• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.04.2023

10:02 >> 10:18

KAD SRBINU DOZLOGRDI POVRATKA NEMA - SRBIN NEĆE DA TRPI ZULUM! Vučić u Donjoj Gradini: Mi smo jedinstven narod i to niko nikada neće moći da nam oduzme

printscreen

Politika

KAD SRBINU DOZLOGRDI POVRATKA NEMA - SRBIN NEĆE DA TRPI ZULUM! Vučić u Donjoj Gradini: Mi smo jedinstven narod i to niko nikada neće moći da nam oduzme

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

12.06 - Obraćanje Vučića

Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Teško je govoriti o onome što se zbivalo u Jasenovcu. Danas, osim da moramo da budemo trag, moramo da budemo putakaz i glas za sve one koji su stradali. Imena su bila nevažna posebno ako si bio Srbin, Jevrejin ili Rom. Pokušaću u nekoliko rečenica, iz srca da kažem šta mislim. Zahvalan sam predsedniku Dodiku što zajednički obeležavamo i stradanja našeg naroda i sve naše praznike, najvažnije datume naše istorije. To je važno jer ja nisam beogradski Srbin, ni moj otac nije bosanski Srbin, mi smo samo Srbi, kao i sve odakle god da su. Mi smo jedinstven narod i to niko nikada neće moći da nam oduzme i promeni. Kad Srbinu dozlogrdi povratka nema, Srbin neće da trpi zulum – rekao je predsednik Vučić.

- Danas se održavaju izbori na KiM, nameravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan odsto glasova, koji ne žive na severu KiM. Sa ponosom moram da kažem da do ovoga trenutka, izašlo je svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno. Srbi hoće da služe svojim interesima, hoće mir, hoće da se bore za interese svoga naroda.

 

 

Najavljena izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

- Da izgradimo memorijalni centar ovde, da uvek možemo da dolazimo i da svako zna kakva je to svetinja za naš narod. Da svi oni koji dođu iz bilo kojeg dela sveta, da može da poseti taj memorijalni centar i da zna šta je to što se dogodilo u Jasenovcu, da se zna kakvi su strašni zločini događali onima koji su samo Srbi i pravoslavne vere. Šta mislite kako je bilo našim precima, ako nismo u stanju to da pamtimo, da negujemo kulturu sećanja, ništa nećemo imati u budućnosti. Važno je da ovo uradimo zajedno i da se ponašamo odgovorno, mudro, da čuvamo mir. Da znamo šta je naše i da od onoga šta je naše ne odustajemo ni sekund - istakao je predsednik.

Foto: printscreen

11.45 - Obraćanje Dodika

Nakon parastosa srpskim žrtvama u Donjoj Gradini, prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Dolazimo ovde u Vladi Republike Srpske i Vlade Republike Srbije,a na inicijativu koju je to je pre nekoliko godina pokrenuo Aleksandar Vučić i to ne samo ovde nego na mnogim mestima gde su stradalil Srbije.Ovo mesto jasenovačke tišine kao da se može osetiti opipati i postaje sastavni deo naše duše, saopštio je Dodik.

– Svaki dan moramo da se prisetimo stradanja naših predaka na ovom mestu – napomenu je Dodik i pritom pomenuo najjezivi ustaški zločin kada su decu sa mačkama u džakovima bacali u reku.

Foto: printscreen

11.20 – Intonirane himne Srbije i Republike Srpske

Obeležavanju Dana sećanja prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sa njim u delegaciji nalaze se i ministri Siniša Mali i Nikola Selaković, kao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić.

11.00 - Služen molitveni pomen jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini


Na platou Spomen-području Donja Gradina služen je molitveni pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama zločina Nezavisne države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Molitvom je odata počast nastradalim mučenicima u Jasenovcu i Donjoj Gradinina.

Pravoslavnu molitvu održao je vladika banjalučki Jefrem, romsku predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, a jevrejsku generalni sekretar opštine Doboj Dario Atijas. 
Atijas je pročitao militvu za Jevreje i sve druge žrtve zločina Nezavisne države Hrvatske (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Predsednikl Svetskog patlamenta Roma Dragoljub Acković je u ime stradalih Roma uputio molitvu za sve one koji su stradali samo zato što su bili Romi.

- Ovu molitvu upućujem za one koji su obeleženi tako i u 84 vagona Roma, kolika je to kompozicija bila, a koliko je ljudi tu bilo nikada se neće saznati. Molim se za sve koliko god da ih je bilo, jer ovo je i jedino mesto na svetu gde možemo da se molimo na njihovom jeziku", rekao je Acković. Profesor Filozofsko fakulteta u Banjaluci Goran Latinović podsetio je prisutne da jeda je NDH bila jedina država u Evropi u koji su postojali logori za decu - istakao je Latinović i istakao da "nikada nije tačno utvrđen broj stradalih Srba".

Dodao je da nemački podaci govore već krajem jula 1941. godine u okupiranoj Srbiji bilo oko 137.000 Srba iz NDH.

Spomen-područje Donja Gradina je najveće stratište srpskog naroda i deo je koncentracionog logora Jasenovac, koji je formiran za vreme Nezavisne države Hrvatske, u Drugom svetskom ratu.
U koncentarionom logoru Jasenovac je na stravičnim mukama umoreno 700.000 nevinih muškaraca, žena i dece, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od ukupnog broja, prema procenama Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina, u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000 ljudi.

Od ukupne površine Spomen-područja Donja Gradina istraženo je i zaštićeno 116 hektara. 
Na tom delu do sada je, prema podacima iz Spomen-područja, otkriveno 125 masovnih grobnica ogromnih dimenzija koje se prostiru na devet grobnih polja.

Osim masovnh grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi Topola užasa, drvo na kojem su ustaše obesile na hiljade ljudi, koji su pre vešanja bili izloženi najstrašnijim mučenjima.

Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.

10.25 - Vučić položio venac na grobno polje "Topole" u Donjoj Gradini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na grobno polje "Topole" tokom posete Donjoj Gradini povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Posle polaganja venaca predsednik će prisustvovati parastosu i pomenu žrtvama na polju "Hrastovi". 

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovaće i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.Prema programu obeležavanja, predviđeno je polaganje venaca na grobno polje „Topole“, a potom parastos i pomen žrtvama na grobnom polju „Hrastovi“, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predviđeno je da se zatim obrate zvaničnici.

Broj ubijenih u jasenovačkim logorima smrti u periodu između avgusta 1941. i aprila 1945. godine nije konačno utvrđen, a poslednja zvanična procena je da je stradalo  oko 700.000  dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milka

pre 1 godinu

Zrtve ne smemo zaboraviti, bravo za predsednika koji javno govori o genocidu i njegovim pociniteljima!

Branka

pre 1 godinu

Vučić je danas u Donjoj Gradini gde prisustvuje obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina genocida NDH.

Cole

pre 1 godinu

Našim stradalnicima se odaje počast kako dolikuje od kako je Vučić na vlasti.

Dusan

pre 1 godinu

Danas posebno treba da se sećamo naših žrtava. Da se ovako nešto nikada ne ponovi.

Ceca

pre 1 godinu

Samo jaka Srbija je potrebna da zastitimo nas narod i borimo se za snazniju buducnost

Neda

pre 1 godinu

Председник увек на месту одакле се шаље најјача порука да је уз српски народ, да не заборавља жртве и да неће дозволити нове!

Jelena

pre 1 godinu

Podrška za sve nase ljude a posebno porodicama stradalih. Predsednik je pokazao koliko voli svoj narod,prisustvuje svakom skupu,pa i ovom tuznom koji ne sme biti zaboravljen.

Nikola

pre 1 godinu

Najponosniji narod na svetu, ne saginje se ni pred kim.

Ivan

pre 1 godinu

Srbija je konacno postala istinska drzava koja se ne ustrucava da obelezi godisnicu najveceg stradanja Srpskog naroda...

Ana

pre 1 godinu

Predsednik Vucic ozivljava secanja na nasa stradanja. Da se nikad ne zaboravi stradanje dece, zena i srpskog naroda uopste.

Ivana

pre 1 godinu

Vucic nase zrtve ne zaboravlja i nece dozvoliti da ikada budu zaboravljene.

Sanja

pre 1 godinu

Kada se samo setim da predhodna vlast Srbije nije smela javno da pominje Jasenovac i broj zrtava ustaskog ludila, sada sam jako ponosan sto smo svoj na svome i sto nedamo da se po kostima nasih mucenika gazi.

Ivana

pre 1 godinu

Nikada vise necemo dozvoliti izivljavanje celog sveta nad nasom zemljom!

Ivancica

pre 1 godinu

Srbija i Srpski narod nikad nece zaboraviti svoje stradanje u Jasenovcu. Da se nikad ne ponove ovakve strahote.

Nikola

pre 1 godinu

Srbi ce uz Vucica uvek imati ugled i dostojanstvo!

Milan

pre 1 godinu

Cilj je da se sačuva mir i stabilnost Srbije i bezbednost naših građana, a da se ne zaboravi niti ponovi stradanje našeg naroda.

Nata

pre 1 godinu

Danas više nego ikada treba da se sećamo žrtava koji su dali svoj život za oslobođenje naše zemlje.

Nikola

pre 1 godinu

Danas je najvažnije da ne dozvolimo da se istorija ponovi, da se ponovi stradanje. Moramo sačuvati mir i stabilnost, ali i uspomenu na naše žrtve.

Maja

pre 1 godinu

Српски народ је поносан на своју предивну земљу. Живела Србија

Zoro

pre 1 godinu

Strasan zlocin.Vecan pomen zrtvama genocida NDH.

Ivan

pre 1 godinu

Nevine žrtve Srpskog naroda neikada neće biti zaboravljene, i večno će živeti u sećanju našeg naroda.

Sanja

pre 1 godinu

Dostojan način da se obeleži sećanje na nevine Srpske žrtve, čije je jedina krivica bila pripadnost Srpskom narodu.

Ana

pre 1 godinu

Srbija pamti i nikada nenzaboravlja svoje zrtve!

Vuk

pre 1 godinu

Da se nikada ne zaborave srpske žrtve i zločin od strane ustaške NDH!

Sanja

pre 1 godinu

Srbiju su lomili mnogo puta. Zbog ljubavi prema našoj zemlji nisu i nikada neće slomiti naš duh.

Ivan

pre 1 godinu

Večno će živeti u našem sećanju Srpske žrtve iz logora Jasenovac, i nikada ih nećemo zaboraviti.

Boris Spasic

pre 1 godinu

Velika cast i mnogo tuzan dan danas Vucic odaje pocast a odacemo je svi jed ti ljudi su to zasluzili ti ljudi su heroji i legende

Rasa

pre 1 godinu

Uvek ćemo se sećati nevinih žrtava stradalih u Jasenovcu, I nikada ih ne smemo zaboraviti.

Milan

pre 1 godinu

Večno će živeti u našem sećanju Srpske žrtve iz logora Jasenovac, i nikada ih nećemo zaboraviti.

Andrijana

pre 1 godinu

Stradanje naseg naroda ne sme da se zaboravi.

Nikola

pre 1 godinu

Bolna proslost,cenu smo skupo platili.Nikada ne smemo zaboraviti zrtve Jasenovca

Sanja

pre 1 godinu

Jasenovac je genocid! Moramo da se sećamo toga da bi naši potomci imali budućnost!

Sanja

pre 1 godinu

Današnji dan je veoma težak i tužan za narod Srbije koji se seća genocida u Jasenovcu.

Ljubica

pre 1 godinu

Danas se obelezava dan secanja na zrtve zlocina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvecem stratistu u Donjoj Gradini gde se i danas ne zna tacan broj poginulih, ali se smatra da je ubijeno oko 700000 Srba Jevreja i Roma.

Caca

pre 1 godinu

Večna slava svim žrtvama strašnog genocida učinjenog nad nedužnim narodom!

Andjela

pre 1 godinu

Strasni zlocini su pocinjeni. Da se nikada ne zaborave

Caca

pre 1 godinu

Nikada nećemo da zaboravimo žrtve u Jasenovcu! Predsednik Vučić im odaje počast!

Dusan

pre 1 godinu

Genocid u Jasenovcu je bio strašan i težak za srpsko stanovništvo.

Stevke

pre 1 godinu

Tek od dolaska SNS na vlasti Srbija ima snage i smelosti da se seća zločina i genocida počinjenim nad nevinim srpskim narodom.

Maja

pre 1 godinu

Posle svega što je srpski narod proživeo, sada je jači nego ikada!

Ceca

pre 1 godinu

Ovakav genocid kakav je zadesio srpski narod u Jasenovcu ne smemo nikad oprostiti, a zaboraviti samo ako nas ne bude

Mica

pre 1 godinu

Prisustvo Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, uveličaće ovaj dan.

Ceca

pre 1 godinu

Na današnji tužan dan Srbija se seća najvećeg stradanja svog naroda u istoriji

Tara

pre 1 godinu

Vucic velikom posvećenošću ne dozvoljava da se zaboravi jedan od najvažnijih delova naše istorije.

Tara

pre 1 godinu

Srbija i Srpska obeležavaju stradanje svojih nevinih žrtava od strane ustaških vođa, koji se pamte po najbrutalnijem načinu pogubljenja u savremenoj istoriji.

Darko

pre 1 godinu

Kroz istoriju, Srbi su proživljavali ogroman teror, ali posle svega, dan danas, svi stojimo uspravno i dignute glave.

Vesna

pre 1 godinu

Ne smemo nikad zaboraviti nijednu žrtvu našeg naroda, datu za slobodu i ne smemo dozvoliti da se dogovori bilo koji zločin nad našim narodom

Vesna

pre 1 godinu

Јасеновац је свето место где су страдали наши мученици, наш невини народ. Једина кривица мучки убијених у Јасеновцу је била та што су Срби, нека им је слава

Rade

pre 1 godinu

Žrtve Jasenovaca nikada ne treba biti zaboravljene. Večna im slava.

Nikola

pre 1 godinu

Niko pre Vučića nije smeo ni da pomene genocid nad srbima u drugom ratu niti stradale Srbe u ratovima devedesetih, niti NATO agresiju koju su "Đilasovci, Jeremićevci" i ostali nazivali "intervencija".

Rade

pre 1 godinu

Istorija i proslost se ne sme zaboravljati kako bi se obezbedio napredak i razvoj a samim tim i nevine jasenovacke zrtve ce zauvek ostati u nasim srcima.

Sanja

pre 1 godinu

To što se dešavalo u Jasenovcu, svedoče pojedini Srbi koji se sa tugom i bolom nerado sećaju svega toga.

Rada

pre 1 godinu

Srbija nikada neće zaboraviti sve nevine žrtve koje su život dale za svoju otadžbinu

Rada

pre 1 godinu

Danas više nego ikada treba da se sećamo žrtava koji su dali svoj život za oslobođenje naše zemlje.

Mica

pre 1 godinu

Kroz istoriju smo videli da svi koji su se ikada suprodstavili Srbima, nisu dobro prošli.

Sava

pre 1 godinu

Snaga Srbije danas se ogleda u tome da nakon 80 godina smemo da pomenemo naše mučenike stradale u genocidu činjenom nad Srbima od strane onih koju glume da su žrtve Srbije, plan im je najzad osujećen, Vučić ga je osujetio

Rada

pre 1 godinu

Nećemo zaboraviti jezive događaje i naše žrtve

Maja

pre 1 godinu

Polaganjem venca, predsednik Vučić će odati maksimalnu počast stradalom narodu.

Dusan

pre 1 godinu

Stanovnici Donje Gradine danas imaju tu čast da ugoste predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Gagi

pre 1 godinu

Da se žrtve nikad ne zaborave! Predsednik koji se brine o svom narodu i precima

Vesna

pre 1 godinu

Srpski narod je kroz istoriju mnogo puta stradao, bio napadan od strane mnogo većih sila, raznih paktova i organizacija. Nikada nisu uspeli da nas unište i nikada i neće, dok god postoji sećanje na brojne žrtve.

Peki

pre 1 godinu

Hvala Bogu pa sada predsednik Srbije sme da pomene zločine i genocid nad Srbima. Svi pre Vučića su samo išli da se izvinjavaju za nešto što Srbija nije učinila, pritom nesmevši ni da pomisle na stotine hiljada nedužnih Srba ubijenih od strane Hrvata, Bošnjaka i drugih.

PerunAlmighty

pre 1 godinu

malo, tribalo vas je bar koliko i zidova ako ne i vise potamanit za dobrobit covjecanstva...najeben van se plisnave poturcene vlaske majke

Mila

pre 1 godinu

Vucic nase zrtve ne zaboravlja i nece dozvoliti da ikada budu zaboravljene.

Kaca

pre 1 godinu

Nikada ne smemo zaboraviti stradanje svog naroda i svoju proslost

Mitra

pre 1 godinu

Nikad necemo zaboraviti neduzan narod koji je stradao u Jasenovcu.

Dejan

pre 1 godinu

Strasni zločin koji je zadesio naš narod u Jasenovcu nikada ne sme biti zaboravljen...

Ruza

pre 1 godinu

Nikada nece Vucic zaboraviti Dan secanja na stradanje neduznih ljudi!

Lela

pre 1 godinu

Danasnji dan ne moze se zaboraviti jer je to jedana od naj tuznijih u nasoj istoriji

Sandra

pre 1 godinu

Slava svim nasim herojima stradalim u Jasenovcu!

Sanja

pre 1 godinu

Dan secanja na zrtve u Jasenovcu nas uvek rastuzi i vrati u ta tuzna vremena.

Dragan

pre 1 godinu

Ni jedan zlocin prema Srbima vise ne smemo zaboraviti, da nam se istorija ne bi ponavljala

Slavica

pre 1 godinu

Lomile su ovaj narod mnoge oluje kroz istoriju, ali tvrd je orah voćka čudnovata. Predaja nije i nikad neće biti opcija!

Jovan

pre 1 godinu

Da se ne zaboravi stradanje srpskog naroda, 700.000 zrtava genocida

Darko

pre 1 godinu

Srbija danas trpi brojne pritiske, ali nikada neće dozvoliti da je bilo ko slomi. Hrabro ide napred čuvajući mir naše zemlje.

Aca

pre 1 godinu

Vecno cemo pamtiti zrtve koncentracionih logora. Nema im je laka crna zemlja..

Sara

pre 1 godinu

Srbija je nasa jedna jedina domovina koju niko nikada nece vise naterati da poklekne.

Dejan

pre 1 godinu

Zrtve strasnog koncentracionog logora u Jasenovcu nikada nece biti zaboravljene. Toliko im dugujemo..

Ljiljana

pre 1 godinu

Nikada ne smemo da zaboravimo stradale žrtve.

Ljiljana

pre 1 godinu

Čuvamo uspomenu na sve nevino stradale žrtve.

Nesa

pre 1 godinu

Nikada ne smemo zaboraviti žrtve koje su stradale u logoru smrti u Jasenovcu

Ana

pre 1 godinu

Tišina i muk, tuga i sećanje na žrtve u Jasenovcu, ustaše su pokazali svoju zlobu, mržnju na najgori mogući način, pokolenja takvih ljudi živeće uvek sa teretom hiljada i hiljada žrtava ... Danas Srbija i Vucic vodi politiku mira, čuvamo sećanje i poštujemo istoriju.

Ina

pre 1 godinu

Da se nikada ne zaboravi šta je učinjeno srpskom narodu.

Maki

pre 1 godinu

Strasni zločin koji je zadesio naš narod u Jasenovcu nikada ne sme biti zaboravljen

Andrijana

pre 1 godinu

Srbi su ponosni na svojiu hrabru otadzbinu!

Danka

pre 1 godinu

Дугујемо свом страдалом народу помен. Не смемо дозволити да сећања на злочине које је у Другом светском рату починила НДХ зарасту у коров. Помену у Доњој Градини присуствује председник Србије Александар Вучић.

Dr

pre 1 godinu

Predsednik odaje počast srpskim žrtvama. Uvek uz svoj narod!

Tina

pre 1 godinu

Jasenovac je veliki oziljak Srpske istorije,duboka rana.

Ksenija

pre 1 godinu

Vucic pruža podršku svom narodu i bori se za njih, održava i nikada nece dozvoliti da se teški dani, kao što je danas jedan od njih, ikada zaborave.

Jeca

pre 1 godinu

Vecna slava svim nastradalim zrtvama u Jasenovcu!

Kristina

pre 1 godinu

Ne smemo zaboraviti naše žrtve. Sećanje na njih ih čini živim.

Ns

pre 1 godinu

Koliko je nedužne dece stradalo u Jasenovcu...sablasno

Sanja

pre 1 godinu

Stradanje nevinih zrtava, najveci genocid u Jasenovcu, nece ovaj narod nikada zaboraviti.

Goran

pre 1 godinu

Vučić prisustvuje obeležavanju jednog od najružnijim dogadjaja za srpsku narod

Ns

pre 1 godinu

Ustaše su mučki ubile oko 700.000 Srba! Ne zaboravimo nikad!

Ns

pre 1 godinu

Moj deka je preživeo Jasenovac. Ispričao mi je dosta toga. Srbi su mnogo namučeni

Nemanja

pre 1 godinu

Ne ponovili se zločini koji su učinjeni nad Srbima. Da se nikad ne zaboravi.

Dragan

pre 1 godinu

Lomile su ovaj narod mnoge oluje kroz istoriju, ali tvrd je orah voćka čudnovata. Predaja nije i nikad neće biti opcija!

Ns

pre 1 godinu

Danas u Donjoj Gradini, čuvamo sećanje na nedužno stradale

Ns

pre 1 godinu

Jasenovac je jedini logor koji su napravili sami logoraši. To je tako sablasno

Draga

pre 1 godinu

Logor u Jasenovcu je najveće stratište ustaške NDH.

Ns

pre 1 godinu

Postojao je i logor za decu. Pa zar su i ona bila kriva ustašama.

Ns

pre 1 godinu

Nikada ne možemo zaboraviti tu Golgotu koju je srpski narod pretrpeo.

Dragan

pre 1 godinu

Donja Gradina je najveće stratište ustaške NDH u kojem je izvršen holokaust nad srpskim narodom.

Jovan

pre 1 godinu

Ne daj Boze nikome da se dogodi, a nama da se ne ponovi

Ns

pre 1 godinu

Nikada nismo bili krivi kao narod a mnogo su naš namučili kroz istoriju

Mitarpavlovic

pre 1 godinu

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve u logoru u Jasenovcu koji su dali svoje živote.

Goran

pre 1 godinu

Srbija je obnovila sećanje na jasenovačke žrtve i to za vreme aktuelne vlasti. Svake godine podsećamo nas same a i ceo svet sta se to dogodilo pre više od pola veka. Desio se genocid nad Srbima velikih razmera.

Rada

pre 1 godinu

Obeležavamo dan sećanja na nevino stradale. Neka se nikada ne ponovi ovakva tragedija našem narodu.

Maša

pre 1 godinu

Nikada zaboravljen genocid u Jasenovcu! Tezak dan za sve Srbe.

minja

pre 1 godinu

Genocid u Jasenovcu je jedan zlocin koji se nikada nece zaboraviti.

siki

pre 1 godinu

Srbija je tokom istorije imala mnogo gubitaka. Danas se borimo da te gubitke nadoknadimo i da nastavimo dalje jace i bolje.

sonja

pre 1 godinu

Velika je ovo bol za nas narod i nasu zemlji. Velika pocast svim zrtvama.

siki

pre 1 godinu

Nasa zemlja uvek oda pocast svim nasim zrtvama. Nikada ne zaboravljamo nase voljene.

sonja

pre 1 godinu

Uz najvece pocasti treba obeleziti ovaj dan. Mnogo ljudi je izgubilo zivote tokom genocida.

Gaga

pre 1 godinu

Dostojanstveno obelezavanje Dana secanja na neduzne zrtve velikog stradanja.

siki

pre 1 godinu

Nas narod je kroz istoriju pretrpeo mnoge gubitke. Nikada nismo odustali , uvek smo ustali i nastavili da se borimo.

Ina

pre 1 godinu

Srpski narod ne zaboravlja žrtve stradanje u Jasenovačkom logoru od Ustaške NDH.

Draga

pre 1 godinu

Dan sećanja na nastradale u Jasenovcu, Srbija ne zaboravlja.

Dragan

pre 1 godinu

Srbija uprkos stradanju, ide dalje i bori se za mir i slobodu.

Ivan

pre 1 godinu

Srbija je stradala u Jasenovcu, izvršen je genocid i etničko čišćenje našeg naroda. Istoriju i stradanje ne zaboravljamo.

Ljilja

pre 1 godinu

Nikad ne smemo zaboraviti stradanje našeg naroda u ovi katastrofalnim logorima!!!!Ovo je za čovečanstvo nešto ne stvarno!!! Naša srca su uz stradale duše i dok god mi živimo ,oni neće biti zaboravljeni!

tara

pre 1 godinu

Vučića koji pokazuje empatiju prema stradalnicima, bilo da se radi o obeležavanju Dana sećanja na žrtve ili nekoj drugoj prilici, s pravom se divimo i poštujemo ga zbog toga.

sara

pre 1 godinu

Vučićevi postupci pokazuju da nije samo političar, već i čovek koji saoseća prema patnji svog naroda.

emil

pre 1 godinu

Vučić je primer kako jedan lider treba da se ponaša prema svojoj zemlji i narodu, saosećajno i pošteno.

rada

pre 1 godinu

Vučićev angažman u očuvanju sećanja na žrtve zločina u Jasenovcu i Donjoj Gradini pokazuje njegovu sposobnost da saoseća sa patnjama drugih i da preuzme inicijativu u suočavanju sa istorijskim traumama.

relja

pre 1 godinu

Vučićevo prisustvo na ovakvim događajima omogućava da se ne zaborave žrtve i da se ojača svest o istorijskim lekcijama koje se moraju naučiti kako se takvi užasi ne bi ponavljali.

Vlada

pre 1 godinu

Donja Gradina najveće srpsko stratište gde je postradalo 360.000 Srba mahom nevine dece ,žena i staraca . Srbija nikada nezaboravlja svoje nevino postradale žrtve Jasenovačkog logora smrti.

Lena

pre 1 godinu

Svake godine, svet cemo podsecati sta su Srbi doziveli u Drugom svetskom ratu. Da se nikada ne zaboravi

zoka

pre 1 godinu

Vučić je lider koji se ne plaši suočavanja sa teškim istorijskim temama i koji ceni značaj očuvanja sećanja na žrtve zločina.

Anja

pre 1 godinu

Uvek moramo da se prisetimo stradanja naših predaka koji su svoj zivot dali za slobodu.

Petar

pre 1 godinu

Svakog dana treba da se setimo žrtava našeg naroda

Ana

pre 1 godinu

Niko nikada nece uspeti da narusi jedinstvo ,solidarnost srpskog naroda ma gde da je.

Ana

pre 1 godinu

Da se očuva sećanje na stradale jer to ne sme da se zaboravi

Maja

pre 1 godinu

Proslost je bitna kao i budućnost kako se tako nešto ne bi ponovilo nikada.

Dušan

pre 1 godinu

Srbija nikad neće zaboraviti stradale žrtve,tuga velika

Dragana

pre 1 godinu

Nad nasim narodom je u Jasenvcu izvrsen ogroman zlocin protiv covecanstva i to nikada ne sme biti zaboravljeno zbog svih onih koji su zrtve podneli!

Jana

pre 1 godinu

Srbi pamte i neguju sećanje na stradale u Jasenovcu kao jedan od najvećih zločina genocida i etničkog čišćenja u 20. veku

Bojana

pre 1 godinu

Zverstvo razmera koje je ucinjeno nad narodom u Jasenovcu se nikada vise nigde ne sme ponoviti jer bi to znacilo poraz za coveka!

Mila

pre 1 godinu

ЖИВЕЛА СРБИЈА, ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА!

Ana

pre 1 godinu

Tužan dan za Srbiju i sve Srbe gde god oni živeli

Njanja

pre 1 godinu

Mi smo jedinstven narod koji se bori za svoje građane

Bojan

pre 1 godinu

Srbi su narod koji je dosta pretrpio svega i svacega. Pokusavali su da nas istrebe ali im nije poslo za rukom i nikada i nece!

Zoka

pre 1 godinu

Zahvalni smo predsedniku Dodiku što zajednio obeležavamo i stradanja našeg naroda i sve naše praznike, najvažnije datume naše istorije.

Jana

pre 1 godinu

Na današnji dan sećamo se strahota koje su se dogodile u Jasenovcu. To je bila velika tragedija koja ne sme biti zaboravljena.

Davor

pre 1 godinu

Nikada se vise niko tako zverski nad nama niti bilo kojim drugim narodom nece izivljavati i ubijati ljude kao musice!

Jasna

pre 1 godinu

Danas se sećamo svih nevinih žrtava u Jasenovcu i sa tugom u srcu obeležavamo ovaj dan. Neka im je večna slava.

Jasna

pre 1 godinu

Sećanje na žrtve u Jasenovcu je neizbrisivo i uvek će biti deo naše istorije. Nikada ne smemo zaboraviti stradanje našeg naroda.

Jelena

pre 1 godinu

To sto je u Jasenovcu ucinjeno nema cak ni ime. jer takav zlocin i zverstvo nemerljivih razmera, svet niti je vido niti ce, nadam se, vise videti! Mi mozemo da odamo pocast zrtvama i da saosecamo sa porodicama i da ne dozvolimo da se to nikada ne zaboravi!

Mina

pre 1 godinu

Srbi pamte i neguju sećanje na stradale u Jasenovcu kao jedan od najvećih zločina genocida i etničkog čišćenja u 20. veku.

Ena

pre 1 godinu

Svaka nevolja nas još više ujedini. Oprostili jesmo, ali zaboravili nismo.

Jana

pre 1 godinu

Jasenovac je jedan od najvecih i najstrasnijih logora smrti. Da se nikad ne ponove takvi zlocini

Tanja

pre 1 godinu

U stradanju u Jasenovcu nije bilo važno kako se zoveš, bilo je bitno da su to Srbi, Jevreji ili Romi.

Djordje

pre 1 godinu

Srbi su narod koji moze da prezivi sve i na to smo ponosni. Ono sto boli je cinjenica da su nas toliko ugnjetavali, ubijali i cinili razna zverstva a za to niko nije odgovarao!

Markos

pre 1 godinu

Za razliku od nasih komisija Hrvata mi ne trpimo zulum nikada i nismo

Davor

pre 1 godinu

Srbija nikada nece zaboraviti svoje ljude i narod koji je neduzan stradao do ruke zlocinaca!

Mila

pre 1 godinu

Nas narod i nas predsednik nikada nece zaboraviti zrtve genocida

Jole

pre 1 godinu

Mnoge oluje su lomile ovaj narod kroz istoriju ali nismo se predali i evo nas danas stojimo ponosno i ozivljavamo secanja na nase zrtve

Bojan

pre 1 godinu

Za ovaj monstruozni zlocina nad Srbima, Jervrejima i Romima niko nije odgovarao! Svet je tada zatvarao oci na pokusaj odredjene grupe, ne mogu da ih nazovem ni ljudima, da potlace, pobiju, istrebe odredjene narode! To se vise nikada ne sme dozvoliti nikome!

Nata

pre 1 godinu

Nas narod nikada nece zaboraviti zrtve genocida i uvek ce ih se secati

Vanja

pre 1 godinu

mi smo narod koji zaista mnogo trpi, ali onda dodje ona nasa stara, ne daj Boze da se Srbi sloze! Onda se slozimo i ne damo na sebe ni po koju cenu!

Milos

pre 1 godinu

Ja se nadam da niko vise nikada nece dozvoliti da se ponovi nesto slicno! Jer to zverstvo cak ni ime nema!

Esperanza

pre 1 godinu

Zrtve Jasenovca ne smeju biti zaboravljene!

Marko

pre 1 godinu

Ovakve zločine nad narodom Srbije nikada se nece zaboraviti. Dok se Vucic bori ovako nesto nece se vise ponoviti.

Jela

pre 1 godinu

Jedinstvo Srba niko nikada neće moći da oduzme.

Jaca

pre 1 godinu

Mi samo želimo mir i stabilnost i naše parče zemlje koje niko nikada neće moći da nam oduzme.

Sandra 60

pre 1 godinu

Srpski narod na KiM je gord i neće dozvoliti Kurtiju da ga gazi. Jedinstveni u svemu pa i u cilju da se bojkotuju lažni izbori.

Marko

pre 1 godinu

Svet treba da zna šta su NDH radili samo zato što su Srbi i da nam se više ne ponovi Jasenovac!

Rada

pre 1 godinu

Dosta su Srbi trpili i nece vise da trpe. Trazimo postovanje svi, a uzvrqtit cemo postovanjem.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Potpuno ponasanje srbskog naroda kroz citavo postojanje. ''samo ti sinko radi tvoj posao'' ..su izgovorene rjeci tadasnjeg logorasa u Jasenovcu Vukasina Mandrape dok se Ustasa Zila Friganovic spremao da zakolje Vukasina. A sad opet nesto slicno ''Kad Srbinu dozlogrdi , povratka nema''. Srbinu dozlogrdi tek kada nestane milion srbskih glava , nikako prije. Da, naravno povratka vise nema kada je netko vec ubijen. Srbi moraju da se mjenjaju iz korjena ili im zaista ''nema povratka'.

Tanja

pre 1 godinu

Genocid u Jasenovcu je najveći zločin koji Srbija pamti dokle god nas ima.

Ana

pre 1 godinu

Srbi na KiM su slozni, sramni izbori na KiM! Lazna drzava lazni izbori

Oli

pre 1 godinu

Srbija je uvek imala teske periode, ovo je dokaz sta su nam radili, necemo vas zaboraviti nikada

Sale

pre 1 godinu

Ni Evropa ni svet nam nece oduzeti ono najvrednije

Ika

pre 1 godinu

Nevinih zrtava se treba uvek secati i boriti da pravda bude zadovoljena

vracar

pre 1 godinu

Ocuvanje nasih vrednosti, pokazujemo svoju moc, odajmo pocast herojima

Oli

pre 1 godinu

Obelezavanja i secanje na nase heroje nikada da ne prestane

Oki

pre 1 godinu

Iako svi kazu genocida nije bilo, mi znamo istinu

Strahinja

pre 1 godinu

Ponosni srpski narod vise puta u svojoj istoriji dozivljavao je golgotu i stradanje i to nesmemo nikad zaboraviti.

Andjela

pre 1 godinu

Genocid koji se ne zaboravlja i koji opominje i podseca da ljudski rod mora da neguje vladavinu prava,demokratiju,mir

Opi

pre 1 godinu

Iako svi kazu genocida nije bilo, mi znamo istinu

Teo

pre 1 godinu

Znamo svi sta smo proziveli, moramo uvek biti slozni

Sale

pre 1 godinu

Ocuvanje nasih vrednosti, pokazujemo svoju moc, odajmo pocast herojima

Mina

pre 1 godinu

Vucic je dosao u ime svih gradjana Srbije da oda pocast zrtvama ustaskih zlocina

Kaća

pre 1 godinu

Ovako stravican zlocin,nad srpskim narodom,ne smemo nikada zaboraviti.

Una

pre 1 godinu

Ovaj zlocin nikad ne smemo zaboraviti. Nazalost, niko za to nije odgovarao.

Pera

pre 1 godinu

Taj zločin neviđenih razmera nikada više ne sme da se dogodi i Srbi nikada ne smeju da zaborave šta se u Jasenovcu desilo!

Joka

pre 1 godinu

Obeležavanjem na ovaj dan pokazujemo da žrtve nikada nećemo zaboraviti, koliko god godina da prođe.

Vesna

pre 1 godinu

Ne smemo dopustiti da ovakvi strasni zlocini odu u zaborav. Glasno moramo govoriti o zlocinima nad nevinim ljudima.

Hana

pre 1 godinu

Ne sme da se zaboravi ovaj genocid nad nehrvatskim stanovništvom za vreme drugog rata

Oči

pre 1 godinu

Nadamo se da sa politikom koju Vučić vodi necemo zaboraviti Žrtve stradanja Srba u Jasenovačkim logorima gde je stradalo 360 000 Srba u 2. Svetskim ratu od strane NDH i okupatora , tačnije Donjoj Gradini .Današnjim odlaskom a ne zabranom dolaska kao prošle godine , odavanjem počasti se podsećamo da su Srbi kao narod mnogo stradali i da se to ne ćuti više.

Anonymous

pre 1 godinu

Buduće generacije ne smeju zaboraviti svoju prošlost, pretke i žrtve koje su dale svoj život za našu zemlju i nas.

Sanja

pre 1 godinu

Srbija ce da nastavi da neguje kulturu secanja na zrtve!

Nena

pre 1 godinu

Da se nikada ne zaboravi stradanje našeg naroda u Jasenovcu.

Nikolić Marko

pre 1 godinu

Dobro je ovo rekao Vučić. Sve na svetu ima svoje granice, pa i naše strpljenje. albanski zulum se ne može večno trpeti. Mi želimo mir, ali ne možemo dozvoliti da neko proteruje i ubija naš narod.

Slovenac 1952

pre 1 godinu

U narodima obićno ima otprilike 5% neuravnovešenih, U Srbiji ima njih daleko više, zajedno sa predsednikom!

milan

pre 1 godinu

Srbija ne sme i neće zaboraviti! Nećemo i ne smemo zaboraviti Jasenovac i njegove žrtve. Živeo Aleksandar Vučić!

Makica

pre 1 godinu

Naš narod je bori za svoje prava i da sačuva ono što ima!

Rade

pre 1 godinu

Srbi treba sa su ujedinjeni i složni. Nećemo trpeti zulum nikada. Hvala ti predsedniče.

lol

pre 1 godinu

prazne price... dizanje vojske svaki put u prazno, izvalili su nas blef.. kad ce da nam dozlogrdi vec jednom, samo u izjavama izgleda..

Maja

pre 1 godinu

Toliko stradanja naseg naroda. I treba da se izgraditi memorijalni centar i kao secanje na zrtve ali i da dolazi drugi narodi da vide i cuji sta se desavalo u Jasenovcu

Lana

pre 1 godinu

Srpski narod se drži zajedno, i uvek će tako biti! Nećemo dozvoliti da nas unište, ni nas niti našu državu!! Podrška za Vučića!

Miki

pre 1 godinu

Da se nikad ne zaborave žrtve genocida i da ih uvek čuvamo u sećanju!

Miki

pre 1 godinu

U Jasenovcu je najveći zločin koji će ostati u sećanju za sva vremena!

Vule

pre 1 godinu

Na severu nikad gore.Totalna okupacija.Ti si pregovarao,kažeš prevarili te i šta sad nikom ništa?Ne smeš da povučeš ni jedan potez da nešto povratiš?Ne smeš čak i ni da zabraniš sramne RKS tablice kroz Srbiju?Poniženjima nikad kraja

Jana

pre 1 godinu

Srbi su jedinstven narod koji neće trpeti provokacije, napade, zulum nikako.

Mira

pre 1 godinu

Zahvaljujuci jedinstvu smo i opstali i preziveli sve nedace.

Ivan

pre 1 godinu

Samo jedinstvom i slogom se mozemo suprotstaviti svim nedacama.

Ivana

pre 1 godinu

Srbin trpi ali kad preteras onda bezi. Srbija je sve jaca i stabilnija zemlja!

Lepa

pre 1 godinu

Svako treba da brani sebe i svoju zemlju...ne znam do kada će moći više naš narod da trpi svakodnevnu torturu...

Mimaa

pre 1 godinu

Srbi su oduvek bili jedinstveni i složni, svi za jednog-jedan za sve

peca

pre 1 godinu

Nas narod pokaze jedinstvo kada je najteze. Tako je i danas!

ana

pre 1 godinu

Tuzan dan za nas narod i secamo se velikog stradanja u NDH. Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi!

nena

pre 1 godinu

Srpski narod je jak i nepobediv. kada smo slozni niko nam nista ne moze!

Vuk

pre 1 godinu

U Jasenovcu je najveći zločin koji će ostati u sećanju za vremena sva!

Tito

pre 1 godinu

Lep gest od Predsednika je taj što je otišao danas tamo. Nikada nećemo zaboraviti ovaj zločin nad srpskim narodom.

Veca

pre 1 godinu

najvažniji datumi naše istorije se ne mogu zaboraviti, a jos manje oprostiti, svi znamo koji genocid je nacinjen nad srbima i romima u Donjoj Gradini. Presedniku zahvalnost koji odaje pocast svim zrtvama

Sasa

pre 1 godinu

Ma kolika da je muka i patnja srpski narod je sve izdrzao.

Cecilija

pre 1 godinu

Srbi su jedinstven narod iz kog god kraja bili. Srbi su Srbi.

Goran

pre 1 godinu

Moramo da pamtimo najstrasniji zlocin u Drugom svetskom ratu,da odamo pocast nevinim ljudima koji su bili krivi samo zato sto su Srbi.

Jela

pre 1 godinu

Srbi hoće da služe svojim interesima, hoće mir, hoće da se bore za interese svoga naroda.

Tara

pre 1 godinu

Srbi mogu dugo da ćute i trpe ali kad im prekipi onda bolje da beže. Sve ima svoje granice pa tako i strpljenje.

Biserka

pre 1 godinu

Izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini je svetinja za nas narod.

Peki

pre 1 godinu

Danas demokratija pada na ispitu, Kurti i njegovi ljudi će uraditi sve samo da pobede.

Anka

pre 1 godinu

Hvala predsedniku Vučiću na mukotrpnoj borbi za svoj narod na KiM. Mnogo ulaže energije i ne staje nego gura samo napred.

Tibor

pre 1 godinu

Izgradnja memorijalnog centra bi bila velika stvar i nadam se da će doći do toga.

Pele

pre 1 godinu

Nikada nećemo zaboraviti sve zločine prema našem narodu, zato sa druge strane predsednik Vučić se bori za mir i stabilnost.

Drasko

pre 1 godinu

Srbin kad trpi on trpi, ali kad se pređe granica te trešnje onda svi dobro znaju da tu zaustavljanja više nema

Genesis

pre 1 godinu

Ono što imamo mi, nema niko, a to je borba i požrtvovanost ovojzemlji, ovom narodu. Srbija ne da na sebe!

Genesis

pre 1 godinu

Srbija je zemlja koja čvrsto stoji na svojim nogama. Prošlo je vreme omalovažavanju i maltretiranju srpskog naroda. Vučić je izveo ovu zemlju na pravi put i niko ne može da joj prkosi.

Obrenović

pre 1 godinu

Srpski inat je nešto što niko ne može da porazi.

Dare

pre 1 godinu

Mnogi jači zvaničnici od Kurtija su probali da pobede srpski inat sli ni njima nije to pošlo za rukom .

Obi

pre 1 godinu

Kurtijevom zulumu treba neko stane na put .Ovo je samo početak .

Vučić: Gradićemo memorijalni centar u Donjoj Gradini i u Beogradu
Politika

Vučić: Gradićemo memorijalni centar u Donjoj Gradini i u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na obeležavanju Dana žrtava genocida NDH u Jasenovcu i Donjoj Gradini, da će sa Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske potpisati sporazum da se u Donjoj Gradini izgradi memorijalni centar, jer je to, kako je rekao, svetinja za srpski narod

23.04.2023

13:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija