• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2022

10:23

GAŠIĆ: SMANJEN BROJ NASILJA U PORODICI, ALI TU NEĆEMO STATI! Ovo su sledeći koraci

GU Kruševac

Politika

GAŠIĆ: SMANJEN BROJ NASILJA U PORODICI, ALI TU NEĆEMO STATI! Ovo su sledeći koraci

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kaže da se za 11 meseci, u okviru nasilja u porodici i partnerskim odnosima, beleži smanjenje broja ubijenih za 9,76 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

On ipak ističe da neće ovde stati:

- Samo smanjenjem brojeva ni u ovim slučajevima nećemo biti zadovoljni, jer takve strahote ne smeju da se dešavaju. Žene moraju da se konstantno ohrabruju da prijave nasilnika- rekao je Gašić za "Blic" i dodao da je važno da se podiže svest građana da prijave događaje koji imaju elemente nasilja u porodici i partnerskim odnosima. MUP je sa Telekomom Srbija, kaže Gašić, u Operativnom centru MUP-a otvorio telefonsku liniju 0800 100 600 koja je besplatna i dostupna 24 časa putem koje se prijavljuju događaji nasilja u porodici. Kaže da se beleži povećanje broja prijavljenih događaja sa elementima nasilja u porodici za 2,16 odsto, za 11 meseci ove godine, u odnosu na isti period 2021.

Odgovarajući na pitanje o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, koji je izazvao dosta polemika u javnosti, a posebno deo koji se odnosi na odredbu kojom se policiji omoguće ulazak u stan bez naloga suda, Gašić kaže da je nacrt povučen iz procedure usvajanja, kako bi se na njemu dalje radilo kroz široke konsultacije, i upravo sa ciljem da se razjasne sve nedoumice u javnosti.

Foto: pixabay.com

- Važno je da dobijemo moderan i efikasan Zakon o unutrašnjim poslovima koji će urediti sva pitanja koja se tiču kako položaja policajaca i unutrašnje organizacije MUP-a, tako i pitanja koja se tiču podizanja stepena bezbednosti svih građana na najviši nivo", rekao je Gašić. Srbija je zbog dešavanja na Kosovu poslednjih nedelja tražila od Kfora povratak srpske vojske i policije, a na pitanje da li je srpska policija spremna da se vrati ukoliko bude bilo potrebe, Gašić je ocenio da bi to bilo veoma značajno za bezbednost srpskog stanovništva, kao i zbog kontrole administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, te da bi dovelo do smanjenja tenzija. "Predsednik Srbije i celo državno rukovodstvo čine i činiće sve da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji, ali ako bilo ko pokuša da ugrozi bezbednost naših građana i stabilnost i suverenitet naše države budite uvereni da pripadnici MUP-a pokazuju izuzetno visok moral, hrabrost, ponos i želju da stanu u odbranu svoje otadžbine i svojih sunarodnika- rekao je Gašić.

Ministar je, kao jedan od prioriteta u sledećoj godini, u tehničkom delu naveo obezbeđivanje najsavremenije opreme i poboljšanje uslova rada.

- Intenzivno radimo i na kontinuiranom poboljšanju materijalnog položaja i standarda pripadnika MUP-a. Svakako da ćemo intenzivirati međunarodnu saradnju, kako bi kroz razmenu iskustava i dodatne obuke sticali i nova znanja i veštine - rekao je Gašić. Što se operativnog dela tiče, Gašić kaže da će insistirati na još efikasnijoj borbi protiv svih vidova kriminala, posebno organizovanog, kao i još snažniju, odlučniju i beskopromisnu borbu u suzbijanju trgovine narkoticima.

- Pokrenuli smo proceduru za ponovno pokretanje Srednje škole unutrašnjih poslova, koja je neophodna za sistematsko i kontinuirano školovanje budućih policajaca. Uveren sam da će to bitno uticati na jačanje profesionalizma i efikansosti u radu MUP-a, ali takođe sam uveren da će to biti od velikog društvenog značaja-  zaključio je Gašić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija