• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink, Informer.rs

04.04.2023

12:59

SAZNAĆE SE BRUTALNOST TIH ZLOČINA! Drecun: Dokazaće se da cela priča o samoproglašenoj državi Kosovo počiva na užasnim zločinima!

printscreen

Politika

SAZNAĆE SE BRUTALNOST TIH ZLOČINA! Drecun: Dokazaće se da cela priča o samoproglašenoj državi Kosovo počiva na užasnim zločinima!

Podeli vest

U specijalizovanom Sudu za zločine na Kosovu i Metohiji, juče je u Hagu, počelo suđenje bivšim vođama takozvane oslobodilačke vojske Kosova OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Oni su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora na KiM, i na dva mesta na severu Albanije, nad najmanje 407 pritvorenika, među kojima su bili Srbi, Romi i nelojalni Albanci, od kojih je 102 ubijeno.

Svi optuženi ponovo su se izjasnili kao nevini, po svim tačkama optužnice, dok su sa druge strane tužioci naveli da će u toku suđenja dokazati da su krivi za te zločine.

Drecun je rekao da je veoma važno da je sudski proces uopšte počeo. Dodaje da je, kada je pre 6 godina formirana radna grupa, koja se bavila prikupljanjem dokaza o zločinima OVK, gotovo niko nije verovao da će biti podignuta optužnica, niti da će doći do procesa.

Mi smo verovali da će doći, i mnogo smo radili na prikupljanju dokaza. Ono što je bitno jeste da je optužnica zasnovana na ilegalnim pritvorima. Tu se najlakše dokazuje veza između počinjenih zločina i zločinaca – rekao je Drecun.

Kako kaže, identifikovali su 159 ilegalnih pritvora OVK, od toga 6 na teritoriji Albanije.

Mi smo taj spisak predali Tužilaštvu, tu su imena onih koji su formirali logore, onih koji su bili zatočeni i šta se dešavalo sa njima, kao i ko su potencijalni svedoci. Nažalost, nisu obuhvaćeni drugi zločini, ali saznaće se brutalnosti tih zločina, iako neće pun obim počinjenih zločina – rekao je Drecun.

Ističe da je jako bitno šta piše u optužnici. Dodaje da tu stoji da su ova četvorica učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, u kojem su učestvovali svi od vrha, preko komandanata, do mnogih vojnika.

Koliko god se trudili da pokažu da ovo nije suđenje OVK, ovo je baš to, i cela je okarakterisana kao zločinačka u optužnici. Verujem da će se dokazati da jesu počinjeni užasni zločini i da je ta organizacija ne samo teroristička, već i zločinačka, kao i da cela priča o samoproglašenoj državi Kosovo počiva na užasnim zločinima koji su počinjeni – rekao je Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jasna

pre 1 godinu

Necemo nikda ici preko crvenih linija, ostajemo dosledni svoje reči!

MarkoG

pre 1 godinu

Sve zločince treba osuditi i u zatvor da bi narod mogao da bude sigurniji. Na kosovu su sve jakorečivi ljudi na vlasti koji se ističu kao starlete po naslovnim stranama jer lupetaju gluposti misleći da su pametni. Sramota, ugledajte se na Vučića. Čovek je izgradio Srbiju iz blata!!

Jela

pre 1 godinu

Nadamo se da će svi optuženi biti krivi za svoja užasna zločinačka dela

Bogdan

pre 1 godinu

Svi dokazi postoje. Srbija je najzad smogla snage da pokrene proces protiv albanskih terorista i zamislite predsednik Srbije je Aleksandar Vučić.

Milan

pre 1 godinu

Najveći ratni zločini nad našim ljudima učinjeni su od strane Tačija i njegovih saradnika. Procesuiranje i eventualna osuda ,što se svi nadamo,Kosovska nezavisnost bi bila dobro uzdrmana.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija