pre 1 godinu

Beograd je za dijalog i za resavanje problema na KiM, ali Pristina očigledno to ne zeli.

Robi

pre 1 godinu

EU i Vasington su za Pristinu brizna majka, a Srbiji zla meceha!! U takvim odnosima politickih aktera, nikada nece doci do obostrano prihvatljivog resenja za kosovsko pitanje!!

Milan

pre 1 godinu

Dobro je da su nam otvoreno rekli šta na spemaju ako im se ne pridružimo tako da imamo argument za naše postupke koji su iznuđeni.

Maja

pre 1 godinu

Imamo veliku odgovornost da zaštitimo naš narod.

Gaga

pre 1 godinu

Naš narod na KIM mora da bude bezbedan, država stoji iza njih. Albanski političari mora da shvate da silom ne mogu da postignu cilj. Nikada Srbija neće dati južnu pokrajinu.

Tina

pre 1 godinu

Albanska strana je odavno prekrsila sve norme medjunarodnog prava

Tina

pre 1 godinu

Evropski predstavnici se slažu sa činjenicom da privremene institucije na KiM ne poštuju postignute sporazume

Mila

pre 1 godinu

Albanska strana je odavno prekrsila sve norme medjunarodnog prava,oni poznaju jedino jezik sile

Tina

pre 1 godinu

Ponašanje vlasti u Prištini je krajnje neprimereno

Maja

pre 1 godinu

Vučić ima veliku podršku naroda u svim odlukama koje donosi, zaista je svaka odluka teška za doneti ali sve odluke donosi kako treba.

Vanja

pre 1 godinu

Ovo je period teških odluka, velika odgovornost je na predsedniku da bi uspeo da zaštiti svoj narod. Njegov trud i rad ce sigurno rezultirati pozitivnim ishodom.

Vanja

pre 1 godinu

Težak period za Srbiju, koji zahteva trske i čvrste odluke ali sigurno će se pokazati kao najbolje rešenje za narod Srbije.

Andjela

pre 1 godinu

Pristina je pogazila, odnosno nije sprovela u delo sve potpisane sporazume tokom dijaloga i to govori da oni ne zele dijalog vec na silu da sprovedu svoj cilj proterivanja Srba.

Andjela

pre 1 godinu

Da bi se dijalog vodio moraju da ucestvuju dve strane, a Pristina je pokazala vise puta da ne zele da ucestvuju. Sada je red na EU da pritisne Pristinu da sedne za pregovaracki sto jer sukob nikom nije u interesu. Srbija je ispunila sve potpisane sporazume dok Pristina nije.

Andjela

pre 1 godinu

Predsednik Vucici vodi politiku mira, stabilnosti i prosperitet kako za Srbiju tako i za citav region, dok Pristina i Kurti cine sve da destabilizuju region.

Andjela

pre 1 godinu

Srbija na celu sa predsednikom Vucicem ce uciniti sve da zastiti nase stanovnistvo u juznoj pokrajni na miran i demokratski nacin.

Andjela

pre 1 godinu

Cilj Kurtija je da destabilizuje region pa da onda okrivi Srbiju za to, ali taj plan mu nece uspeti jer Srbija zeli mir i stabilnost u regionu.

Vesko

pre 1 godinu

Ne čusmo nijednu kritiku na račun Prištine tokom boravka Lajčaka i njegovih savetnika u Beograda, a pogazila je mnoge sporazume koje je u Briselu potpisala. Dva aršina imaju, jedan za nas, drugi za Kurtija. Ne ćutimo više o tome, ne mirimo sa tim.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija