• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.06.2023

08:15

Petković: Vidovdanska deklaracija je svedočanstvo stradanja Srba na KiM

Informer

Politika

Petković: Vidovdanska deklaracija je svedočanstvo stradanja Srba na KiM

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srbima na Kosovu i Metohiji današnji praznik Vidovdan i rekao da je Vidovdanska deklaracija koja je juče pročitana u Gračanici i severnom delu Kosovske Mitrovice izraz jasne odlučnosti srpskog naroda na KiM da opstane i ostane u svojoj zemlji, živi u miru i tamo gradi svoju u budućnost.

- Vidovdan je najznačajniji srpski praznik, u samom temelju našeg bića, i utkan u identitet srpskog naroda. Vidovdanska deklaracija koja je juče pročitana predstavlja svedočanstvo stradanja Srba u prethodnom periodu, ne samo poslednjih godina nego i poslednjih meseci terora premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali i izraz jasne odlučnosti srpskog narodna da na KiM da opstane i ostane na svojoj zemlji i živi u miru i tamo gradi svoju budućnost - rekao je Petković za RTS. 

On je dodao da se u toj Deklaraciji pominju i oni Srbi koji su upucani od početka ove godine -  njih šest, od toga dvoje dece na Badnji dan, a takođe i imena uhapšenih Srba, kako je rekao, naših heroja koji su neosnovano u "prištinskim kazamatima". 

- Kurti želi da protera srpski narod, a mi ćemo se boriti da sačuvamo mir i to smo poručili. Srbi čekaju formiranje Zajednice srpskih opština već 10 godina, ako Kurti neće da je formira ni sada, kako sami Srbi kažu - znaju šta im je činiti - rekao je Petković. 

Foto: printscreen

Petar Petković

Petković je rekao da je mnogo je toga što su Srbi doživeli i mnogo toga što su "prevalili preko glave" u poslednje dve decenije, ali da je ovaj, kako je istakao "zulum i teror" Kurtija nad srpskim narodom u poslednje dve godine i poslednjih par meseci nešto neviđeno, kao i da se radi o jasnoj nameri Kurtija da sprovede svoju "srbomrzačku ideologiju velike Albanije" koja podrazumeva etnički čist prostor.  

- Zato imate toliko terora i nasilja, žele da nateraju srpski narod na neodmerenu reakciju da bi to bio povod Kurtija da se sa srpskim narodom obračuna. Kod njega ne postoje iskrene namere, kada je reč o dijalogu videli ste da je odmah nakon poslednjeg sastanka u Briselu, samo dan nakon toga udario šamar EU. Odmah nakon Brisela on kreće sa novim hapšenjem i održava njegov vojni marš, gde preko 200 vojnika naoružanih do zuba stoji uz ivicu Ibra - šaljući poruku da će ući na sever. I zatim, uveče ono podmetanje oružja i eksplozivnih naprava kako bi se okrivili Srbi - rekao je Petković. 

On je ponovio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu nije sastao sa Aljbinom Kurtijem i da to neće učiniti dok se ne oslobode uhapšeni Srbi. 

Petković je rekao da mu se čini da je Zapad više nego ikada ujedinjen u osudi Kurtija, naročito kada je reč o njegovim nasilnim potezima. 

- Po prvi put mogli smo da čuejmo tonove kritika Kurtija i od onih država na zapadu koje su stvorile tzv. Kosovo. Ali reći ću vam sledeće - kako kaže narod, preko glave nam je svih saopštenja izveštaja i osuda, tek kada budu konkretni potezi i mere koje najavljuju EU i SAD znaćemo da je reć o konkretnim potezima da se obuzda Kurti u nameri da zapali ceo zapadni Balkan. Retorika jeste oštra, ali hoćemo da vidimo dela - rekao je Petković. 

On je ponovio da svi uhapšeni, nevini Srbi moraju biti pušteni iz "prištinskih kazamata" jer postoje snimci i dokazi da su nevini. 

Ove godine se po prvi put Vidovdanski parastos ne služi na Gazimestanu zbog bezbednosnih razloga, a Petković kaže da je to pokazatelj teškog stanja u kom Srbi žive. 

- Srpska pravoslavna crkva nije želela da rizikuje i da opet prisusutvujemo scenama maltretiranja i hapšenja ljudi, nevinih Srba. A kako to funkcioniše - prošle godine je Nikola Nedeljković uhapšen samo zato što je nosio srpsku zastavu i proveo je osam mesecu u kazamatu. Sa druge strane kada je Dželjaj Svečlja napao Euleks, prevrtao vozilo i bacao kamenice, prošlo je 10 godina od tog trenutka, i kada je pokrenut sudski postupak on se nije pojavio i to je zastarelo - rekao je Petković. 

Petković je rekao da je poruka za Srbe sa Kosova danas da se sačuva jedinstvo, i ostane na KiM. 

- Da sačuvamo jedinstvo, budemo snažni u odbrani našeg prava da ostanemo na KiM, da čuvamo mir i stabilnost. Ali da kažem - da to više ne zavisi od nas. Učinili smo apsolutno sve, a tu su svi jednostrani potezi Kurtija i njegova odluka da gazi dijalog i narušava normalizaciju odnosa. Srbi imaju leđa, mi smo njihova leđa imaju predsednika Aleksandra Vučića i pomagaćemo naš narod u finansijskom i svakom drugom smislu sve dok ne progleda i ne dočeka Vidovdan u nekoj boljoj atmosferi - rekao je Petković. 

On će, kako je rekao, današnji praznik proslaviti u odredu Žandarmerije u Kraljevu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija