• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

29.12.2022

07:00

POBEDA! OSLOBOĐENI OTETI SRBI! Šiptarski zlikovci morali da popuste!

Informer.rs

Politika

POBEDA! OSLOBOĐENI OTETI SRBI! Šiptarski zlikovci morali da popuste!

Podeli vest

Srpski policajac Dejan Pantić (56), kojeg su Albanci uhapsili 10. decembra, pušten je juče posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića s evropskim i američkim zvaničnicima. Na slobodi je i Nikola Nedeljković (20), koji je uhapšen na Gazimestanu na Vidovdan

Šiptarski ekstremisti iz Prištine na čelu sa takozvanim 'premijerom' Aljbinom Kurtijem konačno su morali da popuste pred upornošću Srba sa severa pokrajine, koji punih 18 dana barikadama iskazuju protest zbog političkog zuluma i terora!

Policajac Dejan Pantić (56), kojeg su Albanci uhapsili 10. decembra na administrativnom prelazu Jarinje zbog navodnog terorizma, pušten je juče da se brani sa slobode, posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim i američkim zvaničnicima. Osim Pantića, na slobodi je i student Nikola Nedeljković (20), koji je uhapšen na Gazimestanu na Vidovdan, 28. juna, zbog navodnog širenja rasne i verske mržnje.

Porodice presrećne

Srpski policajac Dejan Pantić, koji je skoro tri nedelje bio na nepoznatoj lokaciji bez adekvatne medicinske nege, lekova i kontakta sa porodicom, juče je prebačen u kućni pritvor koji će trajati do 9. januara. Pantić je prvo prebačen u bolnicu, gde je detaljno pregledan, odakle je otišao kući i svojoj porodici.

Njegova supruga Suzana Pantić nije krila sreću kada je čula za odluku suda.

- Juče sam se prvi put čula sa Dejanom posle skoro 20 dana. Nisam očekivala da će sud doneti odluku da bude prebačen u kućni pritvor... Ne postoje dovoljno velike reči zahvalnosti i predsedniku Vučiću i Kancelariji za KiM, srpskom narodu sa severa, Kriznom štabu, svima koji su bili sa nama u ovoj agoniji... - poručila je Suzana, dok je Dejanov sin Predrag rekao da je juče bio najsrećniji dan za njihovu porodicu.

Foto: printscreen

- Hvala srpskom narodu, hvala predsedniku Vučiću! Zvao nas je, pričao sa majkom. Mi smo presrećni i još smo u neverici, jer smo polako gubili nadu... I advokat nam je potvrdio da je dobio rešenje o kućnom pritvoru za tatu. Da nije bilo naroda, da se nisu ovoliko angažovali država i predsednik Vučić, da nije bilo novinara, ko zna šta bi bilo s mojim ocem, možda bi ga pojeo mrak... Nadali smo se ipak da neće moći da se desi takva nepravda! Sve će sada biti lakše - rekao je Predrag Pantić.

Kurti besan: Ko je sudija koji je oslobodio Pantića?

Takozvani 'premijer' lažne države 'Kosovo' Aljbin Kurti rekao je juče da ga veoma zanima da sazna kako je doneta odluka da se mera pritvora bivšem policajcu Dejanu Pantiću promeni u kućni pritvor.

- Ne znam za sudski spor optuženog jer nije mogao da bude poslat u zvanični zatvor. Ima status pritvorenika, ali je optužen za terorizam. Pošto je štrajkovao glađu i imao problema sa srcem, mogao je da bude odveden u bolnicu, što je i razumljivo. Ali da li je to razumno? Kada ste optuženi za terorizam i poslati u kućni pritvor, zanima me da saznam ko je tužilac koji je podneo ovakav zahtev i sud koji je doneo ovu odluku - rekao je Kurti, koji je ponovio i da 'ističe vreme Kforu da ukloni barikade Srba na severu Kosova i Metohije i da ukoliko oni to ne učine, skloniće ih kosovska policija'.

Zagrljaj za porodicu

Nikola Nedeljković, koji je posle hapšenja u junu na Gazimestanu osuđen 6. septembra na osam meseci zatvora zbog navodnog izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti, posle šest meseci u zatvoru dugo je grlio oca Dragomira i majku Slobodanku, koji su ga sačekali na administrativnom prelazu Mutivode.

- Ne želim da komentarišem dan u zatvoru. Ako je trebalo da budem u zatvoru, neka to bude zato što sam Srbin... Srećan sam što sam konačno sa porodicom. Najbitnije je da se sve ovo završilo, da mogu konačno sa porodicom da odem kući. Za sve ostalo ima vremena. Hvala svim ljudima koji su od prvog dana bili uz nas. Zaista sam srećan! - ispričao je Nikola, koji je od roditelja tražio da mu donesu duks na kojem piše: 'Nema predaje, Kosovo je Srbija.'

Foto: Informer.rs/Kosovo onlajn

Nikolina majka Slobodanka zahvalila se svima koji su bili uz njih i podržali ih kada im je bilo najteže.

- Srećni smo. Hvala svima koji su nas sve vreme podržavali, pogotovo predsedniku Vučiću! Eto, dočekali smo i ovaj trenutak. Najvažnije je da je Nikola sada kraj nas, sve ostalo ćemo lako... - rekla je Slobodanka kroz suze radosnice.

LJUBOMIR PANTOVIĆ, ADVOKAT DEJANA PANTIĆA

Videćemo hoće li tužilac tražiti produženje kućnog pritvora ili će Pantić imati samo obavezu da se javlja u policijsku stanicu jednom nedeljno. Najbitnije je da je Pantić sad sa porodicom i da neće više boraviti u pritvoru gde su bili neodgovarajući uslovi.

JOVANA FILIPOVIĆ, ADVOKATICA NIKOLE NEDELJKOVIĆA

Nikola Nedeljković je odmah morao da napusti Kosovo, ima zabranu ulaska u južnu pokrajinu, koja će trajati godinu dana.

VIOLA FON KRAMON, IZVESTILAC EP ZA KiM

Toplo pozdravljam odluku suda da se Dejan Pantić prebaci u kućni pritvor. Ovo bi trebalo da dovede do momentalnog uklanjanja barikada na severu Kosova i potpune deeskalacije.

Rakić: Vučić nam je predložio da uklonimo barikade, ali ne verujemo Kurtiju i Zapadu

Foto: printscreen

Lider Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića čuli da bi bilo dobro da se povuku barikade na severu KiM, jer EU i SAD garantuju da neće više biti hapšenja Srba i upada ROSU na sever pokrajine.

Uspeli smo da pročitamo i garancije EU i SAD da niko neće biti gonjen za barikade i mirne proteste, kao i da kosovske bezbednosne snage neće bez dozvole moći da dođu na sever. Od predsednika smo čuli da bi bilo dobro da se povuku barikade. Ali mi ne verujemo Kurtijevoj 'vladi', čak ni međunarodnim garancijama. Mi, direktni učesnici protesta koji smo 24 sata na barikadama, verujemo samo Vučiću i tražimo garancije od našeg predsednika i zato ga molimo da nam da garancije - rekao je Rakić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radovan

pre 1 godinu

Niko ne pominje ostale uhapšene. Ako se dobro sećem, prvi zahtevi na barikadama su bili da se puste tri čoveka nedavno uhapšena. Puštanje Nikole Nedeljkovića nije bio zahtev. On je dete pušten jer mu je "kazna" sa osam meseci smanjena na šest. Šta je sa ostalom dvojicom nedavno uhapšenih? Izvinjavam se ako su ranije pušteni, a ja nisam ispratio.

Iza zavese

pre 1 godinu

Ko je Dejana pustio iz pritvora? Nisi znao? Nisu te pitali. To znači, Kurti, da ti nisi jedini, a još manje neprikosnoveni gazda. Tu negde, u tvom okruženju, postoji naredbodavac za koga ti, izgleda, nisi znao. Čim pitaš ko je taj. Izgleda da se bliži kraj tvojoj bezumnoj vladavini. Nisi ti Zelenski, i ako si ga oponašao.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija