• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv/Informer.rs

10.04.2023

12:48

ONI NEMAJU ĆUTU I SAVU - Rudari u Engleskoj se spremaju za veliko kopanje litijuma, očekuju ogromnu zaradu

printscreen

Politika

ONI NEMAJU ĆUTU I SAVU - Rudari u Engleskoj se spremaju za veliko kopanje litijuma, očekuju ogromnu zaradu

Podeli vest

U oblast Krnvol, na jugozapadu Engleske, koja je nekada važila za srce rudarstva i rudarsku ekonomsku silu, slavno vreme se, po svemu sudeći, ponovo vraća!

I dok je Srbija svoju šansu propustila zahvaljujući lažnim eklozima Aleksandru Jovanoviću Ćuti i Savu Manojloviću, nova generacija rudara u pomenutoj oblasti Engleske se nada da će prirodni resursi koji su Кornvol postavili na rudardsku mapu ponovo doneti bogatstvo okrugu.

Englezi, umesto da, ironično rečeno, lome i brane iskopavanje, kao što je bio slučaj u Srbiji, oni se bave time kako da zadrže vrednost iskopanog litijuma i kako da se litijum iskopa na ekoloski prihvatljiv način.

"Ovog puta, rudari koriste najsavremeniju tehnologiju da bi se dočepali litijuma – metala koji se koristi za pravljenje baterija za svakodnevne elektronske uređaje na koje se svi oslanjamo, od laptopa do pametnih telefona", piše britanski BBC.

Britanski medij objašnjava da ove litijum-jonske baterije, takođe, napajaju električne automobile koji će biti presudni za smanjenje emisije ugljenika i ograničavanje najgorih efekata klimatskih promena.

Ekonomska nagrada

U 2020., “Cornish Lithium” je pronašao značajne nivoe metala u toplim izvorima pod zemljom u blizini Redruta, dovoljne za otvaranje stotina radnih mjesta. Takođe se vrši bušenje litijuma u ​​tvrdoj steni u napuštenoj jami porculana u blizini St Austela.

Kompanija ima za cilj da pokrene proizvodnju do 2026. godine i očekuje da će vaditi oko 10.000 tona litijuma svake godine. To je oko 12,5% od 80.000 tona za koje se predviđa da će Velikoj Britaniji trebati godinu dana do 2030.

Oni će biti konkurencija British Lithium-u, konkurentskoj kompaniji koja želi da iskopa metal iz otvorenog kopa u St Austell-u.

Procene tržišne vrednosti industrije litijuma variraju, a jedan izveštaj predviđa globalni prihod od skoro 19 milijardi dolara (15 milijardi funti) do 2030. godine.

Sve u svemu, zajednica je prilično naklonjena, kaže Frensis Vol, profesor primenjene mineralogije na Kemborn školi rudnika u Kornvolu.

Englezi sada diskutuju kako da litijum iskopaju na čist način. Osnivač Cornish Lithium-a, Jeremi Vrathall, veruje da je to moguće.

Istorija rudarstva

Kaže da njegova kompanija koristi ekološki prihvatljivije metode od onih na drugim mestima.

Na primer, jedna tehnika uključuje pumpanje tople slane vode iz zemlje i uklanjanje litijuma, u procesu koji on upoređuje sa velikom verzijom filtera za vodu.

Vrathal, bivši investicioni bankar, kaže da postoji entuzijazam za ono što njegova kompanija radi zbog duge istorije rudarstva u Kornvolu.

Shvatamo da bi to moglo da donese ogromne ekonomske koristi, a ako se ništa ne dogodi, izgledi za Kornvol su sumorni – kaže on.

Englezi nemaju Ćutu i Savu

I tako, dok “groznica belog zlata” trese Englesku, a građani se raduju vraćanju rudarstva na velika vrata u ovoj oblasti, Srbija plaća katastrofalnu grešku po istom pitanju.

Naime, setimo će svih protesta, blokada, nasilja i pritisaka u našoj zemlji od strane lažnih ekologa Aleksandra Jovanovića Ćute, Sava Manojlovića i njihovih sledbenika.

Setimo se da smo izgubili istorijsku šansu da zapadni deo naše žemlje oživi i bude neuporedivo bogatiji, a sve zahvaljujući “belom zlatu”.
Setimo se pretnji i balokiranja autoputeva, plasiranja laži, a sve na štetu Srbije.

Jasno da na našem primeru mogu sve zemlje, koje imaju mogućnost iskopavanja litijuma, da uče kako ne treba zatvarati vrata rudarstvu koje sa sobom nosi boljitak, zaposlenje, bogatvstvo.

Ipak, nemaju svi, pa ni Englezi, Ćutu i Savu kao što Srbija imade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
koja li je tajna mnogo para na

pre 1 godinu

Treba pohapsiti bagru iz Vučićevog kartela i poslati ih na prinudni rad u rudniku litijuma. Neka vide iz prve ruke kako se tamo koriste „čiste tehnologije". Razloga za hapšenje ima koliko hoćeš - Rošavi, Jovanjica, Krušik, kumovi Petrović i Panić, itd.

Ljubiša

pre 1 godinu

E jaka smo mi država kad nam ekonomiju uredjuju dva neradnika Ćuta i Sava. Nisu oni krivi, plaćeni su za to... Kriv je onaj ko ih je poslušao. Blokiraju "Gazelu"... nikakav oroblem... Pohapsi pa u rudnik da kopaju litijum ručno... ali, šta će "neucenjivom" da kaže EU... Mi bre i ne zaslužujemo državu.

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!
Košarka

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!

Utakmicama Panatinaikos – Fenerbahče (18.00, Sport klub 1) i Real Madrid – Olimpijakos (21.00, Sport klub 1) u petak u Berlinu počinje fajnal for Evrolige! Titulu brani "kraljevski klub" koji će imati žestoku konkurenciju, a za prestižan pehar boriće se i trojica srpskih košarkaša!

24.05.2024

16:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija