• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.07.2023

11:38

Linta: Hrvatski mediji objavili najbrutalnije neistine o Milanu Martiću!

Miloš Rafailović, Pexels

Politika

Linta: Hrvatski mediji objavili najbrutalnije neistine o Milanu Martiću!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da su hrvatski mediji objavili najbrutalnije neistine da je Predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić iz zatvora u Estoniji tražio od Vrhovnog suda Hrvatske da mu se ukine ili preinači presuda za raketiranje Karlovca, kao i da je angažovao hrvatskog advokata Tihomira Rubešu.

Županijski sud je 2020. godine u odusutnosti nepravosnažno osudio Milana Martića na sedam godina zatvora za navodno raketiranje Karlovca. Haški tribunal ga je nepravedno osudio na sramnih 35 godina zatvora za navodni planski progon, ubistva i druga nečovečna dela protiv Hrvata.

Puna istina je da Milan Martić nije angažovao nijednog pravnog zastupnika vezano za suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu koji se vodi u odsustvu. Takođe, puna istina je da je advokat po službenoj dužnosti Tihomir Rubeša apsolutno bez znanja Milana Martića napisao žalbu na presudu Županisjkog suda u Zagrebu i prezentovao je pred Vrhovnim sudom Hrvatske. Vrhunsko je licemerje da je Milan Martić u žalbi tobože navodio kako je Županijski sud povredio odredbe Krivičnog zakona  u njegovom slučaju, a nije u slučaju Mile Čeleletića.

Vrhovni sud Hrvatske je odlučio, uprkos važećim pravnim propisima, da dozvoli da se Milanu Martiću i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Krajine Mili Čeleketiću sudi u odsustvu. Po važećem zakonu suđenje u odsustvu je moguće samo kada je optuženi u bekstvu, a ne na izdržavanju kazne kao što je u slučaju Milana Martića. Zbog toga je Milanu Martiću, na nezakonit način, određen advokat po službenoj dužnosti Tihomir Rubeša koji postupa bez njegove saglasnosti i bez konsultacija s njim.

Važno je naglasiti da suđenje Milanu Martiću u odsustvu, u predmetu gde se već vodio postupak na osnovu istih okolnosti u Haškom tribunalu, predstavlja kršenje univerzalnog načela ne bis in idem (ne dva puta o istoj krivičnoj stvari). Naime, protiv lica prema kojem je pravnosnažno okončan krivični postupak ne može se ponovno pokretati postupak za isto krivično delo.

Linta navodi da je suđenje Milanu Martiću u Hrvatskoj jedno od mnogih politički motivisanih sudskih procesa protiv krajiških Srba. U pitanju je jedan od brojnih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano odnosno u funkciji opravdanja lažnog mita o Domovinskom ratu i odvraćanja prognanih Srba da masovnije odlaze na svoja ognjišta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija