• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.01.2023

22:04

MARKO ĐURIĆ O SUSRETU PREDSEDNIKA VUČIĆA I DEREKA ŠOLEA: Priština nema blanko podršku Vašingtona

Politika

MARKO ĐURIĆ O SUSRETU PREDSEDNIKA VUČIĆA I DEREKA ŠOLEA: Priština nema blanko podršku Vašingtona

Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da je sastanak predsednika Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea u Beogradu bio dobar za odnose dveju zemalјa

Naveo je da je to bilo "popodne borbe za srpske interese", dodavši da je Vučić detalјno izneo sve napade, teror i pritiske na kosovske Srbe i načine za rešenje krize.

Marko Đurić je za RTS kazao da je atmosfera na sastanku predsednika Srbije i specijalnog savetnika Stejt departmenta bila pozitivna.

Prema njegovim rečima, Vučićevo pitanje da li su od februara 2022. godine Srbi sa KiM izazvali neki incident ili doveli do neke krize naišlo je na odobravanje.

- Vučić je doživlјen kao kredibilan sagovornik, jer u dijalogu Beograda i Prištine učestvuje 11 godina. Detalјno je izneo sve napade, teror i pritiske na kosovske Srbe i načine za rešenje krize - naveo je Đurić.

Ocenio je da je ovo bio dobar dan za odnose dve zemlјe. Pored KiM, razgovaralo se i unapređenju odnosa u svim sferama, borbi za investicije, razvoju energetskog sektora i drugim temama, rekao je Đurić.

Dodao je da u budućnosti očekuje više poseta srpskih zvaničnika Vašingtonu kao i privrednih delegacija.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Derek Šole i Aleksandar Vučić

On je naglasio i da se pozicija Srbije pažlјivo sluša, navodeći da Priština nema blanko podršku Vašingtona.

Prema rečima Đurića, SAD više insistiraju na formiranju ZSO od evropskih zvaničnika.

- Srbija nikoga ne ucenjuje, traži da se stanje vrati pre februara prošle godine kada je Kurtijev režim počeo da gradi nelegalne baze na severu KiM, da se neodložno počne sa formiranjem ZSO i da se uhapšeni Srbi puste na slobodu - naveo je ambasador Srbije u Vašingtonu.

- Sutra se vraćam u SAD sa listom zadataka čije će rešavanje unaprediti položaj Srbije u Vašingtonu. Nastavićemo da lobiramo za čitav niz inicijativa kako bismo pridobili veću podršku - rekao je Đurić.

On je ukazao i na to da potez Prištine da ne poštuje Vašingtonski sporazum u delu koji se tiče uzdržavanja od promocije priznanja nezavisnosti u SAD vide kao ometanje dijaloga.

Sa druge strane, Đurić naglašava uspeh srpske diplomatije koji je, kako kaže, doveo do 19 povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova.

Iako neće promenti svoj stav prema tom pitanju, Srbija u SAD ima partnera za građenje mira i stabilnosti, za racionalna rešenja i u borbi za privlačenje američkog kapitala koji je, kako je ocenio, preobrazio Mađarsku, Polјsku i Češku.

Ambasador Đurić je najavio i da u februaru dolazi još jedna američka privredna delegacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ROBIJA BAJO MOJ

pre 1 godinu

USA vojna baza na Kosovu, a ovaj tupavi dupelizac kaže da šiptari nemaju podršku? Ovi lopovi iz Vučićevog kartela ne znaju više ni šta pričaju zbog straha od robije.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija