• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković

02.08.2023

08:57

Dijalog obesmišljen potezima Prištine, ne spominju formiranje ZSO, a traže smirivanje krize na KiM! Novo licemerje zvaničnika EU!

Ata images

Politika

Dijalog obesmišljen potezima Prištine, ne spominju formiranje ZSO, a traže smirivanje krize na KiM! Novo licemerje zvaničnika EU!

Podeli vest

Evropska unija tražila je hitnu deeskalaciju situacije na KiM i pozvala da se što pre raspišu prevremeni izbori, tačnije da se ponove, čime bi se, kako navode, stavila tačka na aktuelnu krizu, ali ne spominjući ZSO, kao jednu od crvenih linija Beograda.

Neimenovani zvaničnik EU saopštio je da je Unija i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu lažne države i da poziva obe strane na hitnu deeskalaciju, jer situacija na KiM zahteva sve brže poteze i hitno pronalaženje rešenja, pošto očigledno zemlje članice EU gube strpljenje.

- Da bi se okončala sadašnja kriza, vanredni izbori moraju biti raspisani što je pre moguće u sve četiri opštine, i organizovani na sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba. EU je uputila konkretne zahteve za deeskalaciju za obe strane. U deklaraciji od 3. juna, koju je prihvatilo svih 27 država članica, EU je jasno stavila do znanja da je spremna da preduzme odlučnu akciju u slučaju neuspeha deeskalacije - navode oni.

EU je pozdravila odluku lažne države Kosovo za trenutno smanjenje prisustva policije u opštinskim zgradama na severu i oko njih za 25 odsto, kao i posvećenost daljem smanjenju obima, nakon zajedničke bezbednosne procene tzv. kosovske policije, Euleksa, a ako je potrebno, i Kfora, ali se nigde ne spominju zahtevi Beograda, kao uslov svih uslova.

Komentarišući ove navode, politički analitičar Darko Obradović rekao je da su povod krize u južnoj pokrajini upravo postupci lažne države, koji su etnički motivisani.

Foto: Zoran Sinko

 

- Spirala novonastale krize direktno je povezana s odnosom vlasti u Prištini prema Srbima na severu. Povod krize su unilateralne, etnički motivisane i štetne administrativne mere Prištine, čija je direktna kontramera postojanje ZSO. Prevremeni izbori, ukoliko budu održani, treba da budu prvi korak ka ZSO - kaže Obradović i objašnjava da je dijalog kao deeskalaciona mera obesmišljen potezima Prištine.

Fijasko Kurtijevih izbora u aprilu

Na Kurtijeve izbore u aprilu izašlo je svega 1.566 Albanaca i 13 Srba od ukupno 45.095 glasača, odnosno 3,47 odsto birača. Uprkos maloj izlaznosti, 'Samoopredeljenje' Aljbina Kurtija proglasilo je pobedu u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, dok je DPK, čiji je osnivač Hašim Tači, dobio najviše glasova u Zvečanu i Zubinom Potoku.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija