• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2022

21:33

NE VIDIM DOBRU NAMERU U OVAKVOJ IZJAVI! Volela bih da nam autori teksta kažu kako izgleda čisti srpski genom!

printscreen

Politika

NE VIDIM DOBRU NAMERU U OVAKVOJ IZJAVI! Volela bih da nam autori teksta kažu kako izgleda čisti srpski genom!

Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ocenila je večeras za Tanjug da je sam naslov teksta objavljenog u listu Danas, u kojem se prenosi saopštenje pokreta Dveri o vantelesnoj oplodnji, ''pre svega rezultat neznanja ili osmišljene zloupotrebe znanja''

- Prvo, ne vidim dobru nameru u ovakvoj izjavi jer ona predstavlja pre svega pritisak na žene, koje iz različitih medicinskih razloga, na primer usled nedostatka zdrave jajne ćelije nakon primene hemioterapije, ne mogu bez donorske jajne ćelije da ostanu u drugom stanju - rekla je ministarka. 

Ona je istakla da niko nema pravo da sprečava ličnu sreću tih žena, kao i da one doprinose povećanju nataliteta u Srbiji. 

- Država im na ovaj način samo olakšava da umesto da same traže po svetu banke donora, bave se lokalnim pravnim regulativama, troše lična sredstva na ovo, sada mogu o trošku države u svojoj zemlji da obave ovu proceduru. Takođe, ovakva razmišljanja vode na ozbiljnu stranputicu na kojoj je ova planeta već bila, a zove se fašizam. Mislila sam da makar u ovoj zemlji toga više nema - kazala je Begović. 

- Volela bih da nam autori teksta kažu kako izgleda čisti srpski genom. I lepota Balkana jeste veliki diverzitet gena i zato volimo da se hvalimo kako smo mi u Srbiji lepi i različiti. I to je dobro i sa stanovišta principa koji vladaju u prirodi, jer kada se ukrštaju iste genetike to dovodi do slabljenja i nestanka vrste. Biodiverzitet o kome takođe svi pričaju nije samo diverzitet organizama već i gena. To omogućava opstanak jedne vrste - naglasila je. 

Zato, istakla je, treba podržati sugrađanke koje žele da imaju potomostvo i da se makar oko toga složimo. 

- Ne morate biti u braku da biste imali decu i obrnuto. To je pitanje ličnog izbora i za to moramo svi da se borimo i stanemo iza toga. Olakšajmo našim ženama da mogu kroz ovu, ne tako laku i prijatnu proceduru, da prođu u svojoj zemlji, u svom okruženju sa svojim porodicama i prijateljima umesto da same moraju da odlaze u inostranstvo bez ikakve podrške - poručila je Begović. 

Dodala je da trivijalne i nestručne izjave poput ovih objavljenih u beogradskom listu zaslužuju svaku osudu. 

- Naša država će pomoći ženama da ostvare svoje pravo na majčinstvo...A ako pričamo o obeležjima jednog naroda njih čine pismo, jezik, kultura, religija(e) - snaga naroda ogleda se u jedinstvu i podršci koju pružamo jedni drugima - zaključila je ministarka Begović.

Dveri su ranije objavile saopštenje koje je preneo "Danas", a u kojem se navodi da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može uticati na promenu genoma budućih naraštaja i da zato o tome treba da bude sprovedena javna rasprava. 

Stranka na čijem čelu je Boško Obradović smatra da to što će za ovakav vid vantelesne oplodnje moći da se prijave i žene bez partnera, "insinuira mogućnosti dalje afirmacije trenutno protivzakonitog surogat materinstva i komercijalizaciju trudnoće, ali i zaobilaženje zakona kojim bi bio otvoren put da homoseksualni parovi naručuju i usvajaju decu"


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija