• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

20.07.2023

12:00

Vraćena tabla Istočnog Sarajeva! Počinje pravna borba oko utvrđivanja entitetske granice!

printscreen

Politika

Vraćena tabla Istočnog Sarajeva! Počinje pravna borba oko utvrđivanja entitetske granice!

Podeli vest

Tabla dobrodošlice u Istočno Sarajevo koju su, samoinicijativno, kantonalne vlasti u Sarajevu uklonile pre par dana, jer se navodno nalazi na području FBiH, opet je postavljena. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić rekao je da sada počinje pravna borba oko utvrđivanja entitetske granice.

- Tabla je 20 godina stajala na istom mestu, nije smetala, sada kada smo na tabli ispisali istinu, smeta - ističe Ćosić i dodaje da im smeta činjenica da je 157.000 Srba moralo da napusti Sarajevo.

Iz RUGIP-a je rečeno da komisija koja bi trebalo da se bavi razgraničenjem između entiteta nije počela sa radom, iako je od Dejtonskog mirovnog sporazuma prošlo gotovo 30 godina, zbog čega nije moguće tvrditi da li se mesto gde je bila ova tabla nalazi na teritoriji Srpske ili Federacije BiH.

- Još nije precizno utvrđen nijedan dužni metar granične linije između entiteta, osim na Dobrinji u Sarajevu, tamo gde je to bio interes FBiH, i to putem arbitraže - ističu iz RUGIPP-a.

Iz ove uprave podsećaju da su geodetski stručnjaci iz NATO-a od juna do septembra 1996. radili na određivanju granične linije između entiteta i tada odredili koordinate za 64 tačke na liniji razgraničenja.

- RUGIPP je nebrojeno puta pokretala ovo pitanje sa nadležnim institucijama RS i FBiH, ali se ništa konkretno nije uradilo - napominju iz uprave za Novosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Žele da sakriju najveće etničko čišćenje! Šta u Srpskoj kažu posle uklanjanja table na kojoj je uspomena na stradale Srbe
Politika

(VIDEO) Žele da sakriju najveće etničko čišćenje! Šta u Srpskoj kažu posle uklanjanja table na kojoj je uspomena na stradale Srbe

Sarajevsku ostrašćenu vlast najviše boli istina, ocenili su za ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić. Oni su dali svoj sud povodom uklanjanja jedne od tabli sa natpisom "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo" od strane kantonalne vlasti.

13.07.2023

14:51

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija