• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.07.2023

06:39

Velika policijska akcija u Crnoj Gori, pao Veselin Veljović! ZBCG: Nakon Veljovića, treba hapsiti i Đukanovića

E stock

Politika

Velika policijska akcija u Crnoj Gori, pao Veselin Veljović! ZBCG: Nakon Veljovića, treba hapsiti i Đukanovića

Podeli vest

Veselin Veljović, bivši direktor crnogorske Uprave policije i najbliži saradnik Mila Đukanovića, uhapšen je juče zbog sumnje da je umešan u stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu položaja i krijumčarenje!

 

Veljović je priveden juče u svojoj kući na Žabljaku u akciji Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a akcija je sprovedena u saradnji sa Evropskom policijskom službom (Evropol). Veljoviću je određeno policijsko zadržavanje do 72 sata zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke. Podgorički mediji najavljuju da će zbog čvrstih dokaza koji postoje protiv njega Veljović biti prinuđen da 'progovori o sumnjivim poslovima koje je radio sa Milom Đukanovićem'!

Krivična prijava

Osim Veselina Veljovića, u policijskoj akciji uhapšen je i Mujo Nikočević, čovek koji se dovodio u vezu sa 'škaljarskim klanom'. Priveden je i Nikola Mrkić, dok je njegov brat Aleksandar trenutno van Crne Gore. Braća Mrkić su pre desetak godina bila na meti istražnih organa zbog navodnih veza sa 'mojkovačkim klanom' i švercom cigareta, ali su to obojica negirali. Tokom akcije pretresani su stanovi i kuće na 11 lokacija širom Crna Gore.

ANDREJ MILOVIĆ
POKRET 'EVROPA SAD'

Hapšenje Veselina Veljovića dokaz je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima hrabrosti i da glavni specijalni tužilac radi svoj posao onako kako se od njega očekuje. Moramo praviti razliku između ozbiljnog pristupa poslu sa rezultatima i jeftinog marketinga političara kojima treba predstava za narod.

Tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić saopštio je da je Specijalno policijsko odeljenje obavilo pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu.

DPS: Veljović uhapšen pod pritiskom Abazovića

Demokratska partija socijalista (DPS), čiji je osnivač Milo Đukanović, ustvrdila je juče da je Veselin Veljović uhapšen nakon 'nezapamćenih pritisaka Dritana Abazovića'.

'U javnosti se, nakon poteza SDT, stvara utisak da je besprizorni pritisak osobe za koju sumnjamo da je povezana sa jednim kriminalnim klanom, a već godinu dana uzurpira poziciju u vrhu izvršne vlasti, primorao tužilaštvo da privođenjem Veljovića dokazuje svoju nevinost. Posebno je zabrinjavajuće to što i politički pokret 'Evropa sad' (PES) počinje da oponaša neprimereno postupanje Dritana Abazovića. U želji da politički profitiraju na slučaju privođenja Veselina Veljovića, kao i da ga proglase krivim pre suda, zaboravili su na tužilačke istrage koje prate njihove funkcionere, od duplog državljanstva do Do Kvona. Za razliku od njih, mi ne pokušavamo da zamenjujemo tužilaštvo i sudove, jer poštujemo institucije, ali i prezumpciju nevinosti', naveli su iz DPS.

- Protiv uhapšenih je podneta krivična prijava zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje. Aktivnosti tužilaštva i policije u ovom predmetu nastaviće se i narednih dana - rekao je Radonjić.

Nikola Martinović, advokat Veselina Veljovića, na drugoj strani, kazao je da tužilaštvo njegovog klijenta tereti da je pomogao Aleksandru Mrkiću da izvrši krijumčarenje.

- Tužilaštvo je saopštilo Veljoviću da sumnja da je određene poverljive informacije davao Mrkiću. Pretresano je više objekata Veselina Veljovića. Policija tokom pretresa nije našla ništa. Saopšteno je da policija traži velike količine novca, nakit, satove, sudska dokumenta... Ništa od toga nije nađeno. Veljović je kazao tužiocu da nikad nije prekršio zakon. Ovo krivično delo je iz doba kada Veljović nije bio direktor Uprave policije, već savetnik. Saslušao ga je tužilac Jovan Vukotić - saopštio je Martinović.

Komentarišući sve ove navode, crnogorski ministar policije Filip Adžić poručio je da nema nedodirljivih pojedinaca i neosvojivih utvrđenja mafije.

- Svakodnevna hajka koja se vodi protiv MUP plod je želje da se po svaku cenu zaustavi intenzivna borba protiv do juče nedodirljivih pojedinaca i neosvojivih tvrđava mafije. Njihov jedini zadatak je da uklone borce protiv kriminala i korupcije, koji su napravili istorijske rezultate i oslobodili Crnu Goru i institucije iz kandži mafije. Čestitke svim hrabrim i profesionalnim tužiocima i policijskim službenicima koji se beskompromisno bore protiv mafije - istakao je Adžić.

Abazović: Idemo dalje

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović takođe je čestitao nadležnima na ovoj akciji, ocenivši da je 'ruka pravde konačno stigla i do Veselina Veljovića'.

Foto: Beta

 

 

- Čestitam na akciji SDT i SPO, na čelu sa Predragom Šukovićem, i svim službenicima sektora bezbednosti koji daju doprinos da se Crna Gora oslobodi od organizovanog kriminala. Idemo dalje, čeka nas još puno posla - kazao je Abazović.

ZBCG: Nakon Veljovića,
treba hapsiti i Đukanovića

Koalicija 'Za budućnost Crne Gore', čiji su lideri Andrija Mandić i Milan Knežević, pozvala je juče da se posle Veselina Veljovića uhapse i ostali nosioci kriminala iz prethodne vlasti.

'Očekujemo da borba protiv mafije obuhvati sve one iz bivšeg režima koji su decenijama pljačkali i uništavali ovu državu, progonili političke neistomišljenike i učestvovali u raznim drugim krivičnim delima, od Mila Đukanovića i njegovog DPS, do Zorana Lazovića, osoba iz 'Bemaksa', raznih klanova, tajkuna i svih ostalih koji su od ove zemlje napravili mafijaški raj', piše u saopštenju.

Ko je Veselin Veljović

Foto: Printscreen You Tube All News Inc

 

* Od leta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je tu funkciju obavljao u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine
* Nakon okončanja prvog mandata direktora Uprave policije, bio je savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane
* U vreme vlade Mila Đukanovića od 2014. godine bio je i sekretar Veća za nacionalnu bezbednost
* Kad je u decembru 2020. godine, posle razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, otišao iz Uprave policije, zaposlenje je našao u kabinetu Mila Đukanovića. Funkciju savetnika obavljao je sve do 20. maja ove godine
* Veljovića su opozicione partije, deo nevladinih organizacija i mediji često optuživali za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umešanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija