• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.07.2023

07:58

Svi ludi i kopaju litijum, samo smo mi "pametni"! Portugal otvara veliki rudnik, Srbija propustila istorijsku šansu!

Pexels.com

Politika

Svi ludi i kopaju litijum, samo smo mi "pametni"! Portugal otvara veliki rudnik, Srbija propustila istorijsku šansu!

Podeli vest

I dok svet se bogati, zapad naše zemlje ostaje neiskorišćen, a ova kobna greška utiče i na dobrobit cele Srbije i njenih građana

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine odobrila je otvaranje velikog rudnika litijuma na severu zemlje, koji bi mogao da podstakne proizvodnju električnih automobila u Evropi.

Savana Risurs saopštio je u petak da je prikupio 6,1 milion funti (10,4 miliona dolara) putem kapitala, što joj omogućava da nastavi sa svojim Barozo litijumskim projektom u Portugalu, koji bi trebalo da bude najveći rudnik metala baterija u zapadnoj Evropi.

Kompanija je zaradila 2,4 miliona funti plasiranjem 51,2 miliona deonica po 4,67 penija svaka, uz 3,7 miliona funti putem upisa 79,2 miliona deonica po istoj ceni.

Foto: printscreen

 

Izvršni direktor Dejl Ferguson rekao je da Savana sada ima na raspolaganju novčane rezerve za završetak programa bušenja studije izvodljivosti, nadogradnju procene resursa i druge poslove, uključujući postrojenja za preradu i projektovanje infrastrukture.

Kompanija je stekla 75 odsto udela u litijumskom projektu u maju 2017. godine, održavajući od tada brz razvojni pristup. Parlamentarni izbori u Portugalu 2022. godine, rekao je predsednik Savane Metju King, uticali su na tajming procene jer su sastanci sa vladinim zvaničnicima odloženi.

Projekat ima procenu resursa od 27 miliona tona litijuma sa preko 285.900 tona litijum oksida (Li2O), sa prosečnim sadržajem od 1,06 odsto Li2O, za koji kompanija veruje da je dovoljan za snabdevanje „materijalne proporcije“ evropske potražnje za litijumom tokom narednih decenija.

Rudnik će takođe dati koproizvod feldspata i kvarca koji se koristi u keramičkoj industriji, koji će se prodavati kupcima u zemlji i susednoj Španiji.

Portugal, koji je već najveći proizvođač litijuma u ​​Evropi, čini oko 11 odsto svetskog tržišta, ali se njegova proizvodnja u potpunosti koristi za proizvodnju keramike i stakla, zbog čega se Evropa oslanja na uvoz litijuma iz litijumskog trougla Latinske Amerike, kao i iz Australije i Kine.

I dok čitav svet učestvuje u trci za „belim zlatom“, kako se litijum naziva, u Srbiji je situacija, nažalost, drugačija.

Rudnici litijuma niču širom planete, a Srbija zahvaljujući „pametnim“ pojedinicima propustila je istorijsku šansu za iskopavanje ovog metala koji predstavlja budućnost u industirjskoj proizvodnji.

I dok svet se bogati, zapad naše zemlje ostaje neiskorišćen, a ova kobna greška utiče i na dobrobit cele Srbije i njenih građana.

Naime, setimo će svih protesta, blokada, nasilja i pritisaka u našoj zemlji od strane lažnih ekologa Aleksandra Jovanovića Ćute, Sava Manojlovića i njihovih sledbenika. Setimo se pretnji i blokiranja autoputeva, plasiranja laži, a sve na štetu Srbije.

Sada Srbija plaća jer je popustila pod pritiskom onih kojima interes Srbije nije na prvom mestu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija