• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

30.01.2023

13:10

POJAVIO SE NOVI NON-PEJPER ZA KiM?!? Ako Priština ne formira ZSO gubi pristup severu, pozivni broj i kontrolu administrativnih prelaza, a evo ŠTA ČEKA SRBIJU...

printscreen

Politika

POJAVIO SE NOVI NON-PEJPER ZA KiM?!? Ako Priština ne formira ZSO gubi pristup severu, pozivni broj i kontrolu administrativnih prelaza, a evo ŠTA ČEKA SRBIJU...

Podeli vest

Priština može da izabere da ne formira Zajednicu srpskih opština i u potpunosti da se povuče iz sporazuma iz 2013. godine, ali tada mora da snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuca, slobodno kretanje, pozivni broj +383, integraciju severnog dela i kontrolu dva adminstrativna prelaza sa Srbijom, navodi se u novom non-pejper dokumentu koji je objavio Albenijan pos

 

Autor ovog dokumenta, prema tvrdnjama ovog portala, je zapadni diplomata koji je duboko uključen u proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, i u njemu je, kako se navodi, "oštrim i nimalo diplomatskim jezikom" stavljeno do znanja šta će jedna i druga strana izgubiti ako napore Zapada budu opstruisali i namerno odlagali.

Prema ovom dokumentu, samoproglašeno "Kosovo" ne može da teži da nastavi da uživa apsolutnu zaštitu od zapadnog sveta, koji je od vitalnog značaja za njegovo postojanje, i da istovremeno okleva da prihvati zapadne napore za trajni mir.

Na drugoj strani, prema pisanju albanskog portala, "Srbija ne može istovremeno da teži da nastavi da uživa u finansijskim, ekonomskim i političkim prednostima postojecih sporazuma i podriva napore Zapada za trajni mir.

Prema pisanju Albenijan posta, dokument "jasno stavlja do znanja Srbiji", da je "recept za katastrofu kockanje lažnim nadama da će se jednog dana, u buducnosti, NATO i EU urušiti", čime bi se, kako je navedeno "omogućila ponovna okupacija Kosova".

Dokument je na šest stranica, podeljen na 11 tačaka i ima više od 20 podtačaka, navodi portal.

Prema izvorima Albenijan posta, on je više fokusiran na razjašnjavanje posledica nepotpisivanja osnovnog sporazuma podržanog evropskim predlogom, nego što objašnjava eventualne koristi.

Jedan od najvažnijih delova dokumenta naslovljen je "Dinamika napred, neuspeh nije opcija" i u njemu se navodi da Evropska unija i Zapad više nemaju nameru da budu "posmatrači u taktici odlaganja".

Ako ne potpišu - preokret odnosa sa EU

U dokumentu piše da ako Priština, ili Beograd, ne budu konstruktivni partneri i ne potpišu sporazum, onda to znači zaustavljanje procesa integracija i potencijalni preokret odnosa sa EU i koristi koje to sa sobom nosi.

Zbog toga ce, navodi se, na sledecem sastanku strane "biti obaveštene o ozbiljnim posledicama ukoliko predlog bude odbačen, a zapadne zemlje ce bez oklevanja početi da koriste "štapove", jer, kako se naovodi, ukoliko se ikakvo oklevanje pokaže to bi moglo da se protumači kao nedostatak posvecenosti.

Još jedan hitan potez biće određivanje jasnog datuma za potpisivanje, piše Albanijen post.

Bez određenog datuma, trajno odugovlačenje, kašnjenja i blokade ce ponovo upravljati/dominirati procesom, ismevajuci nemoc Evrope i zapadnog sveta, navodi se u dokumentu, uz objašnjenje da je to razlog zašto se Zapad tako snažno angažovao, jer je alternativa gore rečenom prihvatanje da zapadni svet nema uticaja.

Dokument takođe predviđa da ukoliko "šatl diplomatija ne bude imala željeni efekat, onda se "evropska konferencija čuva kao poslednji napor".

Foto: Reuters

Evropska konferencija - poslednji pokušaj ubeđivanja

Ako strane budu oklevale, organizovaće se evropska konferencija (po uzoru na prošla iskustva) kao poslednji pokušaj da se strane ubede, navodi se u dokumentu, prema saznanjima Albenijan posta.

U dokumentu se pominje i Zajednica opština sa srpskom vecinom i ponavlja se da ona predstavlja neotuđivu obavezu Prištine i navodi da "politički predstavnici Kosova, civilno društvo i istaknuti pojedinci i organizacije moraju da budu deo buducih suštinskih sveobuhvatnih diskusija usmerenih na pronalaženje konsenzusa o prihvatljivom modelu za ZSO koja je predviđena Sporazumom iz 2013. godine".

Foto: Informer

Osnivanje ZSO i osnovni sporazum, prema ovom dokumentu su dva odvojena i paralelna procesa koja se ne spajaju.

U tački "Dinamika napred pristup na više koloseka navodi se da sprovođenje svih prethodno postignutih sporazuma (uključujuci i ZSO) i aktuelni evropski predlog jesu i treba da se tretiraju kao dva odvojena procesa, olakšana na dva paralelna puta" .

"Prvi put, pojašnjava dokument, je "sprovođenje svih prethodnih sporazuma, dok je paralelni "drugi put - Evropski predlog.

Povodom zahteva Prištine za garanciju priznanja od pet zemalja EU koje ne priznaju samoproglašeno Kosovo, u dokumentu je utvrđeno da je nemoguce dati takvu pismenu garanciju, pošto je svaka od država suverena u svojim odlukama, ali se navodi i da je poznato da su svih 27 zemalja članica EU za evropski predlog.

Dokument ipak nudi pozitivan scenario u ovom pravcu, navodi Albanijan post.

"Za neke od ovih država saglasnost Srbije na evropski predlog dovoljan je osnov da se odnosi sa Kosovom odmah podignu na pune diplomatske sporazume, navodi se u dokumentu u delu u kojem se pojašnjava stav petorke koja ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Deo ovog non-pejpera je pominjanje primera Francuske i Nemačke i kako su ove dve nekada neprijateljske države pronašle "trajni mir".

Kako se razume iz dokumenta, navodi Albanijen post, pre 2030. godine nema govora o sporazumu koji ima priznanje u centru, kako pretpostavlja premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Treći sporazum - međusobno priznanje?

Na jednoj od stranica dokumenta pojašnjene su i prednosti za Prištinu i Beograd ako budu konstruktivni i pristanu na potpisivanje sporazuma, koji ima za cilj treći sporazum koji znači "međusobno priznanje".

Za Prištinu se kaže da ako potpiše i uspostavi ZSO u dva odvojena procesa, onda "otključava proces integracije u NATO i EU i počinje da dobija sredstva i investicije u vezi sa procesom integracije", takođe, stiče regionalnu povezanost i uključenost u sve programe EU koji ce na značajan način uticati na ekonomiju pokrajine.

Kako se navodi, evropski predlog bi za Srbiju predstavljao prvi međunarodno priznati dokument u kome bi Srbija prihvatila da su "Kosovo i Srbija dve odvojene pravno-političke realnosti koje podležu principima upravljanja prema međunarodnom pravu.

Isto tako, Srbija bi priznala da ne može da traži pravo da zastupa ili deluje u ime druge strane (Kosovo), prema dokumentu navodi Albanijen post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran011

pre 1 godinu

I OVO MI TREBA DA PRIHVATIMO ? DA SE ODREKNEMO KOSOVA I METOHIJE ? SVAKA VAM CAST.IZDAJNICI !! BUDITE BAR JEDNOM UZ NAROD A ZNATE DA PREKO 80 POSTO GRADJANA SMATRA DA JE KOSOVO I METOHIJA SRBIJA !!! FIRME DODJU I ODU,ALI AKO IZGUBIMO KOSOVO,NESTACE I SRBIJA !!

Mima

pre 1 godinu

Svaka čast Vučiću ZSO zaista ima ogromna ovlašćenja u skladu sa zakonima Kosova

Goran

pre 1 godinu

Nas sta god da ceka, ne verujem da je uvek 100 posto po nasoj volj, ali me raduje da postoje i sankcije za Kurtija i neispunjavanja obaveze.

Maja

pre 1 godinu

Kosovo mora da formira ZSO pa oko svega ostalog može da se priča. Predsednik Vučić nikada neće dozvoliti ništa loše za Srbiju.

Andrijana

pre 1 godinu

Pojavio se nov papir, a ni o prethodnom sporazumu se jos uvek sve sa sigurnošću ne zna.

Andrijana

pre 1 godinu

Najbitnije da ce se Kurtiju konacno stati na put. Nije svemoguć.

Andrijana

pre 1 godinu

Nas narod ba KIM mora da zna da ce ih Srbija paziti zauvek. Zbog zalaganja nase zemlje ce se formirati ZSO.

Cile

pre 1 godinu

PRAVO UCENJIVAJE! oVO JE "BORANIJA",ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA BEZ IKAKVE MOGUĆNOSTI OPSTAJANJA SRBA NA KIM! SRBIJA DA SE NA KULTURANA NAČIN ODREKNE SVOJE TERITORIJE (SAMO AKO JE LUDA DA PRIHVATI OVAKAVE SPORAZUME)! PRVO SU JOJ UVEDENE SANKCIJE ZA HRVATSKU I BOSNU,PA JOJ NIKAD SANKCIJE NISU SKINUTE,I DAN DANAS IH IMA,I TO ŠTO JOJ NAROD I DALJE ŽIVI NA RUBU SIROMAŠNIH! A DA IH IMA POKAZUJE NEMOGUĆNOST DOLASKI BILO ČEGA ŠTO JE VEZANO ZA VOJSKU I POLICIJU,A DA PRI TOM NIJE PROŠLO KROZ FILTER AMERIKE! KAO ŠLAG NA TORTU JE UBIJANJE NEDUŽNIH GRAĐANA SRBIJE NJIH OKO 10 000 UKUPNO OD 1997.-2022. PO CENI DA SVE POVUKU NE BIH POTPISAO NIJEDAN SPORAZUM U KOME JE KOSOVO SAMOSTALNO! ONI SU KOSOVO PRIZNALI,PRE UN PRIZNANJA SU GA UVUKLI U SVAKU ORGANIZACIJU,BEZ REŠENJA STATUSA,I SADA TRAŽE DA SRBIJA PRIHVATI KOSOVO KAO ODVOJENI SUBJEKT! MISLIM DA SRBIJA PRIHVATANJEM OVAKVOG SPORAZUMA NE BI TREBALO DA VIŠE BUDE SRBIJA! JER ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA ĆE OVAKVIM SPORAZUMOM BITI OBESMIŠLJENA,JER ĆE SVI SRBI NAPUSTITI KOSOVO! NAPUŠTAJU GA ALBANCI NEZAUSTAVLJIVO,A NE SRBI!

Ziko

pre 1 godinu

Sta sve nece uraditi šiptari da se oslobode srba i zauzmu Kosovo. Ali, nije nas tako malo da bi mogli da nas tako lako eliminisu.

Ziko

pre 1 godinu

Dace Bog nama da se vrati ono sto nam je oduvek pripadalo. Moze da se formira ne znam koja vojska ali jace sile od Bozije nema.

Ziko

pre 1 godinu

Mozda vecina nije na srpsku stranu ali jesteb Bog i on ce jedini suditi svima koji su se usudili da diraju nase Kosovo.

sofija

pre 1 godinu

Ovakvo ponašanje Prištine je krajnje nepodustivo, ne poštuju Sporazum i ugrožavaju interese Srba na KIM.

Miro

pre 1 godinu

Albanskim separatistima je priprijećeno od strane EU. Gubitak sjevera, carine, pozivnog broja, blokada EU puta, čini mi se da za početak Srbija dobija sjever, a jednog dana i ostalo.

Relja

pre 1 godinu

Nadam se da će konačno shvatiti da mora da urade i oni svoj deo posla i da Srbija dobije ZSO.

Tijana

pre 1 godinu

Pristina mora da formira ZSO jer bez toga nema dogovora nikakvog, to nam je jedini uslov i ne mogu 10 godina da ga ispostuju.

Miloš

pre 1 godinu

Nema tog pejpera koji će naterati Beograd da prizna Kosovo!

Miodrag

pre 1 godinu

Ništa ja zapadnjacima ne verujem, toliko puta su nas zajebali. Svakako treba biti mudar i nenasedati na provokacije Šiptara koji žele da nas uvuku u rat sa NATO.

Mika

pre 1 godinu

Mislim da bi poštenije bilo da nam nekad nešto pomognu, nego što nam iz godine u godinu postavljaju uslove, koje mi poštujemo za razliku od druge strane!

Maja

pre 1 godinu

I posle kazu lako je Vuvicu, a ono sa svih strana napadaju Kosovo, a i Srbiju. Ne damo Kosovo ni mi ni predsednik.

Miki

pre 1 godinu

Najbitnije je formiranje ZSO,a za dalje cemo videti.

Sara

pre 1 godinu

Znaci sad se ceka reakcija i Beograda i Pristine na ovaj pusteni flajer od strane zapada da bi se pripremile i jedna i druga strana kao i pre ovoga bio je jos jedan ako ne dva nonpejpera koji su ustvari bili bas ono sto je u njima i pisano nije zvanicno ali bice zvanicno...

Marko

pre 1 godinu

Srbija ce kao i uvek dobro da promisli pre nego ikakav korak nacini.Navikli smo na ove anglosaksonske igrice kao non-pejper a ustvari to je to samo ne smeju direktno nego eto ovako pa da vide reakciju.

Nebojsa

pre 1 godinu

Bas zbog ovakve mediokritetske politike zapada svi u Srbiji treba da se ujedinimo bez obzira kakvoj politickoj struji pripadamo i da zajedno kazemo tim licemerima sa zapada ovo moze ovo ne moze zajedno smo jaci i daleko se cujemo.

Petar

pre 1 godinu

Ni ovaj tzv.non-pejper ne trebamo olako gledati i prosli je bio sastavni deo nekakvih planova zapada za KiM.Moramo obazrivo prostudirati svaki potez tog zapada.

Sasa

pre 1 godinu

Sve se svodi na jedno da se nekako natera Srbija da prizna KiM zuri im se zbog ishoda sukoba u Ukrajini.

Nina

pre 1 godinu

Ovo je zabrinjavajuća situacija,ali verujem da će predsednik uraditi najbolje za Srbiju.

Ninoslav

pre 1 godinu

Ako ne uspeju biti konstruktivni partneri i postići sporazum, to će imati ozbiljne posljedice za budućnost

Jovanka

pre 1 godinu

Rešavanje pitanja KiM će doprineti napretku Srbije i njenom cilju da postane konkurentna i uspešna zemlja.

Jovan

pre 1 godinu

Naravno da bi i Kurti i njegov izmišljeni entitet trebao da snosi posledice.

Jovan

pre 1 godinu

ZSO je ključno za pitanje KiM,apsolutno nije tačka za pregovaranje

Janko

pre 1 godinu

Očigledno je da i sama EU vidi koliko će teško biti da realizuje sve što je zamislila, i pored svih pritisaka koje ima pre svega na Srbiju. Ali, očigledno je da ni Priština ne prihvata sve. Razdvajanje formiranja ZSO od plana fFrancuske i Nemačke možda i nije loše, bar će se realizovati onako kako je sporazumom definisano.

darko

pre 1 godinu

ZSO mora biti formirana jer je ona garant stabilnosti u mira za Srbe na Kosovu.

marko

pre 1 godinu

ZSO će biti formirana. Naš narod na Kosovu će biti sačuvan.

marko

pre 1 godinu

Srbija će sačuvati Kosovo i ZSO će biti formirana.

darko

pre 1 godinu

Vreme je da međunarodna zajednica stane na stranu Srbije.

jelena

pre 1 godinu

Vremej da zemlje velike "petorke" i EU stane na stranu Srbije.

Pavle

pre 1 godinu

Ponovo neka nova ucena zapada samo nikadko da pocnu da postuju potpisane sporazume.

Sasa

pre 1 godinu

Zapad je definitivno odlucan da problem KiM resi u skorije vreme. Na nama je da izvucemo sto vise koristi za nas narod.

Lela

pre 1 godinu

Naći će se neko valjda valjano rešenje za ovu tešku situaciju.

Dušan

pre 1 godinu

Ne verujem u ove non pejpere, verujem samo u zvanična dokumenta. ipak, ove bombice koje se puštaju u javnost, govore da ni EU i SAD nisu došli do konačnog plana, da i sami shvataju da je mnogo toga šturog, nedorečenog pa i neprihvatljivog. Korektno bi bilo da se do rešenja dođe kroz dijalog ne ultimatumom.

Sandra

pre 1 godinu

Kurti mora da oformi ZSO kako bi srpski narod na KiM bio zaštićen od njegovog terora.

Nikola

pre 1 godinu

Sva je prilika da će Kurti morati da prihvati formiranje ZSO. Pritisnut je sa svih strana, to nagoveštava i ovaj papir koji se pojavio. Poznato je koliko voli vlast, neće se odreći svog položaja što znači da će Srbi konačno dobiti svoju ZSO.

Sidran

pre 1 godinu

Vreme je da se pritisak prebaci na stranu koja ne zeli saradnju i dogovor i da svoje bezobrazluke pretrpi posledice.

Petar

pre 1 godinu

Evropska zajednica pokazuje najvisi stepen licemerstva kada u svojim izvestajima i predlozima resenja izjednacava dve strane u sporu. Pristina odbija sve sto joj ne ide u korist, izaziva nemire, a Srbija tezi miru i resenju

MikiMini

pre 1 godinu

Msm, danas su nas zapadnkaci stvarno stavilinu veoma tesku poziciju. Verujem da Vucic ima neko resenje koje je prihvatljivo za nas. Ako evropa zeli. samo pritiscima i ucenama da nas "motivise za EU" onda rade kontra produktivno.

Petar

pre 1 godinu

Bolje bi bilo da EU malo pritisne svoje cedo da formira ZSO i da ne izaziva sukobe i tenzije na KiM umesto sto izjednacava obe strane u sporu

Milica

pre 1 godinu

Ako sam dobro razumela,to je za nas dobro.Bar ce se formirati ZSO.

Darko

pre 1 godinu

Ja verujem da ce Vucic znati najbolje sta da uradi sa KiM i za nasu zemlju..Da sacuva mir i nas narod..

Dušan

pre 1 godinu

EU ako želi bilo kakav napredak u pregovorima, mora da natera Prištinu i Kurtija da formira ZSO. Bio bi i red, posle punih 10 godina da se to desi.

Jelena

pre 1 godinu

Формирање ЗСО се већ чека 10 година и Срби са Косова и Метохије ће се након тога осећати сигурније и безбедније.

Maja

pre 1 godinu

Formiranje zajednica srpskih opstina je i te kako potrebno, a krajnje je vreme da Evropska zajednica urazumi Kurtija i da ne budu vise na njegovoj strani da vrslja kako mu se cefne i da kalkulise sa nama, vec da se drzi sporazuma

Milan

pre 1 godinu

Niču predlozi za rešavanje pitanja KiM kao pečurke posle kiše.

vUK

pre 1 godinu

Konacno i oni da se opamete, nadamo se da ce sada stvari ici na bolje za Srbiju.

Milos

pre 1 godinu

Konacno i da Pristina snosi posledice ukoliko ne ispuni obaveze, do sad je samo Srbija bila ta koja sve ispostuje!

Milos

pre 1 godinu

Konacno i da Pristina snosi posledice ukoliko ne ispuni obaveze, do sad je samo Srbija bila ta koja sve ispostuje!

Natasa

pre 1 godinu

Samo konstruktivnim dijalogom i sporazumno, pristinske vlasti i Srbija mogu resiti postojece sukobe na KiM.

Lena

pre 1 godinu

Ko ce stati Kuriju na put? Los covek, zao, licemer, pokusava da istera srpski narod sa svojih ognjista,ali nece uspeti. Predsednik Vucic je tu, da se bori za njih.

Milos

pre 1 godinu

Konacno i da Pristina snosi posledice ukoliko ne ispuni obaveze, do sad je samo Srbija bila ta koja sve ispostuje!

Dana

pre 1 godinu

A da li dotični imaju odgovor na ponašanje albanaca i da li nas narod ima osnovna prava?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija