• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug, Informer.rs

11.07.2023

07:28

Isti jezici, isti propisi, ista pravna kultura! Milatović posetom Srbiji pokazao da želi ozbiljno partnerstvo!

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Politika

Isti jezici, isti propisi, ista pravna kultura! Milatović posetom Srbiji pokazao da želi ozbiljno partnerstvo!

Podeli vest

Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike izjavio je da je crnogorski predsednik Jakov Milatović time što je posetio Srbiju, prvu od svih zemalja u regionu, poslao jasnu poruku da želi ozbiljno partnerstvo sa našom zemljom.

- Ja mislim da veću simboliku ima to što je on prvo otišao u Brisel, a onda prvo u regionu došao u Beograd. Mislim da je to je jasna poruka da se sa Srbijom računa na ozbiljno partnerstvo, možda čak i da Srbija bude stariji brat u tom partnerstvu, što je i normalno jer je Srbija 15 puta veća, ali na putu kao EU - rekao je Lazarević Tanjugu.

Dodaje da su pregovarački timovi Srbije i Crne Gore, čak i za vreme Mila Đukanovića jako lepo sarađivali na tehničkom nivou.

- Sada mislim da je to odlična prilika da se na tome počne. Da dva pregovaračka tima prave zajedničke strategije, da se razmenjuju informacije, taktike, pregovaračke papire. Ne vidim tu ništa neprirodno. Isti jezici, isti propisi, ista pravna kultura - poručio je Lazarević.

Kaže da je prema njegovim informacijama, postavljanje ambasadora već dogovoreno i završeno.

- Verovatno se čeka da se Vlada Crne Gore formalno izglasa u parlamentu, pošto ona mora da predsedniku predloži ambasadora. I obrnuto, da će i Srbija odgovoriti postavljanjem novog ambasadora - smatra Lazarević.

Dodaje da Crnu Goru u budućnosti vidi u Otvorenom Balkanu.

- Meni nikada nije bilo jasno zašto se, osim želje za proizvodnjom sukoba, Crna Gora do sada toga libila. To je jedna korisna i od Evrope podržana inicijativa. Da li je Evropi nešto milije od toga, s obzirom da su Srbija i Albanija protagonisti toga. A Crna Gora se tome protivi. To je bila pre svega želja Mila Đukanovića da ništa što dolazi iz Beograda ne može da bude konstruktivno - kaže Lazarević.

Što se tiče buduće uloge Milatovića, Lazarević kaže da ne treba zaboraviti da je on predsednik Republike i da su njegova ustavna ovlašćenja imenovanje ambasadora, predstavljanje Crne Gore u svetu, ordenje i slično.

- Ne verujem da će izlaziti iz tih ovlašćenja. On je sada neko ko se mnogo više pita, jer nemaju formiranu Skupštinu, Vladu, pravosuđe je u rasulu. On je jedina institucija koja još funkcioniše, pa je normalno da govori o većem broju pitanja. Znajući njega, on će se od septembra držati svojih ovlašćenja i mi ćemo razgovarati sa vladom Milojka Spajića - smatra Lazarević.

Dodaje da ga čudi da je "Evropa sada" dobila samo 26 odsto glasova, s obzirom na mogućnosti.

- Očigledno je da će oni biti okosnica vlade u koju će ući Aleksa Bečić i manjine. Za sada je očigledno da neće ući Dritan Abazović zbog spora sa Spajićem. Srpska koalicija neće ulaziti u vladu, za sada, i imaćemo koaliciju sa veoma tankom većinom, ali podsećam vas da ta tanka većina srušila Mila Đukanovića - ističe Lazarević.

On veruje da će buduća vlada potrajati četiri godine, ali da je moguće da ukoliko "Evropi sada" značajno poveća rejting, Milojko Spajić odluči da se ide na nove izbore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija