• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2023

12:57

Dačić: Želimo u Evropsku uniju, ali ljubav mora da bude obostrana!

printscreen/tanjug

Politika

Dačić: Želimo u Evropsku uniju, ali ljubav mora da bude obostrana!

Podeli vest

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti, posle Balkanskog foruma na kojem su učestvovali i ministri spoljnih poslova Mađarske, Albanije i Severne Makedonije, da nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u Evropsku uniju, ali i da isto tako očekuje "uzvraćenu ljubav" od Evropske unije

 

Dačić je zahvalio Mađarskoj na podršci, dodajući da je ta zemlja najveći zagovornik proširenja Evropske unije, koja često govori o Srbiji kao zemlji koja je zaslužila članstvo u EU, navodeći da je to tako zahvaljujući odnosima između rukovodstva dve zemlje, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, ali i veliki lični doprinos šefa mađarske diplomatije, Petera Sijarta.

Ministar Dačić je preneo novinarima da je na forumu, na kojem su bile i njegove kolege iz regiona, rekao da očekuju da "EU voli nas koliko mi volimo nju", odnosno, kako je objasnio, nema regiona u Evropi koji više želi da uđe u EU i gde ima više podrške nego na Zapadnom Balkanu.

- Nažalost, bili smo suočeni sa raznim vrstama pokretnih meta, isticanja novih zahteva. Ja sam potpisao Briselski sporazum i 10 godina nije realizovan. Severna Makedonija je promenila ime, pa opet ništa - rekao je Dačić i ocenio da dolazi i do određenog zamora, ali i da u EU postoji mišljenje da je ne treba širiti dok ne reši svoje probleme.

- Mi i dalje ostajemo zaintresovani za članstvo u EU - poručio je Dačić.

Kaže da je u Budimpešti bilo reči i o pitanjima migranata, uz ocenu da ne postoji jedinstvena politika EU prema tome, odnosno nema jedinstven pristup što rezultira lošim branjenjem granica. Navodeći da je rat u Ukrajini tema broj jedan u svetu,

Dačić je rekao da je to uporedio sa pitanjem našeg suvereniteta, te primetio da postoji kriza međunarodnog poretka u smislu da kada se jednom prekrše principi onda svaka velika sila može principe da tumači na svoj način, a to, kako kaže, dovodi do obesmišljavanja pojednih međunarodnih institucija.

Dačić je kazao da je danas u Budimpešti sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom razgovarao o otvaranju železničkog prelaza na novoj železničkoj pruzi koja se gradi, kao i o pregovorima koji treba da se vode o produžetku ugovora o skladištenju gasa za naše potrebe.

Podsetio je da Srbija i Mađarska imaju sporazum o međusobnom zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta, a očekuje i da će se u narednim mesecima pripremiti dokumenti koji će biti potpisani prilikom nove sednice dve vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovica

pre 1 godinu

EU će se odmah zaljubiti u Dačića. Samo mora da im peva! Kad se Erdogan zaljubio, Uršula će još brže. Ali Jovice - pevaj! Propevaj! Što ćutiš?!

DAČIĆ: Neophodna obnova politike proširenja EU
Politika

DAČIĆ: Neophodna obnova politike proširenja EU

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je neophodno revitalizovati politiku proširenja EU idejom da neko treba da postane član na osnovu kriterijuma koji su postavljeni.

09.03.2023

11:10

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija