• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.03.2023

14:21

Mali: Slušajući privredu, NALED i građane idemo napred, i nećemo stati

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Mali: Slušajući privredu, NALED i građane idemo napred, i nećemo stati

Podeli vest

Preko Sive knjige NALED-a komuniciramo sa privredom, ako ne slušamo njih, naša rešenja neće biti prava, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali na obeležavanju 15 godina te publikacije.

On je istakao da je ministarstvo koje vodi u 2022. godini uradilo najviše - četiri preporuke u potpunosti, tri delimično i naglasio uspeh e-fiskalizacije i e-faktura. 

- Drago mi je da sa privredom, građanima i Naledom idemo korak napred - rekao je on. 

Istakao je značaj e-faktura sa efektom ubrzanja vraćanja PDV-a, što će Ministarstvo finansija, prema njegovim rečima, sprovesti na najbolji mogući način. 

Rekao da je tokom februara devet miliona faktura prošlo kroz sistem bez problema. 
Mali je naveo niz urađenih reformi do sada, koje su dale velike rezultate, ali je naglasio da stajanja nema.

- Ne smemo da stanemo, moramo da nastavimo sa reformama - rekao je on i najavio uvođenje sistema e-akciza i e-otpremnica. 

Dodao je da će za najduže dve godine porezi moći da se plaćaju preko mobilne aplikacije. 
Naglasio je značaj juče usvojenog novog vladinog plana za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine. 

- Sve ovo čime se bavimo i radimo govori da nije slučajno što je Srbija počela da pobeđuje u ekonomiji i to u doba najveće ekonomske krize ikada - rekao je on. 

Mali je najavio nastavak infrastrukturnih ulaganja, povećanja plata i penzija, kao i reformi koji dižu konkurentnost i atraktivnost privrede. 

Istakao je da strane direktne investicije rastu iz godine u godinu.

- Stvari su dobre. Srbija je stabilna. Ali nismo zadovoljni, hoćemo još bolje i više... - poručio je on. 

Na NALED skupu obratila i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević koja je naglasila više prioriteta na kojima Srbija radi da bi ubrzala taj proces.

Ukazala je da su prioriteti vladavina prava gde reformu pravosuđa treba završiti operacionizalizacijom do reformisanih sudstva i tužilaštva, i borba protiv korupcije gde očekuje rad na završetku strategije koja bi pomogla kako u prevenciji tako i u samoj borbi. 

Ona je istakla značaj prostora za delovanje civilnog društva što je snaga koja gura naše reforme kao takve.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Analizirajući 22 preporuke NALED-a iz novog izdanja Sive knjige koje nose EU bedž, ministarka je istakla šta je sve u međuvremenu na njima rađeno.

Tu je napomenula zelene i socijalne javne nabavke koje će biti deo izmena zakona o javnim nabavkama u pripremi, te uređenje eksproprijacije po praksi EU i utvrđivanje predloga budućeg zakona kroz javnu debatu, a navela je da se pripremaju i izmene zakona o radu.

Istakla je značaj uvođenja eAgrara, što je dugoročna priprema za bolje korišćenje IPARD novca, a za efikasnije korišćenje postojećeg budžetskog Zelenog fonda rekla da su vlasti spremne da razgovaraju.

Ukazala je da preporuke po ekološkim temama ne mogu biti ostvarene u jednoj godini jer traže vreme i dodatna sredstva, i dodala da su one već deo pravca aktivnosti vlasti. 

Naglasila je da je liberalizacija propisa o deviznom poslovanju kontinurana obaveza po poglavljima o pregovorima. 

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je zahvalio NALED-u na zajedničkom radu, posvećenosti, digitalnim projektima, reformama i saradnji sa Vladom Republike Srbije čime je NALED postao deo revolucionarnih promena ka stvaranju moderne, prosperitetne Srbije, i regionalnog lidera.  

- Pre 6 godina, malo ko je mogao da poveruje da Srbija može da bude jedan od lidera 4. industrijske revolucije. Predvođeni vizijom, odlučnošću i poverenjem predsednice Vlade Ane Brnabić, na vreme smo prepoznali jedinstvenost istorijskog trenutka, razvojne šanse kroz digitalizaciju, inovacije, tehnologiju i nauku, a o tome koliko smo uradili govore rezultati - izjavio je on. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naveo je da je Vlada Srbije na Globalnom samitu u Dubaiju prepoznata kao jedna od najinovativnijih vlada na svetu, i ocenio da je Srbija za više od pola decenije digitalizovala javnu upravu i stvorila transparentniju i efikasniju eUpravu u službi svih građana.

Istakao je da je danas na Portalu eUprava registrovano gotovo 1,7 miliona eGrađana, a samo elektronskom razmenom podataka po službenoj dužnosti građanima je ušteđeno blizu 150 miliona odlazaka na šaltere.

- Svi dosadašnji rezultati, bili su i ostaju, proizvod zajedničke čvrste odluke da Srbiju transformišemo i promovišemo kao izvor znanja, inovacija, napretka, državu povoljnih prilika, lidera u regionu. Veliki izazovi su pred nama ali sam siguran da ćemo posvećenim radom i entuzijazmom, kao i do sada, uspeti da im odgovorimo - rekao je on.

Poručio je da se svakodnevno kreiraju uslovi za bolji i kvalitetniji život svih naših građana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija