• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

01.02.2023

17:07

"GOLUBICA" RAŠIRILA KRILA!  Stefanu Milenkoviću dodeljena Februarska nagrada Novog Sada

S.K.

Politika

"GOLUBICA" RAŠIRILA KRILA! Stefanu Milenkoviću dodeljena Februarska nagrada Novog Sada

Podeli vest

Proslavljenom violinisti svetskog glasa Stefanu Milenkoviću danas je na Svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu uručena Februarska nagrada Novog Sada, povodom Dana Grada - 1. februara, kada je 1748. godine ukazom austrijske carice Marije Terezije, Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom

Najviše gradsko priznanje dodeljeno je Milenkoviću za doprinos u realizaciji projekta Grad Novi Sad - Evropska prestonica kulture i svetska umetnička i profesionalna ostvarenja violiniste, koja neguju i afirmišu klasičnu muziku i nadahnjuju mlade umetnike za spoznaju identiteta i vrhunska ostvarenja, radi prepoznatnjivosti Grada Novog Sada.

Milenković je od pre dve godine profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane .

- Moj život u Novom Sadu je neverovatan, imamo puno prijatelja, ali naravno, puno je i odgovornosti. Prošla godina je obilovala projektima, a neki od njih su stvaranje gudačke reprezentacije mladih izvođača "Grmi", zatim festival Kamerne muzike "Blisko", a održan je i drugi internacionalni kamp za violiniste. Moj tim i ja predano radimo i na stvaranju novog identiteta koncertne dvorane Grada, tog novog hrama kulture u Novom Sadu - izjavio je Milenković na ceremoniji dodele Februarske nagrade.

Milenković je uputio i poruku, posebno mladim talentovanim ljudima, u kojoj je istakao da ne mogu preterati u veličini svojih snova.

Foto: S.K.

 

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je rekao da je dobitnik nagrade svetski poznat čovek Stefan Milenković, muzičar koji je upravo odabrao i prepoznao Novi Sad kao grad koji je dobar za život, koji raste i razvija se .

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije Stefan Milenković podneli su Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženje građana Valmaro trio.

Dobio "Golubicu" i 130.000 dinara 

Milenkoviću je uručena statueta „ Golubica“ kao simbol Novog sada, a novčani deo nagrade,koji iznosi 130.000 dinara, po želji velikog umetnika biće doniran Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kako podržao talentovane studente Akademije.

Inače, Novi Sad je 1. februara 1748. godine od Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada, koji su od carice otkupili bogati Srbi za 80.000 rajnskih forinti. Ona je tim povodom izdala edikt kojim je, pored ostalog, određeno da se dotadašnji Petrovaradinski šanac zove na latinskom Neoplanta, mađarski Uj-Videgh, nemački Ney-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza.

- Nadvojvotkinja Austrije nije ništa dala, poklonila ili dozvolila, već prodala katastarske opštine, koje tehnički nisu bile njene. Na njima su gradovi sa oko 35.000 salaša ubirali porez, kako tadašnji bački krajišnici ne bi, nakon razvojničenja, postali ugarski kmetovi. Ona je to učinila da kapital ne bi odlazio u džepove ugarskih feudalaca – kazao nam je Petar M. dobar poznavalac prošlosti Novog Sada.

Foto: S.K.

 
Marija Terezija nije verovala Srbima?!

Marija Terezija je, inače, govorila da nema poverenja u Srbe i njihove vođe, čak i kada joj u Beču ”ljube skute”, ali da su joj potrebni.

- Treba se čuvati Srba. Oni jesu zemljoradničko-ratnički narod, ali lukavština im viri iz očiju.Moji podanici su uglavnom zadovoljni mojom vladom. To ne važi samo za srpske krajišnike koji su veoma zahtevni i stalno traže kulturne, političke i verske slobode, kao da ih mi nismo primili k našoj carevini da bi branili naše granice od Turaka, već da im dodelimo u vlasništvo deo državne teritorije Monarhije – govorila je Marija Terezija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija