• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.10.2022

09:18

U HRAM SVETOG JOVANA KRSTITELJA U KONČAREVU, STIGLE ČESTICE MOŠTIJU SVETOG JOVANA KRSTITELJA, A IZ JERUSALIMA ČESTICE MOŠTIJU SVETIH MUČENIKA JERUSALIMSKIH I ORIGINALAN KAMEN SA GOLGOTE

informer.rs

Politika

U HRAM SVETOG JOVANA KRSTITELJA U KONČAREVU, STIGLE ČESTICE MOŠTIJU SVETOG JOVANA KRSTITELJA, A IZ JERUSALIMA ČESTICE MOŠTIJU SVETIH MUČENIKA JERUSALIMSKIH I ORIGINALAN KAMEN SA GOLGOTE

Podeli vest

Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine od danas je bogatiji za jedinstvene čestice moštiju kakvih nema u hramovima u Srbiji. Ovaj hram, čiji je ktitor Dragan Marković Palma sa porodicom, priredio je crkvenu svečanost povodom dolaska moštiju u prisustvu velikog broja vernika, a činodejstvovalo je sveštenstvo namesništva Beličkog iz Jagodine

 

Dolazak ovih moštiju plod je delegacija predvođenih Draganom Markovićem Palmom u poseti Egiptu i Grčkoj.

- Danas je veliki dan za Končarevo, za Jagodinu i za Srbiju. U Hram Svetog Jovana Krstitelja upravo su iz Svete zemlje, iz Jerusalima, stigle čestice moštiju mučenika Jerusalimskih, kamen sa Golgote kojim je gađan Isus Hrist, gde je mučen i gde je stradao, kao i sveća koja označava pečat kada se na Veliku subotu pojavljuje Sveti Oganj iz Jerusalima. Sve je to dar Patrijaršije Jerusalimske, koji je našoj delegaciji u poseti Jerusalimu darivao lični sekretar Patrijarha Jerusalimskog Teofila Trećeg. Pored toga u Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu stigle su iz Grčke čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja, preteče Isusa Hrista i najznačajnijeg posle Gospoda Isusa Hrista. Ne verujem da još neki hram u Srbiji ima mošti koje ima Hram Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu i po tome je jedinstven i sada ukupno ima 14 moštiju. Sve ovo je plod poseta naših delegacija Egiptu, lzraelu i Grčkoj i zahvaljujći odličnim odnosima manastira Hilandar i Patrijaršije Jerusalimske, jer je deo naše delegacije bio i Poverenik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve namesništva Beličkog - rekao je Dragan Marković Palma.

Foto: informer.rs

Marković je rekao da su sve dosadašnje posete, kao i poslednja Egiptu, imale verski i privredni karakter, te su uvek imale u povratku konkretne rezultate, a tako je i nakon posete Južnom Sinaju, gradu Šarm El Šeik u Egiptu, gde smo vodili 144 člana, od toga najviše zdravstvenih radnika iz 25 zdravstvenih ustanova Srbije, kao i privrednike, poljoprivrednike i sveštenike.

Foto: informer.rs

Nakon postavljanja moštiju sveštenici su u Hramu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu vršili pomazanje uljem koje je stiglo sa Hristovog groba u Jerusalimu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija