• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.07.2023

13:39

Ekonomija stabilna - Mali: Imamo niži javni dug od većih i razvijenijih zemalja (VIDEO)

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

Ekonomija stabilna - Mali: Imamo niži javni dug od većih i razvijenijih zemalja (VIDEO)

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da su srpske javne finansija stabilne, kao i da je javni dug pod apsolutnom kontrolom uprkos velikoj ekonomskoj globalnoj krizi u Evropi i svetu.

- Moja poruka građanima Srbije je da  su naše javne finansija izuzetno stabilne. Javni dug je apsolutno pod kontrolom uprkos ogromnoj globalnoj ekonomskoj krizi - rekao je Mali u Skupštini Srbije odgovarajući onima, kako je rekao, koji se ne razumeju u ekonomiju.
 
On je podsetio da je bruto društveni proizvod Srbije 2012. bio 33,4 milijarde evra, da je prošle godine prešao cifru od 60 milijardi, a da će ove godine biti 68 milijardi evra. 
 
- Naš udeo javnog duga u BDP na današnji dan je 51,7 odsto - Mali.

Navodeći da u petak dospeva jedna obaveznica iz 2016. godine, ministar Mali je ukazao da ćemo, kada se vrati tih 95 milijardi dinara, imati udeo javnog duga u BDP 50,5 odsto, dakle skoro 50 odsto, što je niže od nivoa Mastrihta koji je 60 odsto.
 
Dodao je da je prosek visine javnog duga u EU 95 odsto u odnosu na BDP, ističući da druge razvijene zemlje poput Francuske, Nemačke i Italije imaju veći javni dug od nas.
 
- Jedna mala Srbija je mnogo ekonomski stabilnija i od mnogo većih i jačih zemalja. Uvaženi narodni poslanici, znate li koliki je javni dug jedne Nemačke - 2,4  hiljade milijardi evra. I sada da ne znate o kojoj se zemlji radi, da ne znate broj stanovnika, projekte koje radi, visinu plata i penzija, vi biste rekli da je ta zemlja u velikom problemu, a udeo javnog duga u BDP Nemačke je negde oko 60 odsto - precizirao je Mali, uz pojašnjenje da je jasno da ta zemlja nije prezadužena.
 
On je objasnio da se nikada ne gleda apsolutni iznos javnog duga, već da se gleda udeo javnog duga u BDP-u.
 
Potpredsednik Vlade je istakao i da se novac koji se uzima ulaže u ono što utiče na rast našeg BDP-a i kvalitet života građana, te da je siguran da je svako od nas osetio benefite tih ulaganja.
 
 - Naša zemlja se razvija, gradimo auto – puteve i brze pruge, a za informaciju za one koji nisu znali, postoje brzi vozovi od Beograda do Novog Sada koji idu 200 kilometara na sat. Toga nikada nije bilo u našoj zemlji - rekao je Mali, ističući da se pred poslanicima nalaze tri zakona koja  omogućavaju da se nastavi sa takvom politikom i izgradnjom važne infrastrukture.
 
Kako je istakao, od toga se ne odustaje jer je to “naša ekonomska politika”.

- Naša ekonomska politika nije igra, ni predmet besmislenih laži i neistina, već veoma ozbiljna i odgovorna stvar. Srbija u ovom trenutku i dalje ima pozitivan rast uprkos ogromnoj ekonomskoj krizi - zaključio je potpredsednik Vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija