• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

01.11.2022

07:00

DRAMATIČNO! DANAS POČINJE REALIZACIJA ŠIPTARSKOG PAKLENOG PLANA! Kurtijev teror - Ko ne uzme RKS tablice, mora da se seli sa Kosova

Informer

Politika

DRAMATIČNO! DANAS POČINJE REALIZACIJA ŠIPTARSKOG PAKLENOG PLANA! Kurtijev teror - Ko ne uzme RKS tablice, mora da se seli sa Kosova

Podeli vest

Takozvana 'kosovska policija' kažnjavaće sa 150 evra sve one koji nemaju tablice 'RKS'. Ideja jeste da se kazne pišu više puta dnevno i da se tim finansijskim pritiskom Srbi 'slome' i nateraju ili da priznaju lažnu državu ili da se isele sa Kosmeta

Takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti i njegovi ekstremisti počinju danas da sprovode opasnu strategiju proterivanja Srba kažnjavanjem svih onih koji odbiju da prihvate RKS registarske tablice!
Takozvana 'kosovska policija', kako je i zvanično najavljeno, od danas započinje upozoravanje Srba koji odbijaju da preregistruju svoja vozila na šiptarske tablice, a od 21. novembra započeće i novčano kažnjavanje.

Ideja Šiptara jeste da 'mandatne kazne' od po 150 evra Srbima pišu i po nekoliko puta dnevno kako bi se tim finansijskim pritiskom oni 'slomili' i naterali ili da priznaju 'kosovske' registracije ili da napuste Kosovo i Metohiju!

Foto: Reuters/Laura Hasani

Aljbin Kurti

Haos u fazama

Kurtijeva ideja jeste da Srbe potpuno 'slomi' mnogo pre 21. aprila naredne godine, za kada Priština planira da Srbima počne i da otima vozila sa KM tablicama.

- Strategija jeste da se Srbima novčane kazne od po 150 evra pišu i po više puta dnevno, slično kaznama za, recimo, prekoračenje brzine. To bi značilo da neko za samo jedan dan može da dobije i pet, šet, deset... identičnih kazni od 150 evra. Ovome će prethoditi i masovne 'opomene' zbog korišćenja srpskih tablica, opet po nekoliko puta dnevno, sačekivaće ljude kada dovoze ili odvoze decu u vrtiće i škole ili kad idu i vraćaju se s posla... Albanci, dakle, hoće da Srbe 'slome' prvo stalnim psihičkim maltretiranjem i zaustavljanjem automobila, a onda sledi finansijski udar u vidu novčanih kazni, pa na kraju i oduzimanje vozila! - objašnjavaju naši izvori iz bezbednosnih struktura.

Petković: Videli smo saopštenja, čekamo jasnu akciju SAD i EU!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Petar Petković

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, ističe da još nije vidljiva bilo kakva konkretna akcija SAD i EU na smirivanju tenzija.

- Mi smo videli saopštenja od strane Vašingtona i Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela. Odluka Aljbina Kurtija o preregistraciji apsolutno je u suprotnosti sa svim sporazumima koji su dogovoreni i 2011. i 2016. godine. Srbi na KiM, prvenstveno na severu, ne žele druge tablice, a pravi Kurtijev cilj je da potpuno istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije i da protera sav srpski narod iz pokrajine - upozorava Petković.

Da skandal bude veći, Brisel je juče podržao planove Prištine, navodeći da 'Kosovo' ima pravo da u fazama primenjuje odluku o preregistraciji!?!

- Priština ima pravo da u fazama primenjuje odluku o preregistraciji, ali taj proces treba da se odvija na dogovoren, inkluzivan način i putem dijaloga. Mi smo rekli da je ta odluka korak u dobrom pravcu, ali ona nije deo dijaloga koji je obavezan za dve strane. EU nastavlja da radi sa partnerima na tome da se nađe trajno rešenje. Pozivamo ponovo sve strane na smirenost kako ne bi došlo do novih tenzija na terenu - izjavila je Nabila Masrali, portparolka EU, dodajući da bi Priština trebalo da omogući 'duži prelazni period'!?!

Samo neka probaju
Izricanje prve novčane kazne biće razlog za oštar odgovor Srba na Kurtijev plan
Igor Simić, potpredsednik Srpske liste

Komentarišući sve ove navode, potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da nema nijednog Srbina na Kosovu i Metohiji koji je spreman dobrovoljno da zameni svoje registarske oznake.

- Izricanje prve novčane kazne biće razlog za oštar odgovor Kurtijevom planu da se Srbi obesprave, da im se otima imovina i da im se onemogućava pravo na slobodu kretanja. Očigledno je da Kurti nema nameru da odustane od plana kojim želi da direktno stvara tenzije i sprovodi plan koji, na kraju, predviđa Kosovo i Metohiju bez Srba - upozorava Simić.

Foto: Tanjug

Igor Simić

Mirno, ali napeto

Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice, ocenjuje da je situacija u gradu trenutno mirna, ali da su građani s pravom zabrinuti.

- Pokušavamo da održimo mir, ne samo u Severnoj Mitrovici već i na celom severu Kosova i Metohije. Razgovaramo sa građanima, utičemo na njih da ostanu suzdržani, apelujemo da imaju poverenje u svoj državni vrh, pregovarački tim i državu. Situacija jeste napeta, a tema registarskih oznaka, nažalost, postala je naša mora - naglašava Radojević.

ZORAN ANĐELKOVIĆ, BIVŠI ŠEF IZVRŠNOG VEĆA KiM

Albanci žele da kažnjavaju Srbe, ali Srbi neće mirno sedeti i čekati da im oduzmu tablice i otmu kola.

BEDRI ELJEZI, STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST

Priština je pozvana da izbegne nasilje stvaranjem novih okolnosti kako ne bismo stvarali mogućnosti da srpske vlasti podstaknu nasilje izazivanjem nasilnih protesta.

Kurti ucenjuje: Može ZSO, ali da se Srbi odreknu poslanika!

Takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti na narednom sastanku u Briselu mogao bi da izađe sa predlogom u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO). Kurti planira da prihvati osnivanje ZSO, ali bi zauzvrat mogao da traži ukidanje političkog prava Srba da imaju deset zagarantovanih mesta u parlamentu, prenosi 'Kosovo post'.

- Brisel treba da se odluči ili za ZSO ili za političke privilegije Srba i deset mesta u parlamentu. Zadržavamo ZSO i uklanjamo političku privilegiju za Srbe ili zadržavamo političku privilegiju za Srbe, ali ne i ZSO. Oboje ne može - navodno piše u Kurtijevom predlogu, a prenose prištinski mediji.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, na drugoj strani, kaže da albanski mediji imaju 'bujnu maštu'.

- Voleo bih veće angažovanje Brisela da se ponovo uspostavi kredibilitet dijaloga tako što će se sprovesti sporazumi potpisani još pre devet godina. Siguran sam da će i predsednik Aleksandar Vučić i Petar Petković na neposredniji način dati odgovor. Moje mišljenje jeste da apsolutno moramo da insistiramo na primeni ZSO i na primeni do sada postignutih dogovora - naglašava Đurić, uz opasku da Srbija neće kršiti moratorijum objavljivanjem imena devet država koje su u poslednjih nekoliko meseci povukle priznanje 'Kosova'.

- Ali ako Priština zaista pokrene inicijative u vezi sa prijemom u Savet Evrope, onda ono što se nalazi u fioci predsednika Aleksandra Vučica izlazi na svetlost dana i Srbija još jačim tempom nastavlja svoju aktivnost - poručuje Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miodrag

pre 1 godinu

Sve to prodje,a on neka se zamisli kada ode negde u svet da nebude nisam znao....Do godine u PRIZRENU!!!!

Milan

pre 1 godinu

Pa poslanici lažne države Kosova, Srpske liste se voze u autima sa RKS tablicama. Što se oni ne odreknu te privilegije?

Penzioner

pre 1 godinu

A sto pišete takav bombastican naslov i podnaslov kad ce to da bude od 21 novembra navodno ali i to će da se pomeri.Samo uznemiravate narod nepotrebno.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!
napeto

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su "ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi".

03.05.2024

10:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija