• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.07.2023

10:31

"Šta se to u Srebrenici slavi?" Srebreničanin vređao Srbe, pa uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti

facebook

Politika

"Šta se to u Srebrenici slavi?" Srebreničanin vređao Srbe, pa uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti

Podeli vest

Četrdesetsedmogodišnji M.O. iz Srebrenice uhapšen je zbog sumnje da je na Facebooku iznosio komentare koji ugrožavaju sigurnost i vređaju na verskoj i nacionalnoj osnovi, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

On je, kako "Nezavisne novine" nezvanično saznaju, na jednom Facebook statusu napisao komentar "ima li 50 osoba da provere šta se to u Srebrenici slavi", a sve nakon što su se vernici Srpske pravoslavne crkve 12. jula okupili u porti srebreničke crkve kako bi obeležili Petrovdan.

- Policijski službenici Policijske stanice Srebrenica su 12. jula 2023. godine oko 22.35 časova lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično delo 'Ugrožavanje sigurnosti'. Navedenog dana oko 14.30 časova, policijski službenici PS Srebrenica su postupili po prijavi da je na profilu društvene mreže lica M.M. objavljena pretnja na nacionalnoj i verskoj osnovi - saopšteno je iz PU Zvornik.

Svemu navedenom, kako nezvanično saznajemo, prethodila je objava na  Facebooku srebreničkog imama Damira Peštalića, koji se na toj društvenoj mreži oglasio zbog toga što su se vernici okupili u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici kako bi u okviru manifestacije Petrovdanski dani proslavili Petrovdan i obeležili tradicionalno paljenje lila.

Tom prilikom u porti crkve je održan koncert duhovne muzike ansambla Petrovdanski pojci, a na šta je Peštalić reagovao, nazvavši okupljenje ološom.

- Kad pomislimo da ne može gore i da ne mogu gore, SPC organizuje koncert ispred svog objekta s pesmama koje daju ispiraciju za nove pokolje. Zovu me majke Srebrenice. Zovu me brojni ljudi. Ne plašimo se, ali smo šokirani količinom mržnje prema Bošnjacima. Radi se o ološu koji se okuplja oko crkve. Ovo pravoslavnoj crkvi nanosi veliku ljagu. Sveštenstvo na čelu sa vladikom Hrizostomom treba reagirati i ovo osuditi. To je najmanje što mogu učiniti, ako je ostalo barem malo razuma i ljudskosti - napisao je srebrenički imam Damir Peštalić, o čemu smo već pisali.

Usledili su brojni komentari na toj društvenoj mreži, a onaj koji je iznio M.O. u kome pita "ima li 50 osoba da provere šta se to u Srebrenici slavi" odmah je prijavljen Policijskoj stanici Srebrenica, nakon čega je on uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti.

O ovome slučaju je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, Područna kancelarija Srebrenica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija