• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/kosovo-online.com

19.02.2023

10:19

JASNA PORUKA PRIŠTINI! Blinken na godišnjicu nezavisnosti takozvanog Kosova izbegao Kurtija i Osmani, sastanak samo sa Vučićem!

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

JASNA PORUKA PRIŠTINI! Blinken na godišnjicu nezavisnosti takozvanog Kosova izbegao Kurtija i Osmani, sastanak samo sa Vučićem!

Podeli vest

Poruka Gabrijela Eskobara da će "ZSO biti formirana sa ili bez Kurtija", očigledno nije dovoljno ozbiljno shvaćena u Prištini, tako da je usledila nova - na godišnjicu samoproglašene nezavisnosti Kosova, državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se u Minhenu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a izostao je susret sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani

 

- Amerika je preuzela aktivnu ulogu u dijalogu, uložila svoj uticaj i politički kredibilitet i sigurno neće dozvoliti Kurtiju da je ucenjuje pa zato i ne čudi što se državni sekretar Entoni Blinken nije sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem u Minhenu - kaže za Kosovo onlajn diplomata u penziji Zoran Milivojević.

Po Milivojeviću ovo je nastavak pragmagtične politike SAD i prepoznavanje situacije na terenu. 

- Sastanak u Minhenu, ne pominjanje međusobnog priznanja i poruke koje su usledile nakon sastanka sa Vučićem, kao i podrška evropskom putu Srbije pokazuju konstruktivan stav SAD. Naravno to ne znači promenu stava od strane Vašingtona, ali znači uvažavanje činjence da je Srbija ključna u regionu i za razliku od nekih evropskih zemalja, pre svega Velike Britanije i Nemačke, SAD se ponašaju pragmatično - kaže Milivojević.

Na pitanje kako će u Prištini protumačiti što se "Blinken sastao sa Vučićem i to na godišnjicu samoproglašene nezavisnosti Kosova" i kakva je poruka upućena Milivojević kaže.

- I pre toga su dobili ozbiljnu poruku kada je Eskobar jasno rekao da će ZSO biti formirana sa ili bez Kurtija. Očigledno da mu traže alternativu, poslednjih šest  meseci predstavnici svih velikih opozicionih partija su prodefilovali kroz Vašington. Očigledno da traže alternativu Kurtiju. 

Makron na sastanku sa Vučićem, za Kurtija šef diplomatije

Predsednik Francuske Emanuel Makron viđen je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zajedno sa nemačkom kancelarkom Olafom Šolcom, ali na trojnom sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, predstavnik Francuske bila je francuski diplomata Katarina Kolona, piše Demokracia.

Predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Kosovo onlajn kaže ovo nije prvi put da "Blinken nije želeo da se sastane sa Kurtijem, a da je javna tajna da Makron nije naklonjen agresivnom stavu kosovskih Albanaca po pitanju regionalne stabilnosti".

- Ovo predstavlja kontinuitet američke politike. Kada je Kurti prošle godine u maju bio u SAD, Blinken isto nije hteo da ga primi, i bilo mu je ponuđeno da se sastane sa Eskobarom, što je odbio. To je poruka zvanične američke administracije i kakvu poziciju imaju prema Aljbinu Kurtiju, tako da nas očekuje vrlo vruće proleće i leto po pitanju unutrašnje politike u Prištini. Mislite da je sukob sa Abazijem bio slučajan? Kada je Makron u pitanju, mislim da sama činjenica da je preskočio sastanak sa Kurtijem dovoljno govori - kaže Marinković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miodrag

pre 1 godinu

Srbija je za kompromis ali Priština nije. Mislim da i Ameri to shvataju ali ne znaju kako da ih urazume.

Maja

pre 1 godinu

Zemlje nece podrzavati agresiju koju Kurti i Osmani zele da sprovedu

Ana Mitrovic

pre 1 godinu

SAD su konacno zauzele pravi stav u diplomatskim odnosima jer su uvidele da Srbija ima jasne principe

vlajko

pre 1 godinu

Izgleda da Pristini polako okrecu ledja njeni saveznici !

Ranko

pre 1 godinu

Šiptari imaju jasan plan tj. Veliku Albaniju i to sve češće pokazuju. Na nama je da budemo mudri i ne nasedamo na njihove provokacije jer očigledno žele da nas uvuku u rat sa NATO.

Nena

pre 1 godinu

Predsednik je imao veoma konstruktivne razgovore u Minhenu a jedan od njih je i sa Blinkenom

Lana

pre 1 godinu

Pa oni i jesu za izbegavanje!!!!!polako im se tlo pod nogama izmiče,sve dodje na svoje!!!

Neda

pre 1 godinu

Za Srbiju je veoma znacajna podrska SAD u vezi sa KIM.

Sanja

pre 1 godinu

Srbija jasno drzi do svojih stavova vezano za situaciju na KIM

Sandra

pre 1 godinu

Ajde sada da se pritegnu dosta su se bahatili!

dara

pre 1 godinu

Vala kako oboje izgledaju i jesu za izbegavanje.

Zora

pre 1 godinu

Eto ga jos jedan dokaz da se stavovi zapada prema Pristini menjaju

Maja

pre 1 godinu

Kurtiju se vec duze vremena "crta", a on se apsolutno o sve oglusuje. Izopstavanjem Kurtija u dijalogu na godisnjicu tzv.drzave Kosovo, od strane Amerike, valjda je shvatio jasnu poruku

Sara

pre 1 godinu

Ma ko ce sa njima da se sastaje. Ionako nemaju sta da kazu pametno. Iz ovakvih poteza se vidi da se postuje predsednik Vucic zato sto je ozbiljan i uvek sve kaze kako jeste.

Milica

pre 1 godinu

Vucic je u SAD-u daleko uvazeniji drzavnik od Kurtija.

caca

pre 1 godinu

Ovo je bila poruka koju je trebalo da shvate i Kurti i Osmani,ali do njihovih mozgova teško da može neka poruka da stigne!

Borko

pre 1 godinu

Valjda sada i SAD i EU vide ko je kočničar dijaloga i da do normalizacije odnosa Beograda i Prištine ne može doći, dok su Kurti i Osmani ti koji o tome odlučuju.

Mile

pre 1 godinu

Vučić se i pored svih pritisaka i napora bori za očuvanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Milan P

pre 1 godinu

Kurti vrda oko formiranja ZSO, ali je sigurno da će ona biti formirana sa ili bez njega.

MP3

pre 1 godinu

Ako Evropljani odugovlače sa formiranjem ZSO, Amerikanci će pogurati tu priču.

Jeka

pre 1 godinu

Valjda ce se konacno naci nacin da Kurti dozove pameti. Svakako nam je znacajna podrska velikih sila, poput Amerike

Samo jako

pre 1 godinu

Amerikanci će nastojati da se priča oko ZSO što pre završi, da bi to pred svoje izbore prikazali kao uspeh u spoljnoj politici, a što nama ide ja ruku.

Sandra

pre 1 godinu

Uvideo je i Blinken da je Kurti taj koji koči pregovore sa srpskom stranom i da nema nameru da ispoštuje Briselski sporazum pa je izbegao susret sa njim i Osmanijevom u Minhenu.

Alhemičar

pre 1 godinu

Ово је порука Приштини да се уозбиљи и формира ЗСО-а, да почну да поштују Бриселски споразум , а не да глуме жртве као до сада свих ових година.

Laki

pre 1 godinu

САД су озбиљно схватиле формирање ЗСО-а , јер без тога нема ни наставка дијалога и разговора са Приштином. Зато и мора да се тим лицемерима стави до знања .

Aleks

pre 1 godinu

Svima pa i Blinkenu je jasno da Srbija vodi mirnu politiku i da je srpska strana u pregovorima sa Prištinom ta koja mirnim putem želi da dodje do kompromisnog rešenja.

Ur Nino sar Serbule

pre 1 godinu

Чим су почели да га прескачу као '' кобилу '', онда значи да је Курти завршио своју политичку каријеру на КиМ-и. Само да се нађе неко на тој страни ко ће почети да поштују споразуме и да се формира ЗСО-а.

Boško

pre 1 godinu

Gosn Šiptar se malo zaigrao i sada je je vreme da se spusti na zemlju.

Mile

pre 1 godinu

Konacno su i dobili sta su trazili, uskoro nikom nece biti bitno njihovo misljenje, sve ce doci na svoje, a predsednik nas uvek predstavlja u najboljem svetu i veoma smo zahvalni.

Vesna

pre 1 godinu

Sada je već veoma izvesno da je Amerika ta koja stoji iza odluke da do formiranja ZSO mora doći, uprkos izjavama Kurtija da za iste ne želi da čuje.

Mare

pre 1 godinu

Zna Makron sa kim treba pregovarati, pa Srbija ima najboljeg predsednika, naravno da ga ne zanima misljenje Kurtija.

Dejan

pre 1 godinu

Blinken je poslao jasnu poruku Kurtiju. nije se sastao sa njim a jeste sa Vučićem. Pametnom dovoljno. Igrice hoću pa neću kod SAD ne prolaze iako je Kurti bio njihovo ljubimče.

Milan

pre 1 godinu

Kusti i Osmani su se pokazali kao nestabilni lideri. Dok sa druge strane, svi uvidjaju koliko je predsednik Vucic ozbiljan lider, i da na Balkanu predsednik Vucic predstavlja garant mira i stabilnosti.

Tijana

pre 1 godinu

Tako i treba da bude i formiranje ZSO ce se desiti sa ili bez Kurtija, moze da izbegava susret koliko hoce.

Branko N

pre 1 godinu

Sada je se i Amerika uverila da se predstavnicima lažne države Kosovo ništa ne može verovati.

Milanko V

pre 1 godinu

Kurti je ozbiljno upozorenje dobio od Amerike, a to je da će se ZSO formirati sa njim ili bez njega. Kako stvari stoje izgleda da će biti bez njega.

Milanko V

pre 1 godinu

I Amerika i Evropa znaju da nema nastavka dijaloga dok Priština ne formira ZSO.

Banćo

pre 1 godinu

Sada Kurti izmišlja nekih šest svojih uslova za formiranje ZSO. Međutim ZSO će biti formirana onako ko je to regulisao Briselski sporazum i tu nema nikavih novih uslova.

Mitar O

pre 1 godinu

Ako Kurti misli da će 27. februara u Briselu biti nekakvi pregovora, grdo se vara. Nema nikakvih pregovora dok Priština ne formira ZSO.

Mitar O

pre 1 godinu

Uslov svih uslova za nastavak dijaloga jeste formiranje ZSO i sa tim su svi upoznati.

Veljko M

pre 1 godinu

Kurti je priteran uz zid i više nema kud. Mora da formmira ZSO, kako bi se nastavio dijalog.

Veljko M

pre 1 godinu

I Kurti mora da zna da se Srbija neće odreći ni pedlja svoje teritorije i on se mora sa tim da pomiri.

Milina

pre 1 godinu

Krajnje je vreme da medjunarodna zajednica pocne da vrsi pritisak na Pristinu jer nije ispostovala nijedan potpisani sporazum.

Katarina

pre 1 godinu

Srbija je spemna za dijalog i normalizaciju odnosa, dok Pristina samo provocira i podstice nasilje.

Mićaga

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je dao svima do znanja da će lažna država Kosovo postati nezavisna država samo ako to prizna Srbija, a to znači nikada.

Branko N

pre 1 godinu

Priština će morati ozbiljno da shvatiti upozorenje Amerike da se ZSO mora formirati kako bi se nastavio dijalog. Što pre to bolje za njih.

Milos

pre 1 godinu

Amerika je ozbiljna zemlja i uz njenu pomoc mozda ce doci do formiranja ZSO.

Marko

pre 1 godinu

Samo napred u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju uz pomoc Amerike koja je zauzela ozbiljan stav.

Milan

pre 1 godinu

Dosta je Americi Kurtija i njegovih gluposti, od sada ce ona preuzeti komandu.

Marko

pre 1 godinu

Amerika se ne plasi Kurtija i zato ce biti kako ona bude zelela.

Igor

pre 1 godinu

Kurti pokušava da destabilizuje ceo Balkan, tom čoveku treba stati na put!

Milorad

pre 1 godinu

Mudrom politikom Predsednika Vučića Šiptari gube podršku zapada !

Milan

pre 1 godinu

Ozbiljni političari moraju da poštuju sporazume koje su potpisali, oni ili njihovi predhodnici. Ako ne postoji odgovornost nema sa kim ni da se pregovara. Aleksandar Vučić je zato i cenjen u međunarodnoj zajednici, jer se zna da je predsednikova reč obavezujuća.

Biba

pre 1 godinu

Trud i rad Vuvvca polako ali sigurno postaju vidljivi,tolika zrtva i upornost moraju uroditi plodom

Milica

pre 1 godinu

Valjda su konacno shvatili da jedino Srbija postuje sve dogovore.

Vidoje

pre 1 godinu

Očigledno da "fore" Aljbina Kurtija u SAD ne prolaze više.

Dana

pre 1 godinu

Velika nam je čast što se američki državni sekretar sastao sa Vučićem a ne sa Kurtijem baš na dan kada je proglašena lažna država Kosovo.

Zoka

pre 1 godinu

Iskreno se nadam da je Prištini poruka jasna. Da se više neće praviti ludi.

Jasna

pre 1 godinu

To što se državni sekretar SAD sastao sa Vučićem a ne sa Osmanijevom i Kurtijem jasno govori kome je ovaj gospodin više naklonjen.

Goran

pre 1 godinu

Izgleda da je Kurtiju odzvonilo čim nijedan od velikih svetskih zvaničnika nije hteo da se sastane s njim u Minhenu

Tijana

pre 1 godinu

Državni sekretar SAD sastao se sa Vučićem a ne sa Osmanijevom i Kurtijem i time svima jasno stavio do znanja kome je više naklonjen.

Goran

pre 1 godinu

Sasvim je očigledno, a i velike sile su počele to da prepoznaju da je Srbija ključna zemlja u regionu

Goran

pre 1 godinu

Nijedna svetska sila neće više da podrži politiku nasilja i agresije koju vodi Kurti

Goran

pre 1 godinu

Vučić je predsednik koga poštuju svi svetski zvaničnici i rado se sastaju s njim

Mirko

pre 1 godinu

Koliko god Kurti bežao od obaveze formiranja ZSO, na kraju će ipak do toga doći, bez obzira na to da li će Kurti biti na mestu premijera privremenih prištinskih institucija ili ne

Jelena

pre 1 godinu

Sa Amerikancima nema šale. Kako mi je drago što ih je zaobišao. Albanci misle mogu da manipulisu i ucenjuju svakog. E,pa ne mogu. Zna se ko se zove na sastanak a to je Vučic.

Kristijan

pre 1 godinu

Jasno se vidi da njihova politika nema vise podršku zapada

Barni

pre 1 godinu

Samo sa jakom politikom možemo da se nadamo dobrim rezultatima , svima nam je jasno da je Srbija konačno izborila bolji rezultate

Sale

pre 1 godinu

Samo sa jakom politikom možemo da se nadamo dobrim rezultatima , svima nam je jasno da je Srbija konačno izborila bolji rezultate zahvaljujući politici Vučića

Jelena

pre 1 godinu

Dokaz da se Srbija izborila za bolji rezultat uz odgovornu politiku

Irena

pre 1 godinu

Dokaz da se Srbija izborila za bolji rezultat uz odgovornu politiku i bolje međunarodnu komunikacije

Mileva

pre 1 godinu

Svima je dosta Kurtija i njegove politike koja vodi samo u nemire

Moma

pre 1 godinu

Svima je dosta Kurtija i njegove politike koja vodi samo u nemire na prostoru Balkana

Mitar

pre 1 godinu

Amerika bi morala da stisne Kurtija i da se osnuje ZSO

Lea

pre 1 godinu

Jasna poruka, i tek kako! Nadamo se rešavanju pitanja KiM na korist našeg naroda koji trpi Kurtijev teror iz dana u dana!

Vojka

pre 1 godinu

Pristinske vlasti su do sada pokazale da su daleko ispod ocekivanja svojih mentora.

Sare

pre 1 godinu

Eskobar mi je postao omiljeni lik od kako rekao da se ZSO mora formirati. Dok zazivi ZSO pa da se pksle nastave pregovori a do tada da smislimo nesto mudro da nas ponovo podrzi.

Crna Leptirica

pre 1 godinu

Covek je jasno rekao sta misli o svemu a i o Kurtiju.

Bojana

pre 1 godinu

Pa Kurti treba vec jednom da shvati da je preterao i da nece doveka sve da mu glatko prolazi.

Marko

pre 1 godinu

Kosovo nikad nece biti nezavisno jer je Kosovo Srce Srbije i bice !

Rozmeri

pre 1 godinu

Vise ni svoje cedo ne prepoznaju. Izoblicilo se.

Petar

pre 1 godinu

Svet vidi sa kakvim sljamom iz Pristine ima posla, dok je sa druge strane ozbiljan drzavnik u liku i delu Aleksandra Vucica

Maki

pre 1 godinu

Posto je Amerika preuzela aktivnu ulogu u dijalogu i ulozila svoj uticaj i politički kredibilitet, nece dozvoliti Kurtiju da je ucenjuje i ne cudi što se državni sekretar Entoni Blinken nije sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem u Minhenu.

zagorkapatrnozic

pre 1 godinu

Blinken je konačno shvatio s ima smisla pregovarati.

Vanja

pre 1 godinu

Brzo je svet prepoznao pravog sagovornika,predsednik Srbije radi sve da bi se njen narod uprkos svim teskim okolnostima izborio i pokazao da Srbija ne zeli da pravi konflikte.

Nina

pre 1 godinu

Blinken na sastancima nije pozvao ni Kurtija ni Osmani.

Sanja

pre 1 godinu

Kurtija i treba da smene! Dokle god je taj kreten dole i vodi kakvu takvu reč, pitanje ZSO je otežano!

Rade

pre 1 godinu

Kako li će Kurti ovo da objasni u Prištini, živo me zanima? ?

Jovana

pre 1 godinu

Bravo Vučiću! Otišao čovek na sastanak da izdominirao, a Kurti i Osmani neka se popi***i vrate u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo i Metohiju!!!

Bojana

pre 1 godinu

Vala, jasnije od ovoga ne može! Pa kad je Kurti umislio da je Bog! I treba da ga spuste na zemlju skroz!

Jelena

pre 1 godinu

И време је било да се земље из међународне заједнице заложе да побољшају положај Србије по питању Косова и Метохије. Курти је своје одсвирао, и ово нам улива наду да ће резултати за Србију бити позитивни.

Boba

pre 1 godinu

Svi vide ko je Kurti. Dosta je velikim silama da slušaju prevaranta Kurtija šta laže i izmišlja.

Mia

pre 1 godinu

Amerika je uzela veliku ulogu u dijalogu,time što su se sastali sa Vučićem a ne sa Osmanijem i Kurtijem mnogo govori,počeli su da uvidjaju da je politika Vučića ispravna i pravična.

Milan

pre 1 godinu

Svetski lideri su uvideli da Kurti vodi agresivnu i nestabilnu politiku, prepoznali su u predsedniku Vucicu stabilnog lidera, zahvaljujuci cijoj politici je Srbija garant mira na Balkanu

Mia

pre 1 godinu

Vučićev trud se isplatio,počinju svi polako da uvidjaju ko je Kurti i da mu je politika samo proterivanje Srba sa KiM.

tasa

pre 1 godinu

I vreme je bilo da SAD stane na stranu Srbije u dijalogu.

tasa

pre 1 godinu

Nije bitno šta će Prištini protumačiti što se "Blinken sastao sa Vučićem i to na godišnjicu samoproglašene nezavisnosti Kosova" jer preterali su sa svojim ponašanjem.

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija