• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.11.2022

21:01

Brnabić: Priština mora da pristupi formiranju ZSO

Tanjug

Politika

Brnabić: Priština mora da pristupi formiranju ZSO

Podeli vest

Srbija ima punu podršku Francuske da sporazumi koje su potpisali Beograd i Priština moraju biti sprovedeni, poručila je u Parizu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born.

Brnabić je nakon sastanka novinarima rekla da Priština mora da sprovede Briselski sporazum i pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, jer bez toga nema smisla razgovarati o drugim predlozima.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara, da li je bilo reči o francisko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, istakla da upravo zbog toga što jedna strana na KiM krši dosadašnje sporazume o normalizaciji i odbija da ih implementira, nema smisla razgovarati o novim predlozima.
- Nismo razgovarali o tom predlogu zato što, pre bilo kakvih novih predloga i pre bilo kakvih razgovora o novim sporazumima, ono što je nepohodno, sasvim prirodno i logično, jeste da se u potpunosti implementiraju postojeći sporazumi - rekla je premijerka.

Istakla je da je na sastanku bilo reči o tome da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.
- Drago mi je što ću u narednom mandatu Vlade, zajedno sa premijerkom Born, raditi na tome da dodatno ojačamo političke i ekonomske odnose dve zemlje - rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je na sastanku najviše bilo reči o produbljivanju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske, ističući da je dosadašnja saradnja dve zemlje na izuzetno visokom nivou.
Podsetila je da su u Srbiju došle i investirale mnoge francuske kompanije od "Vansija", koji upravlja aerodromom Nikola Tesla, preko "Sueza", koji upravlja deponijom Vinča, zahvaljujući kojoj će se otpad koristiti kao energent do kompanije "Mišlen", koja peti najveći izvoznik u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o evrointegracijama Srbije, rekla je Brnabić i istakla da Francuska pruža kontinuiranu podršku Srbiji na evropskom putu.
Brnabić je dodala da je sa Born razgovarala i o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, zakonima koji treba da se promene, slobodi medija i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija