• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.04.2023

16:55

RASPOP MIRAŠ DEDIĆ PONOVO PROVOCIRA SPC I TO NA VASKRS: Sveti Sava nije bio pravoslavac i Srbin!

Politika

RASPOP MIRAŠ DEDIĆ PONOVO PROVOCIRA SPC I TO NA VASKRS: Sveti Sava nije bio pravoslavac i Srbin!

Podeli vest

Raspop Miraš Dedeić ponovo je udario na SPC i njene vernike! On je u Vaskršnjoj poslanici rekao da Sveti Sava nije bio Srbin, ni pravoslavac, a ponovio je i da bi Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi trebalo dati autokefalnost.

Samozvani mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve raspop Miraš Dedeić je u poslanici vernicima čestitao Vaskrs i naveo da se Sveti Sava nikada nije deklarisao kao Srbin.

- Vernici u Crnoj Gori trebaju se umesto svetosavskim mitovima vratiti izvornoj pravoslavnoj veri. Jer Sveti Sava nikada nije rekao da je Srbin. Nikada nije rekao da je pravoslavac. (vaspitavao se u katoličkim samostanima što potvrđuje i njegova tonzura). Nikada nije rekao da je Bosna i Hercegovina njegova dedovina. I nikada nije rekao da je arhiepiskop svih srpskih zemalja. Srpski patrijarh je dao tomos Makedonskoj pravoslavnoj crkvi čime je prekršio kanon po kojem to pravo pripada samo vaseljenskom patrijarhu - naveo je raspop Miraš u poslanici, preneli su pojedini portali u Crnoj Gori.

On je dodao da takav postupak povlači odgovornost na Crkvenom sudu.

- Aktuelni Vaseljenski patrijarh Vartolomej i kod koga sam služio u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog i pri ambasadi Grčke u Rimu izjavio je nedavno da treba dati i ostalim pravoslavnim crkvama autokefalnost - dodao je Dedeić.

On je između ostalog naveo da je njegov prvi arhiepiskop Danilo dodao da se treba dati autokefalnost i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ratko

pre 1 godinu

ko jos slusa ovog idiota milogorskog .klosarcina jedna koja bruka Srbe i Srpsku crkvu .zna se gde ces zavrsiti stoko milogorska

Dejan

pre 1 godinu

A ti si sa Savom sedeo u istoj klupi pa znaš,šiptarčino komitska i nesoju.

Perica

pre 1 godinu

Па ово је будала за све паре!

Cirkusant

pre 1 godinu

Pitam se koliko vernika zaista sluša ovog klovna u mantiji i da li oni uopšte imaju mozga? Čuj, on zna da se Sveti Sava nije deklarisao kao Srbin pa je verovatno to razlog zašto je dobio Hilandar ...

Zagor

pre 1 godinu

ISTINA uvijek provocira svetosavce.....a ne znaju da laž ubija,mada to trenutno doživljavaju?‍♂️?‍♂️?‍♂️

Alex

pre 1 godinu

Nevladina organizacija. Tako su registrovani. Oni nisu crkva, ni peiznata ni nepriznata.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija