• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.12.2022

07:00

MINISTARKA DUBRAVKA ĐEDOVIĆ POTVRDILA: Zlato i kalcijum-karbonat nađeni na jugoistoku Srbije

Politika

MINISTARKA DUBRAVKA ĐEDOVIĆ POTVRDILA: Zlato i kalcijum-karbonat nađeni na jugoistoku Srbije

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike potvrdila je vest koju je saopštio predsednik Aleksandar Vučić da su na jugoistoku Srbije pronađeni zlato i kalcijum-karbonat. Kako je rekla, u pitanju su velike rezerve ruda izuzetno velike čistoće

- Srbija ima veoma bogate minerale, prirodna bogatstva i to potencijalno znači milijarde evra za našu zemlju. Jeste dobra vest što su rezerve zlata i kalcita izuzetno visoke čistoće, više od 99 odsto, što povećava vrednost minerala - rekla je ministarka Đedović.

Pored zlata, koje je najvredniji plemeniti metal, u Srbiji je pronađen i kalcijum-karbonat, koji je veoma važan za obnovljive izvore energije. Njegova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama - od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, kao i u hemijskoj industriji. Značaj i upotrebna vrednost ovog minerala ogledaju se u njegovoj ekološkoj komponenti imajući u vidu da se ovaj mineral koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode.

- Ono što jeste budućnost, a na čemu rade svetski univerziteti jeste prelazak sa litijumskih baterija na baterije koje koriste kalcijum-karbonat - rekla je ministarka Đedović.

Ona je objasnila da su rude pronađene na jugu i na istoku zemlje, gde su i dalje male plate građana i da je ovo šansa za razvoj tih delova Srbije.

Gde ima zlata u Srbiji


* Bor
* Zaječar
* Negotin - planina Deli Jovan
* Crni vrh
* okolina Raške
* Kučevo
* Bosilegrad
* Medveđa

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOGDAN

pre 1 godinu

ZABORAVILI SVE DA JE NAJVECE MINERALNO BOGATSTVO U JUZNU SRPSKU POKRAINU KOSOVO I METOHIJU I RAT I OKUPACIJA 1999.GODINE KOGA SU PREDVODILI AMERICKI BANKARI I TRGOVCI JE ZBOG MINERALNA I RUDNA BOGATSTVA A NE ZBOG SIPTARSKE SAPARATISTE I SLOBODANA MILOSEVICA.

Alex

pre 1 godinu

Mihajlovićka otišla, novå globalistička ... došla, još gora od prethodne. Crno nam se piše

NEDAJ RUDNIJ STRANCIMA

pre 1 godinu

Поручио бих председнику републике да НЕДА РУДНИКЕ НИКОМЕ, ни по коју цену. Ако треба смањићемо један оброк, али НЕМА продаје рудника. Да коначно Србски народ има користи од онога што нам је Бог даровао.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija