• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2022

12:49

Vučić bez dlake na jeziku: NATO ne služi da bude skretničar na severu KiM!

Tanjug

Politika

Vučić bez dlake na jeziku: NATO ne služi da bude skretničar na severu KiM!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da NATO snage na KiM ne služe da bude skretničar na severu pokrajine i da se bore protiv lokalnog srpskog stanovništva koje se protivi nepravdi


Uz konstataciju da se od nas traži da pogazimo povelje UN kako bismo poštovali ono što oni nisu poštovali u našem slučaju, Vučić je postavio pitanje kada će, pošto se svi pozivaju na Rezoliuciju 12 44 snage NATO-a da postupaju u skladu sa Poveljom UN i dozvole povratak osoblju srpske i jugoslovenske vojske i poštuju Rezoluciju 12 44"


Vučić je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da se Srbi na KiM bore protiv urušavanja pravnog poretka i poretka UN jer su jedini koji poštuju Povelju UN, poredak UN uključujući rezolucije, upravo Srbi na KiM i Srbija, osvrćući se na na plan Francuske i Nemačke u kome je napisano da su strane "da će se obe strane voditi ciljevima i principima predočenim u povelji UN naročito onima koji se odnose na suverenu jednakost svih država na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta".

Podsetio je da u Rezoluciji 12 44, u članu 4 stoji da se potvrđuje da će nakon povlačenja dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati na Kosovo kako bi obavljali funkcije u skladu sa Aneksom 2.

Dodaje da se u tački 9 kaže između ostalog i demilitarizovanje vojske Kosova i drugih naoružanih grupa Albanaca.

Upitao je po kom aktu im prave vojsku, gde su to UN dozvolile, kada, koja je to tačno rezolucija.

- Očekujem odgovor od svih njih iz međunarodne zajednice samo da me upute na jedan akt po kojem imaju to pravo. Odgovor im je da je ''Rezolucija na snazi, ali da ju je faktičko stanje demantovalo ''pošto smo mi priznali nezavisnost Kosova, a mi smo zapadne zemlje iznad poretka UN i kada mi kažemo da smo mi za nešto, a oni su protiv, tim gore po UN - naveo je predsednik.

Ističući da drugog odgovora nema, Vučić kaže da ne postoji nijedan akt koji dozvoljava formiranje kosovske vojske.

- Umesto da razmišljaju kako da NATO snage spreče upad ROSU i drugih jedinica na sever, oni su ih pustili da prave svoje baze, da mogu da rade šta hoće, da prete srpskom stanovništvu i da dovedu do toga da svaki put bude na ivici incidenta i da svaki put gledamo kako ćemo da sačuvamo mir, a oni će i dalje da nam objašnjavaju kako su u pravu i kako je istina ono što oni rade - ističe predsednik.

Naglašava i da u paragrafu 6 Aneksa 1 se direktno zabranjuje formiranje vojske Kosova i pita na osnovu čega formiraju vojsku Kosova.

- Vidim da ste angažovali dosta stručnjaka iz celog sveta da mi drže predavanja o tome kako treba da priznamo nezavisnost Kosova, kako sam diktator, ovakav, onakav, sve je u redu, ali mi odgovorite na pitanje gde to piše - zatražio je odgovor Vučić od svih zajedno i od onih, kako kaže, prepametnih koje plaćaju da ruše svoju zemlju i drugi koji misle da mogu da budu tutori i da uništavaju suverene i nezavisne zemlje širom sveta.

- Pokažite mi gde to piše, u kom aktu - kazao je Vučić i naveo da zna da čita, ali da to nigde nije uspeo da nađe da pročita ironično primećujući da to mora da piše u nekoj povelji UN pošto mnogo vole UN i pozivaju se na međunarodno pravo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milojko

pre 1 godinu

NATO snage bi konačno trebale da rade svoj posao, a ne da se prave gluvi i slepi na nepravdu koja se događa srpskom narodu.

Zarepo

pre 1 godinu

U pravu si da bi NATO snage trebale da rsde svoj posao ali njima to nije interes. Oni su gluvi na sve ono sto se dogadja Srbima na KIM

SVETLANA

pre 1 godinu

Ovo sto sto rade je deo njihovog posla,da ne kazemstrategije.!!

lala

pre 1 godinu

Predsednik Aleksandar Vučić se bori za državu Srbiju za njen napredak i bolju budućnost a na prvom mestu mu je i sama zaštita građana .

Anjica

pre 1 godinu

Uvek ce se Vucic boriti za Srbiju i njen napredak

zemlja prokletih

pre 1 godinu

Povedi Rošavog i Danilove ortake sa tribina da se dokazuju na Kosovu.

Anjica2467

pre 1 godinu

Prema Srbiji je uvek bila prevelika nepravda

Mihajlo

pre 1 godinu

NATO mora da zaštiti Srbe na KIM. Ako to ne uradi NATO, uradiće država Srbija, to je sigurno. Novog proterivanja, ubijanja Srba, neće biti.

Popov

pre 1 godinu

NATO je dokazao vec dosta puta da njima nije interes zastita Srba na KIM

Boban

pre 1 godinu

Nad Srbijom se lome koplja izmedju istoka i zapada, indirektno smo pogođeni sukobom.

Damir

pre 1 godinu

Borba za KiM je zapravo naša borba za opstanak srpskog naroda i očuvanje srpskog interesa na KiM.

Fedor

pre 1 godinu

Zapad na KiM koristi silu i moc, a za medjunarodno pravo ne haju mnogo! Srbija ce se svim silama boriti za rezoluciju 1244 i postovanje iste.

Mima

pre 1 godinu

SRbija niakda neće biti deo NATO jer bi onda prihvatili da su nam oduzeli pokrajnu za naše dobro

Nikola

pre 1 godinu

Pritisci zapada na KiM ne prestaju, borba tek predstoji i to je borba svakog čoveka koji zna koliko smo propatili u prošlosti. Predaja za Srbiju nije opcija.

Dzo

pre 1 godinu

Dosta nam je neprincipijelnih pritisaka i ucena koje stizu sa zapada! Srbija zeli svoju samostalnost u odlucivanju i svoju vojnu neutralnost!

Merzim Shkavelle

pre 1 godinu

Nato qe rativati protiv svinski Terrorista ko upali kola Od ne dizhni i poshtovani Serba teroristi mora ubiti berzo

Zoran

pre 1 godinu

NATO snage na Kosovu i Metohiji su nelegalne jer su nasilno okupirale ovaj deo Srbije, jer Srbija niti je priznala nezavisnost, niti je dala saglasnost za boravak NATO snaga na svojoj teritoriji.

Robi

pre 1 godinu

Danas u svetu vlada zakon jaceg!! To Srbija najbolje oseti na svojoj kozi! Mi trazimo postovanje medjunarodnog prava i potpisanih medjunarodnih dokumenata!

Mišel

pre 1 godinu

Zapad silom zeli naterati Srbiju da prizna kvazi drzavu KiM i tako se odrekne dela svoje teritorije!! Kako ne savetuju Ukrajni da to isto ucini??!!

Dzo

pre 1 godinu

KiM je kolevka Srbije i mi se tog dela teritorije Srbije ne mozemo i necemo nikada odreci!! Mogu nas mrcvariti, gaziti i tuci, to se promeniti nece!

Teofil

pre 1 godinu

NATO na KiM ima cilj da da pomaže Prištini, od prvog dana.

Mila

pre 1 godinu

Vučić kao i uvek govori istinu,on se bori za nas njegov narod,a sada treba da se pruži najveća podrška ljudima sa KIM-a.

Mister

pre 1 godinu

Imamo maksimalno poverenje u naseg predsednika, on ima hrabrost ali i mudrost.

Oki

pre 1 godinu

Predsednik je izneo sve činjenice i po ko zna koji put pokazao da smo mi u pravu i da moramo da tražimo primenu medjunarodnog prava.

Iva

pre 1 godinu

Moramo biti jedinstveni i svi zajedno moramo rešiti problem KiM insistiranjem na primeni medjunarodnog prava.

Dejana

pre 1 godinu

Srbija ce biti uz svoj narod ako budu napadnuti

Marija

pre 1 godinu

Srbija nikada na cedilu nece ostaviti svoj narod na KiM

Nikola

pre 1 godinu

Mnogo je puta Vučić razgovarao sa komandatima NATO, tražio da se odnose odgovorno na KIM, onako kako im je UN dodilala zadatak. Nažalost, ne možemo se oteti utisku da oni svoj zadatak ne obavljaju uvek najbolje. Dobili su novo upozorenje, opet su Srbi na KIM u opasnosti.

Dejan

pre 1 godinu

Beograd ce uvek biti uz Srbe na KiM i pomoci ce im da sacuvaju svoju imovinu od otimanja od strane Kurtija i vlasti u Pristini

Anja

pre 1 godinu

NATO na KiM ne radi ništa od onoga što bi trebalo da radi, da rade ne bi bilo ni 14.marta. 2004. i stradanja našeg naroda.

Ana

pre 1 godinu

Predsednik svaki put pokazuje da radi sve što može u vezi KiM i da želi da zaštiti naš narod.

Mišo

pre 1 godinu

NATO nije mnogo promenio stav prema Srbiji od 1999. godine, zato što sigurno neće reći da su oni pogrešili što su nas bombardovali. Nama je zamereno što smo se branili po Ustavu kad smo bili napadnuti od strane tih istih kosovskih Albanaca.

Rajko

pre 1 godinu

NATO ne poštuje rezoluciju 1244. Njihov zadatak je da brine o bezbednosti svih na KIM, znači i Srba. Nikako ne sme dozvoliti da policajsci i Albanci pređu Ibar i ugroze bezbednost Srba. Vučić stalno upozorava na to.

Petar

pre 1 godinu

NATO je teroristicka organizacija kojoj je posao da na silu potura interese SAD drugim drzavama.Zato se i prave ludi i ne rade svoj posao na KiM jer Srbija i njen predsednik Aleksandar Vucic ne rade ono sto im SAD naloze.

Sasa

pre 1 godinu

Nadam se da sad lideri sa zapada vide da predsednik Vucic nece nikada odustati od KiM i bezbednosti Srba koji zive na tom prostoru i u skladu sa tim nadam se da ce uvideti da im podrska koju pruzaju tzv.vlasti u Pristini u njihovim samostalnim odlukama moze samo dovesti do novog sukoba na tlu Evrope.

Mister

pre 1 godinu

Predsdenik Vucic je pravi covek na pravom mestu, svaka cast.

Bora

pre 1 godinu

Mandat i zadatak NATO-a na Kosmetu je kristalno jasan a to je da štiti sprovođenje Rezolucije 1244 i ništa više.

Vladimir

pre 1 godinu

NATO mora da radi ono što je njegov zadatak, mora da obezbedi mir, bezbednost, na celom KIM. Ne može Priština da preti, čak i oduzimanjem vozila a KFOR da ćuti. Neće Vučić da ćuti, stalno će da ih proziva i poziva da rade što im je zadatak.

Andja

pre 1 godinu

EU se poziva na UN kad im odgovara, a kada im ne odgovara onda ignorisu i prave se kao da UN ne postoje.

Andja

pre 1 godinu

Pristina je pokazala vise puta da ne postuje nikakvu rezoluciju a NATO i EU im ocigledno to dopusta. NATO mora da radi svoj posao i da uspostavi mir i postovanje rezolucije 1244.

Andj

pre 1 godinu

Srbija nikada nece prestati da se bori da ocuva nas narod u nasoj juznoj pokrajni. Srbija samo trazi da se postuje rezolucija 1244.

sasa

pre 1 godinu

Uloga KFOR i NATO je veoma vazna na Severu KiM,pre svega po pitanju bezbednosti

sasa

pre 1 godinu

Na Severu KiM,najvaznije u ovom momentu sacuvati mir i stabilnost

stefan

pre 1 godinu

Samo da ne dodje do eskalacije tenzija i novih sukoba na Severu KiM

Patak

pre 1 godinu

Mir nema alternativu isti po svaku cenu moramo sacuvati na KiM

Pavlovic

pre 1 godinu

NATO i KFOR imaju veoma vaznu ulogu u ocuvanju mira i stabilnosti,kao i bezbednosti srpskog naroda na KiM

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija