• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.03.2023

16:01

OTAC MLADIĆA KOG SU PRETUKLI KURTIJEVI SPECIJALCI PORUČIO OMBUDSMANU: Dođite u Jošanicu da vidite sa čim se meštani suočavaju

Politika

OTAC MLADIĆA KOG SU PRETUKLI KURTIJEVI SPECIJALCI PORUČIO OMBUDSMANU: Dođite u Jošanicu da vidite sa čim se meštani suočavaju

Podeli vest

Otac jednog od dvojice pretučenih srpskih dečaka, Dragoš Mićović, pozvao je danas ombudsmana Naima Ćeljaja da poseti Jošanicu i uveri se sa kakvim problemima meštani suočavaju.

"Danas ćemo mirnim protestom iskazati da ovo više ne sme da se događa, ako možete da nam pomognete molim vas da to učinite. Ako ne budete sprečili ovakve događaje, ništa neće biti dobro, to nije samo moj stav već stav čitavog mog sela i naroda. Vi ste se žalili na Miloševića, a vi nama danas pedeset puta gore vraćate. Pitao sam pripadnika Euleksa iz Austrije juče da li to postoji u vašoj zemlji, on mi je odgovorio da to ne postoji u Evropi. Pitam vas gde mi živimo i koja smo mi vera i kakav smo mi to narod", kazao je Mićović, koji je u Leposaviću prisustvovao sastanku Ćeljaja sa vlasnicima uzurpiranih parcela, koje je eksproprijalisala kosovska vlada.

Ombudsman Ćeljaj je rekao da se nedavno sastao sa predstavnicima civilnog društva u Severnoj Mitrovici i da je razgovarao o problemima sa kojima se građani na severu Kosova suočavaju i dodao da svaka zloupotreba zakona predstavlja kršenje ljudskih prava.

"U vezi bezbednosti i sile koja je upotrebljena od strane policije, ono što danas izjavljujem da svako prekoračenje ovlašćenja, svako postupanje koje je protiv zakona za mene je kršenje ljudskih prava. U vezi žalbi o eksproprijaciji i žalbi koje ste vi izneli ovde, za mene kao zaštitnika, kao ombudsmana je jako važno da svako postupanje vlade bude zasnovano na nekoliko principa. Transparentnost je prvi, za šta ste vi izjavili da nedostaje, drugo zakonitost i primena zakonskih procedura, zatim javna rasprava kao vrsta transparentnosti i opšti interes kao jedan od principa, koji vodi svaki drugi princip. Sve ovo što sam nabrojao mora biti u saglasnosti sa ljudskim pravima. Ja sam i za vreme barikada izašao javno i tražio od svih pa i od policije, da vode računa o ljudskim pravima, bez obzira kakve su okolnosti tamo. Prema tome, ja ću istražiti sve u vezi ovog slučaja uznemiravanja i baviću se time", kazao je Ćeljaj.

Dodao je da je za slučaj prebijanja dva srpska dečaka iz Jošanice odmah pokrenuo istragu.

"Što se tiče slučaja koji se dogodio ovim mladićima, u trenutku kada sam saznao, ja sam već pokrenuo istragu u vezi toga. Dobro je da ste vi koristili vaša pravna sredstva u vezi pitanja koja ste pokrenuli ovde, a ja ću se potruditi da vodim računa i o tome da imate sva prava. Pitanja koja su ovde pokrenuta ja ću tretirati kao prioritet. Moj stav će biti nezavistan i bez uticaja strana na osnovu činjenica i na osnovu mandata. Tačno je da je Ombudsman svoju istragu po službenoj dužnosti počeo u oktobru prošle godine, ali okolnosti sa kojima sam upoznat po kojima smo postupali nisu bili uobičajeni. Tako da je to jedan od razloga zašto nismo izašli sa jednim stavom", kazao je Ćeljaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Junače Mićoviću, Kosovo i Metohija je po Ustavu Srbije deo Srbije. Dakle za bezbednost naroda u Jošanici lično je odgovoran Aleksandar Vučić. Do Briselskog sporazuma niste imali problema na Severu KiM. Zašto? Zato što je tamo bila SRPSKA policija, u srpskim uniformama, naoružana srpskim oružjem. Šiptarska policija nije smela da pomisli da uđe na Sever. A danas? Zašto na Severu od 2013 nema SRPSKE policije? Zato što je Aleksandar Vučić prihvatio Briselski sporazum.

Ljubiša

pre 1 godinu

Zašto oni ćute... znamo. Samo zašto ćuti i prvorodjeni i nesalomivi predsednik...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija