• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.06.2023

15:47

AKO KURTI NE POPUSTI, SLEDE MERE! Lajčak i Eskobar o ponovljenom dijalogu Beograda i Prištine: U strahu smo da ovo ne postane regionalni problem!

Beta/Tanjug

Politika

AKO KURTI NE POPUSTI, SLEDE MERE! Lajčak i Eskobar o ponovljenom dijalogu Beograda i Prištine: U strahu smo da ovo ne postane regionalni problem!

Podeli vest

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak drže javnu diskusiju u Atlantskom savetu o nedavnim dešavanjima u regionu i dijalogu Kosova i Srbije, na kojoj će prikazati moguća rešenja za smanjenje tenzija na severu Kosova i Metohije.

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar ocenili su situaciju na Kosovu i Metohiji kao izuzetno tešku i izrazili zabrinutost zbog poslednjih događaja na severu južne pokrajine.

Veoma sam zabrinut ovo može da izazove regionalni problem. Podstičemo strane da se vrate za pregovarački sto - istakao je Eskobar.

Lajčak je napomenuo da npovi izbori na severu moraju da se održe, ali da ne postoji krajnji rok. Takođe, pozvali su obe strane da dođu u Brisel na ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine.

Pozivam obe strane da dođu u Brisel da nastave dijalog. Moramo da se vratimo Ohridskom sporazumu i implementaciji istog. Ne možemo da forsiramo jednu stranu da učini sve druga ništa, već obe strane da rade na implementaciji - naveo je Lajčak, dok je Eskobar dodao da nije upoznat sa tim da je Srbija blizu priznanja, ali da jeste sa sporazumima u kojima se navodi normalizacija odnosa.

Mere ako se Kurti ne urazumi

Specijalni izaslanik Evropske unije Lajčak dodao je da je EU jasno istakla šta očekuje od strana.

- Ako se ignoracija nastavi naredni korak biće mere - zaključio je.

- Videli smo nekoliko incidenata, ako situacija ne deeskalira imaćemo žrtve. Nema sumnje da smo 29. maja videli veoma radikalne elemente u Zvečanu, koji su došli da povrede, ako ne i ubiju i da izazovu nasilje i za to nema opravdanje. Ti kriminalci moraju biti otkriveni i privedeni pravdi, ali ne možete za 45.000 Srba na severu da kažete da su svi kriminalci - rekao je Lajčak.

Vučić: Ne idem na pregovore!

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Prvoj sednici Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske rekao da neće ići da razgovara sa Aljbinom Kurtijem dok ne oslobodi pohapšene Srbe, dok ne povuče specijalnu policiju i prestane sa hapšenjima.

A onda ćemo da razgovaramo da se formira ZSO. Hoćete - nećete, završili smo. Evo izaberite nekog drugog ko će da vam da sve na tacni - ja vam ne dam. Nemojte da tražite datume, završite sa njim šta imate jer ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenih poteza - rekao je Vučić nakon sednice Strateškog saveta Srbije i Mađarske na Paliću.

Predsednik je ponovio i da nijedan kosovski policajac, kao ni Albanac, nije pretučen, dok se na Srbe puca.

– Niko ih nije pretukao, eno piju koka-kolu i jedu grožđe i tortu. Ništa im ne fali. Ali ne, mi smo zlikovci i divljaci, jer ako to nije tako onda nema smisla ništa. Meni je Viktor juče rekao da je veliki pritisak na našu zemlju, i da jedva čekaju da donesu mere protiv nas i izjednače poziciju Beograda i Prištine. Nisam znao da će danas izaći sa ovom inicijativom – naveo je on.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 10 meseci

koga vi nacisti Z........e vi ste ga i stavili vi mu i govorite sta da radi ,tako da tu maglu ne mozete vise nikom da prodajete....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija