• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.07.2023

23:30

Brnabić: Zakon o privrednim društvima dobar i za radnike i za privredu

Tanjug

Politika

Brnabić: Zakon o privrednim društvima dobar i za radnike i za privredu

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će zaposleni u javnim preduzećima zahvaljujući zakonu o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države imati koristi, a dodala je da će zakon doprineti da Srbija ima i mnogo konkurentiju privredu.

– I zaposlenima će biti lakše da funkcionišu sa unapred zadatim ciljevima, ključnim pokazateljima učinka kako bi u svakom trenutku znali da sa državnom imovinom postižemo šta treba – rekla je Brnabić novinarima na sastanku održanom kako bi se otklonile sve nedoumice i nejasnoće vezane za predlog tog zakona.

Brnabić je naglasila da će zahvaljujući tom zakonu od koga država neće odustati, biti višestruke koristi za sve. Podsetila je da se korist odnosi i na uvećanje imovine, vrednosti i bogatstva u vlasništvu države i svih građana Srbije. Na pitanje novinara da li je moguća druga revizija aranžmana sa MMF-om bez tog zakona, premijerka je rekla da jeste.

Naša ukupna konkurentnost trpi

– To nije reformski cilj, tako da je moguće, ne odustajemo od zakona, ne zbog MMF već zbog nas – rekla je Brnabić i ponovila da ne želi zbog zlonamernih i neistinitih insinuacija da odustane od zakona koji je važan za dalju reformu javnog sektora u Srbiji.

– Naša ukupna konkurentnost trpi jer imamo neuređenu ovu oblast, pre svega javnih preduzeća. Usvajanje predloga zakona će imati dugoročne efekte na mnoge aspekte života, od uvećanja bogatstva kojim država raspolaže, boljeg upravljanja šumama, vodoprivrednim preduzećima, kanalima, sistemima za navodnjavanje. Na taj način ćemo stvoriti mnogo konkurentniju privredu – istakla je premijerka.

Podsetila je da se do sada upravljalo javnim preduzećima, u odnosu na vlasništvo, kroz dva zakona – Zakon o javnim preduzećima i Zakon o privrednim društvima. Sada umesto dva zakona imamo jedan, rekla je ona i dodala da se pravi mnogo transparentniji zakon.

Reforma nešto što je neophodno
Premijerka je navela i da smo se nekada suočavali sa problemom utvrđivanja nadležnosti za praćenje rada, što je bilo kompleksno kada je reč o vodoprivrednim preduzećima, šumama, poljoprivredi i istakla da su to razlozi zbog kojih nam je potreban jedan zakon a ne dva.

Naglasila je da je reforma nešto što je neophodno i dodala da je verovala da oko toga postoji konsenzus, kao i da je cilj njenog donošenja profesionalizacija, lakše i bolje upravljanje javnim preduzećima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija