• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.07.2023

10:11

Pobednički pehar kasačke trke „Dužijanca" ponovo otišao grlu iz odgajivačnice porodice Jokić (FOTO)

Grad Subotica

Politika

Pobednički pehar kasačke trke „Dužijanca" ponovo otišao grlu iz odgajivačnice porodice Jokić (FOTO)

Podeli vest

Na subotičkom Gradskom hipodromu, u organizaciji Konjičkog kluba „Bačka“, minulog vikenda održane su tradicionalne kasačke trke „Dužijanca 2023”, dvodnevni spektakl koji je okupio sjajna grla, kako kasače iz Srbije, tako i goste iz Slovenije i Mađarske, pa i vozače sa Malte.

Pobednik prestižne i uz novi rekord najvažnije kasačke trke „Dužijanca 2023”, koja se odvijala u dva trčanja, i ove godine, kao i prethodne dve, je grlo iz odgajivačnice konja „Drim Kečer“ porodice Jokić, iz Sombora – Ejmi del Duomo, na čijim sulkama je bio Vladimir Pribić.

Veliki pehar u trajno vlasništvo Branislavu Jokiću, ocu Nikole Jokića, uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, u okviru svečanog defilea održanog uoči druge trke „Dužijanca 2023“, istakao da je velika čast biti deo ovakve manifestacije o čijem značaju svedoče i njeni učesnici – najbolji kasači iz Srbije, ali i regiona, koji su došli ne samo da se takmiče, nego i da se ovenačju slavom i vencem od žita i budu najbolji među najboljima.

Foto: Grad Subotica

Branislav Jokić i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

- Subotica je grad koji je ispunjen bogatstvom tradicije, a jedna od tradicija na koju smo ponosni jeste i konjička trka ’Dužijanca’, koja je posvećena ’Dužijanci’ – tradionalnoj svetkovini kojom se označava kraj žetve. Kada je žetva uspešno završena, vredni ljudi sa ovih prostora mogli su konačno da odahnu, jer su završili naporne poslove na svojim njivama i obezbedili hleb za svoje porodice, kao i da se posvete proslavljanju ’Dužijance’ - naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je izrazio zahvalnost Konjičkom klubu „Bačka“ i svim konjarima na, kako je rekao, ogromnim naporima koje ulažu da, i u ovo vreme inovacija i novih tehnologija koje polako sve preuzimaju, ove plemenite životinje još uvek imaju svoju vrednost i da ne izađu iz naših srca.

- O vrednosti i značaju ’Dužijance’ najbolje je rečeno u odgovoru našeg velikog Nikole Jokića, NBA šampiona i osvajača MVP priznanja velikog finala, koji je upitan da kaže koji je njegov najveći sportski uspeh, rekao – ’Dužijanca’- zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

O ukupnom pobedniku „Dužijance 2023“ (1600 metara), koja je i ovoga puta održana kroz dva trčanja, odlučilo je najbolje vreme. A, ono je za nijansu išlo u korist grla Ejmi del Duomo, koje je u prvom trčanju prvo prošlo kroz cilj (1;13,8), dok je u drugom trčanju bilo drugo (1:14,3). Drugo mesto pripalo je grlu Breno Laumar, treće grlu Jago D’Amor, četvrto grlu Fan de Belande, a peto Šarli du Brid. Najbolje vreme grla Ejmi del Duomo, oko čije glave je po treći put uzastopno završio venac od žita, od 1:13,8 novi je rekord „Dužijance“, ali i novo najbolje vreme ostvareno na hipodromima u Srbiji.

Prvog dana programa (peti trkački dan) na Gradskom hipodromu u Subotici, u subotu, 22. jula, održano je šest trka.

U nedelju, 23. jula, program su, od 15.00 časova otvorile dve trke kvalifikacija za „Probni derbi“, a od 16.00 časova održan je „Memorijal Albe Tumbasa Loketića“. Prvo trčanje trke „Dužijanca 2023“ održano je u 17.00 časova, dok je drugo trčanje održano od 19.00 časova. Svečani defile učesnika, uz intoniranje himne „Bože pravde“, održan je uoči drugog trčanja „Dužijance 2023”, od 18.15 časova, a tačku na uzbudljiv dan stavila je trka „Sećanje na Pavla Crnkovića“, koja je održana od 19:30 časova.

U okviru svečanog defilea prisutnima na Gradskom hipodromu, pored gradonačelnka Stevana Bakića, obratili su se i Miodrag Zagorac, predsednik Konjičkog kluba „Bačka“, i Lazo Vojnić Hajduk, u ime Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

U svečenom defileu učesvovali su i Stipan Kujundžić i Ruža Juhas, poznati subotički risarski par i višestruki pobednik „Takmičenja risara“, atraktivne manifestacije koja nas vraća u prošlost i vreme kada se rad od risa do vršidbe obavljao ručno i koja je, od 1968. godine, sastavni deo centralne svečanosti „Dužijance“, tradicionalne svetkovine u čast žita i hleba.

Kasačka trka „Dužijanca“ prvi put je održana 1968. godine. Tada je pobedilo grlo Divat II, (L. Katona), a ova trka je vrlo brzo ušla u elitni krug najboljih kasačkih trka u našoj državi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija